<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az orosz sajtóban meg vannak győződve arról, hogy a Kreml hamarosan orosz zsoldosokat dob át Líbiába. A szaúdi vezetés két éve megkereste a leghíresebb és leghírhedtebb amerikai zsoldoscég vezetőjét, hogy vállalja el csapatával iráni vezetők - köztük az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnokának - célzott kivégzését.

Világszerte az új, úgynevezett hibrid hadviselési forma elmossa a határokat a háború és béke formális megkülönböztetése között – sőt a háború megindítását már gyakran nem is kísérik formális hadüzenetek. Az új, "gerilla geopolitikai hadviselés" eszköztárába tartozik a letagadható erők bevetése, a kisebbségek mobilizációja az ellenséges területen és a terrorizmus.  Jelen írásunkban két zsoldos csapatra vetünk egy pillantást, az orosz Wagnerre és az amerikai Blackwaterre. Mint látni fogjuk, hivatalosan mindkettő magántulajdonban van, de valójában a katonai hírszerzés és a nagypolitika szoros felügyelete alatt működnek.

A Wagner Líbiába készül

Az orosz Wagner zsoldoscsapatot hivatalosan Dimitrij Utykin, az orosz hadsereg Felderítő Főcsoportfőnökségének, a GU-nak egy nyugdíjazott alezredese alapította 2014-ban (a Wagner volt Utykin fedőneve). Mintegy 6000 fős állománnyal rendelkezik, a szír polgárháborúba Asszad oldalán, az ukrán polgárháborúba pedig a szeparatisták oldalán avatkoztak be. Idén februárban a Wagner-zsoldosok közvetlen összetűzésbe kerültek az Egyesült Államok hadseregével is, amikor részt vettek a szír kormányerőkkel együtt egy amerikaiak által támogatott kurd milícia, az SDF kasami főhadiszállásának ostromában.

A Wagner-csoport feladata, hogy elfedje a tényleges orosz katonai részvétel fegyveres konfliktusokban, tagjai Szíria mellett Szudánban is dolgoztak. 2018-ban érkezek a Közép-afrikai Köztársaságba, hogy az elnök, Faustin-Archange Touadera védelmét lássák el, de állítólag ők őrzik az ország aranybányáit is. Augusztus elején jelent meg a hír, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkoltak három orosz újságírót, akik dokumentumfilmet akartak forgatni a Wagner-csoport tevékenységéről – ez egyben figyelmeztetés volt mindenki számára, hogy nem érdemes túl mélyen kutakodni a csoportról.

Friss hír velük kapcsolatban, hogy november 7-én a Líbiai Nemzeti Hadsereget irányító, orosz támogatottságot élvező Halifa Haftár tábornok Moszkvába érkezett és tárgyalt az orosz védelmi miniszterrel. Haftár csapatai Líbia keleti felét ellenőrzik és a tobruki "ellenkormányt" támogatják, amely nem ismeri el a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt. Az orosz sajtó felkapta a fejét arra a hírre, hogy Putyin egyik barátja, Jevgenyij Prigozsin is részt vett a tárgyalásokon, hiszen neki tulajdoni részesedése van a Wagner csoportban. Ez most ahhoz a spekulációhoz vezetett Moszkvában, hogy hamarosan orosz zsoldosokat dobnak át Líbiába.

hirdetés

Prince, a szuperkommandós

Káncz Csaba

Erik Prince, a Navy SEAL egykori elitkommandósa 1997-ben alapította a Blackwater nevű amerikai zsoldos csoportot, amely egy 2007-es súlyos bagdadi incidens miatt ma már Academi néven folytatja a működését. A 17 iraki civil halálával járó incidenst követő bírósági ügy egészen 2015 áprilisáig tartott, amikor is az egyik Blackwateres lövöldözőt életfogytiglanra, másik hármat pedig 30-30 év börtönbüntetésre ítélt az amerikai szövetségi bíróság. Princet 2010-ben Egyesült Arab Emírségek uralkodói kérték fel arra, hogy hozza létre az emirátus nyolcszáz fős idegenlégióját, amelynek feladata lesz az országon belül és azon kívül különleges műveletek végrehajtása, az olajvezetékek és a felhőkarcolók terrortámadásokkal szembeni megoltalmazása, valamint az iráni felforgatás elleni védelem és szükség esetén a belső lázadások leverése.

Princet jól ismerik a térség vezetői és egyéb, kényes műveletekre is felkérik. A New York Times hétvégi oknyomozó cikke szerint a szaúdi vezetés két éve megkereste Princet – aki akkor Trump csapatának tanácsadója volt –, hogy vállalja el csapatával iráni vezetők (köztük az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnokának) célzott kivégzését. Az összeesküvésben részt vett az izraeli titkosszolgálathoz közel álló Joel Zamel is, a Psy-Group nevű cég tulajdonosa. Az iráni külügyminiszter az amerikai cikk állításaira hétfőn egy interjúban úgy reagált, hogy Teheránnak időben tudomására jutott, hogy a szaúdi vezetés iráni magasrangú hivatalnokokat akar likvidálni.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatemelés, immár 3 százalék felett az irányadó kamat
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:18
Az infláció elleni küzdelem jegyében ismét kamatot emelt a jegybank.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló