2p

Benzinturizmus kezdődött a cseh-lengyel határon, miután Lengyelországban sokkal olcsóbbak az üzemanyagok. Az olaj drágulása ellenére ugyanis a lengyel kutakon csökkent a benzinár. 

A cseh autósok, ha tehetik átruccannak Lengyelországba tankolni, ugyanis meglepően jó áron kaphatnak üzemanyagot – adta hírül a Notes from Poland hírportál. Szakértők szerint az Orlen lengyel olajipari vállalat mesterségesen tartja alacsonyan az árakat az októberi parlamenti választási kampány részeként.

A cseh CNN Prima jelentése szerint a csehek benzinkannákkal felszerelkezve érkeznek a lengyelországi kutakhoz. Nem csoda, ugyanis ott vonzó árakkal találkoznak.

Szakértők szerint választási árakon lehet tankolni Lengyelországban az Orlen olajcég kútjain. Fotó: Depositphotos
Szakértők szerint választási árakon lehet tankolni Lengyelországban az Orlen olajcég kútjain. Fotó: Depositphotos

Miközben a kőolaj világpiaci ára néhány hét alatt több mint 10 százalékkal emelkedett, a 95-ös benzin literének ára a lengyeleknél nyolc százalékkal, 6,70 złotyról (570 forint), 6,10 złotyra (520 forintra) csökkent szeptember 6. és 20. között. Csehországban eközben 1,5 koronával, 41,25 koronára (660 forint) drágult. A mBank elemzői szerint a mesterségesen alacsonyan tartott üzemanyagár 1,6 százalékot faragott le az inflációból Lengyelországban. Így hét százalék lett az októberi év/éves adat. 

Árfolyamok és grafikonok

Az Orlen vezérigazgatója Daniel Obajtek közeli kapcsolatokat ápol a kormánypárttal, ám a cég tagadja, hogy választási benzinárakat kreált volna a kutakon. A cég pr-osai arról beszélnek, hogy az „árra sokféle tényező hat”. További részletekkel nem terhelik az olcsóság titka iránt érdeklődőket.

A szakértők úgy vélik, hogy az olajvállalat korábban olcsóbban vásárolt stratégiai tartalékait használja fel. Ezzel ellensúlyozza az alacsonyabb fogyasztói árat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lengyelország cáfol
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 13:04
A lengyel kormány cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a két ország határán tiltakozó lengyel kamionosok a katonai felszerelések Ukrajnába történő szállítását akadályoznák.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij mindent elkövet az EU-csatlakozásért
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 12:18
Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
Makro / Külgazdaság Most se kerültünk be Európa legboldogabb nemzetei közé
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 11:31
Megjelent az EU idei boldogságindexe: az első helyet Ausztria szerezte meg, míg a német polgárok jóval kevésbé boldogok, mint korábban.
Makro / Külgazdaság Olena Zelenszka: "Ha a világ elfárad, hagynak minket meghalni"
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 10:32
Ukrajna first lady, Olena Zelenska a BBC-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy az ukránokat „halálos veszély fenyegeti”, hogy meghalnak, ha a nyugati országok nem folytatják pénzügyi támogatásukat.
Makro / Külgazdaság Figyelmeztetés jött: könnyen felrobbanhat a közel-keleti helyzet
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:55
Irán a közel-keleti helyzet „ellenőrizhetetlen robbanásának” veszélyére figyelmeztet, miután az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai tűzszünetre felszólító határozatát.
Makro / Külgazdaság Kevés dolog olyan biztos, mint hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:17
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak - közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.
Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG