5p
A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -2,3 százalékát tette ki. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5,5 százaléka volt az elmúlt egy évben. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 3,4 százalékát érte el a 2013 második negyedévével záruló egy évben. A külföld nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -7,5 százalékát tette ki az elmúlt egy évben - közölte az MNB.

Kevesebb hitelt vettünk fel, erősödött a forint - csökkent az államadósság

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -2,3 százaléka (-659 milliárd forint) volt. 2013 második negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -1,6 százalékát tette ki (-115 milliárd forintot).

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége (nettó pénzügyi megtakarítása)
a GDP százalékában. Forrás: MNB

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2013 második negyedévének végén a GDP 81,1 százaléka volt (23 249 milliárd forint). Az adósság a második negyedévben 98 milliárd forinttal csökkent, ami 216 milliárd forintnyi nettó hitelfelvétel és a forint erősödése következtében az állomány 314 milliárd forintos javulásának egyenlegeként alakult ki. Az államháztartás nettó tartozása (17 666 milliárd forint) a GDP 61,6 százalékát tette ki 2013 második negyedévének végén.

2013 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 772 milliárd forint volt.

Az önkormányzatok adósságának átvállalása bonyolítja a képet

A szektor pénzügyi eszközei közül elsősorban a vállalatokkal és a külfölddel szembeni egyéb követelések növekedtek jelentős mértékben, számottevő csökkenés csak a rövid lejáratú hiteleken mutatkozott. A kötelezettségek közül jelentősen növekedett a központi kormányzat hosszú lejáratú értékpapír- és hitelállománya, amiben kiemelkedő szerepet játszott a második negyedévben lezajlott önkormányzati adósságátvállalás, emellett nagymértékű állampapír-kibocsátás is történt.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 568 milliárd forint volt a második negyedévben. Pénzügyi eszközeik közül számottevően csökkentek a hitelintézeteknél elhelyezett betéteik, kötelezettségeik alakulását pedig az adósságátvállalás határozta meg, aminek következtében jelentősen csökkent hosszú lejáratú értékpapír-állományuk és hiteltartozásuk.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 89 milliárd forint volt. Eszközeik közül a folyószámla betétek és a háztartásokkal szembeni adóköveteléseik növekedtek, kötelezettségeik közül a rövid lejáratú hiteltartozások csökkentek elsősorban.

Kivesszük a pénzt a bankból, törlesztjük a devizahitelt

A háztartások nettó finanszírozási képessége a 2013 második negyedévével záruló négy negyedévben a GDP 5,5 százaléka (1576 milliárd forint) volt. 2013 második negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (383 milliárd forint) a negyedéves GDP 5,3 százalékát tette ki.

A háztartások nettó finanszírozási képessége (nettó pénzügyi megtakarítása)
a GDP százalékában. Forrás: MNB

2013 második negyedévében a háztartások pénzügyi eszközeik közül a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok és a befektetési jegyek állományát növelték számottevően. Növekedés volt tapasztalható továbbá a készpénz, a folyószámla betétek és az egyéb követelések tekintetében, miközben tranzakcióból eredően az egyéb betétek jelentősen visszaestek. A kötelezettségek csökkenése mögött elsősorban a devizahitelek törlesztése állt.

A vállalatok nem rohantak hitelért

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 3,4 százaléka volt (985 milliárd forint). A második negyedéves nettó finanszírozási képesség a negyedéves GDP 3,8 százalékát érte el (274 milliárd forint).

A második negyedévben a nem pénzügyi vállalatok eszköz oldalon a folyószámla betéteiket, a rövid lejáratú hiteleiket, nem tőzsdei részvényeiket és egyéb követeléseiket növelték, míg egyéb betéteiket és hosszú lejáratú hiteleiket csökkentették. A kötelezettségek közül tranzakcióból eredően a külföldről felvett hitelek és az egyéb tartozások növekedtek számottevően, miközben az egyéb monetáris intézményektől felvett hitelek és a külföldi részesedések csökkenést mutattak.

7,5 százalékon a finanszírozási képesség

A nemzetgazdaság finanszírozási képesség 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 7,5 százalékát tette ki (2159 milliárd forint). A második negyedévben a nemzetgazdaság finanszírozási képessége a negyedéves GDP 9,0 százaléka volt (657 milliárd forint).

A külföldiek a pénzügyi eszközeik közül nem részvény értékpapírjaikat, rövid lejáratú hiteleiket, nem tőzsdei részvényeiket és egyéb követeléseiket növelték, ugyanakkor jelentős csökkenés mutatkozik az egyéb betétek, a pénzügyi derivatívákkal kapcsolatos tranzakciók, a hosszú lejáratú hitelek, valamint az egyéb tulajdonosi követelések esetében. A tartozások közül tranzakcióból eredően elsősorban a rövid lejáratú értékpapírok, a nem tőzsdei részvények és az egyéb tartozások növekedtek, miközben csökkenés volt megfigyelhető a folyószámla betétek, a hosszú lejáratú értékpapírok és a hosszú lejáratú hitelek tekintetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG