<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mintegy húsz év után megszűnik a Világbank Doing Business indexe, amely az üzleti és befektetési környezet alapján rangsorolta az országokat. A hivatalos indoklás szerint “információs rendellenességek” és “etikai ügyek” nyomán szüntetik be az indexet. Magyarul: a gyanú szerint a Világbank vezetői egyes országokat előrenyomtak a rangsorban, például üzletért vagy támogatásért cserébe. Elemzők szerint nem a szervezet befolyásolhatósága a meglepő, hanem az, hogy a legfontosabb indexét manipulálták ilyen könnyedén.

Megszünteti a Világbank az országokat üzleti és befektetési környezet alapján értékelő indexét, a Doing Businesst, jelentette be a globális pénzintézet még múlt héten.

Etikai kétségek

A hivatalos indoklás emlékeztet arra, hogy

2020 júniusában „információs rendellenességekről” érkezett jelentés a szervezeten belül a 2018-as és 2020-as indexszel kapcsolatban.

Ezt követően a Világbank menedzsmentje leállíttatta a következő riport készítését, valamint egy sor felülvizsgálatot és auditot kezdeményezett a rangsorral és annak módszertanával kapcsolatban.

Emellett

a belső vizsgálatok „etikai ügyeket” vetettek fel,

a többi közt „az igazgatóság korábbi tagjainak, valamint a Világbank jelenlegi és/vagy korábbi alkalmazottainak magatartásával” kapcsolatban. Ezeket az „állításokat” a menedzsment jelezte a Világbank belső elszámoltatásért felelős rendszerének.

Aránytalan nyomásgyakorlás. Kristalina Georgieva, a Világbank korábbi vezérigazgatója, az IMF jelenlegi vezére. (EPA/CLEMENS BILAN)Aránytalan nyomásgyakorlás. Kristalina Georgieva, a Világbank korábbi vezérigazgatója, az IMF jelenlegi vezére. (EPA/CLEMENS BILAN)

A menedzsment a felülvizsgálatok és auditok, valamint az „információs rendellenességek” ügyében lefolytatott vizsgálat eredménye alapján döntött a Doing Business-rangsor megszüntetéséről.

A szervezet, amely szerint létfontosságú a bizalom a kutatásaikban, „új megközelítést” dolgoz majd ki az üzleti és befektetési környezet értékelésére.

Túlzott nyomásgyakorlás

De mit jelent valójában a virágnyelven megfogalmazott közlemény, azaz mik azok az „információs rendellenességek” és „etikai ügyek”?

A Világbank etikai bizottságának felkérésére készült jelentés azt állítja: Kristalina Georgieva, aki a Nemzetközi Valutalap (IMF) jelenlegi vezére,

még a Világbank igazgatójaként nyomást gyakorolt dolgozóira, hogy a 2018-as jelentés elkészítése során Kína javára módosítsanak bizonyos adatokat, és ezáltal segítsék a távol-keleti ország jó helyezését a rangsorban.

A jelentés a bolgár közgazdász és más vezetők esetében is „aránytalan nyomásgyakorlást” említ. Ennek hátterében az állhat, hogy ebben az időszakban a Világbank Kína támogatását kérte egy jelentős tőkeemeléshez Georgieva és a szervezet akkori elnöke, Jim Yong Kim felügyelete mellett.

Ezzel összhangban Paul Romer, a Világbank korábbi vezető közgazdásza a Reutersnak azt mondta: Georgieva „cserepadra ültette” amiatt, mert erősítette a szervezet integritását a kutatás területén, valamint

„elkente” azokat az aggodalmait, miszerint a Doing Business jelentéshez használt adatok Chile esetében „torzíthattak” egy korábbi, szocialista kormány kárára. 

A vita miatt a Nobel-díjas közgazdász 2018-ban távozott a szervezettől.

A nyomásgyakorlási ügyekben az IMF is jelentést készített a Világbank számára, amit az igazgatóság tegnap meg is vitatott. A Valutaalap szóvivője szerint hamarosan újra napirendre kerül az ügy, de részletekkel nem szolgált.

Georgieva, aki 2019. februártól 2019. áprilisig töltötte be a Világbank igazgatói tisztét, 2014 és 2016 között pedig a Juncker-bizottság alelnöke volt, hamisnak tartja a vádakat.

Sem ebben az esetben, sem előtte vagy utána nem gyakoroltam nyomást a munkatársakra az adatok manipulálása érdekében

- jelentette ki az IMF ülésén a Reuters értesülései szerint.

A riport készítői emellett Szaúd-Arábia esetében is „keresték a lehetőségeket” a pontszám felturbózására, ami összefüggésben állhatott azzal, hogy a szervezet jelentős bevételt remélt a szaúdi kormánynak nyújtott tanácsadásból.

Elmélet és valóság

Közgazdászok úgy vélik, hogy az ilyen és ehhez hasonló riportok hasznosak ugyan, de már régóta ki vannak téve a manipuláció veszélyének.         

A Bloomberg szerint pedig nem kár a Doing Business felmérésért, mert

igazából soha nem azt mérte, amit mérni szeretett volna.

A 90-es évek végén, a 2000-es évek elején – az első Doing Business 2002-ben készült – az ilyen felmérések beillettek az akkori trendekbe – az akkori vélekedések szerint a hivatalos jelentések sokat elárulnak az adott gazdaságról és társadalomról –, mára azonban eljárt felettük az idő.

Az index saját sikerének áldozata lett: minél ismertebbé vált, annál több politikus gondolta úgy, hogy országának gyors fejlődést kell felmutatnia, azaz minél előbbre kell lépnie a rangsorban.

Ez pedig azzal járt, hogy a helyzet papíron sokszor jobban mutatott, mint a valóságban. 

A jelentés valójában nem mérte, hogy a gyakorlatban mennyire lett vonzóbb az adott ország üzleti környezete, hanem reformok elemzésére és néhány, az establishmenthez tartozó személlyel készült interjúra hagyatkozott.

Ami pedig a nyomásgyakorlást illeti: a Bloomberg szerint az nem meglepő, hogy a Világbank befolyásolható jó összeköttetésekkel bíró bennfentesek által.

Az igazi probléma, hogy a zászlóshajó-indexét ilyen könnyedén manipulálták.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét felmérhetik a technikumok és a szakképző iskolák tanulói, mit tudnak a pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 14:29
November 3-án délig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a szervezők által rendezett mai sajtótájékoztatón. Eddig már több mint 1200-an regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár.
Makro / Külgazdaság A mélyépítők örülnek, a magasépítők kicsit aggódnak  
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 11:30
Az építőpipari termelők kilátásai javultak az elmúlt hetekben, de egyes alágazatok nehezebb hónapokra számítanak.
Makro / Külgazdaság Hétszer többet költött Dobrev Klára Facebook-hirdetésekre, mint Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 11:24
Netnográfiai kutatás készítettek az előválasztással és a miniszterelnök-jelöltekkel kapcsolatban. A Ynsight Research kutatásából kiderült, az előválasztás második fordulóját elképesztő mértékű aktivitást generált az online térben.
Makro / Külgazdaság Most már tényleg nagy a baj: klinikákat zárnak le, maszkviselésre kérik az embereket a vírus miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 09:16
A Semmelweis öt klinikáján vezetnek be látogatási tilalmat.
Makro / Külgazdaság Még hat évet tölthet a margitszigeti uszodában a Magyar Úszó Szövetség
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 07:47
A 2027-es úszó vb szervezési feladatait látja el innen a szövetség. Egy füst alatt 10,6 milliárd forint átcsoportosításáról is döntött a kormány.
Makro / Külgazdaság Trump bejelentette, hogy új közösségi médiás oldalt indít
Litván Dániel | 2021. október 21. 07:25
Úgy látszik, az exelnök korábbi ígérgetései és fenyegetőzései után most tényleg megpróbálja felvenni a harcot a Twitter, a Facebook és a többiek ellen.
Makro / Külgazdaság Még könnyebbé tenné a bevándorlást az új német kormány
Wéber Balázs | 2021. október 21. 05:52
Az integrációra hajlandók tartózkodási engedélyhez jutásának megkönnyítése, a jelenleginél gyorsabb honosítás és családegyesítés, részvétel a Földközi-tengeri mentőakciókban: a Merkel-kormánynál is megengedőbb migrációs politikát folytatnának a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok, akik ma kezdik meg a hivatalos koalíciós tárgyalásokat. Németország lakosságának több mint negyede már migrációs hátterű. A német felfogás szerint, aki hajlandó beilleszkedni és tesz magáért, az maradhat.
Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos