<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Angliában a Manchester United, Olaszországban a Juventus számolt be arról, mekkora veszteségeseket voltak kénytelenek elkönyvelni.

„A Manchester United történetének legnagyobb kihívása”. Így jellemezte Ed Woodward, az angliai rekordbajnok (20 elsőség) ügyvezető alelnöke az elmúlt tizenkét hónap pénzügyi eredményeit. A klubot működtető tőzsdei cég, a Manchester United Plc. nettó 92,2 millió font veszteséget szenvedett el a naptári évtől eltérő, 2020. július 1. és 2021. június 30. közötti pénzügyi évükben, közel 60 millió fonttal nagyobbat, mint egy évvel korábban. 

Bruno Fernandes és társai játékát tavaly a MU-szurkolók kénytelen voltak a képernyők előtt nézni. Fotó: Fotó: MTI/EPA/Facundo ArrizabalagaBruno Fernandes és társai játékát tavaly a MU-szurkolók kénytelen voltak a képernyők előtt nézni. Fotó: Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Pedig a vörös ördögök bevételei csak 3 százalékkal csökkentek. Annak ellenére, hogy az ominózus időszak alatt a járványügyi biztonsági intézkedések miatt csaknem végig nézők nélkül voltak kénytelenek a mérkőzéseiket lejátszatni a szigetországi csapatok (is), csupán a 2020/21-es bajnokság utolsó mérkőzéseit látogathatták meg szurkolók, de csak erősen korlátozott számban. Ennek következtében a MU jegybevételei 92 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, így azok mindösszesen 7 millió fontot hoztak a konyhára. A klub kereskedelmi bevételei is nagyot zuhantak, a 232 milliós összeg több mint 50 százalékkal lett alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Ezeket a mínuszokat azonban kompenzálták a 255 millió fontra rúgott közvetítési díjak. Ezek 82 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi szintet, ami érthető, hiszen a zárt kapus mérkőzések miatt a szurkolók kénytelenek voltak a képernyőin megnézni kedvenceiket. Ráadásul a bérletértékesítések is szépen hoztak a United konyhájára. 

hirdetés

Igaz, az viszont a kiadási tételt rontotta, hogy a focisták bérezésére 13,6 százalékkal költött többet, 322,6 millió fontot a manchesteri klub. Ám ez még nem lett volna indok a bevezetőben említett jelentős veszteségre. De akkor mi okozta azt? Hát az, hogy Nagy-Britanniában a társasági adót 19-ről 25 százalékra emelték, ami ugyan csak 2023 áprilisától hatályos, ám már a klub mostani pénzügyi évében is 77,8 millió font úgynevezett halasztott adóterhet eredményezett, amiatt, hogy az Egyesült Államokban csak 21 százalékos az adókulcs, ezért a cégnek le kellett írnia az amerikai halasztott adókövetelését (a MU többségi tulajdonosai az amerikai Glazer-család). Más kérdés, hogy ha az USA-ban is megemelik a társasági adót – ahogy az szinte biztosra vehető –, akkor viszont meg 66,6 millió font értékű halasztott követelése keletkezik a társaságnak, vagyis az meg javíthatja az üzleti eredményt.

Az is kedvező, hogy a Manchester United nettó adóssága a bérletértékesítéseknek köszönhetően csökkent, az egy évvel ezelőtti 474,1 millió fontról, igaz, az még így is tekintélyes, 419,5 millió font.

Olaszországba átevezve, a Juventus is veszteségről számolt a honlapján, ráadásul a klub történetének legnagyobb mínusza. A torinóiak tizenhat százalékos bevételcsökkenést szenvedtek el. Az összesen 209,9 millió eurós negatív eredmény fő oka itt is ugyanaz volt, mint Manchesterben: a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül kellett mérkőzéseiket megrendezni. A Juve működési költségei 414,1 millió euróról 449,3 millióra emelkedtek, tartozása pedig 385,2 millió euróról 389,2 millióra duzzadt. Közleményük szerint a klubtörténeti mélypont után azt várják Torinóban, hogy anyagilag felfelé ívelő szakasz kezdődik életükben a 2022/23-as üzleti évtől.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Makro / Külgazdaság Utolsó kancellári videóüzenetében a vírus veszélyeire figyelmeztetett Merkel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:04
Minden németet arra kért, oltassa be magát.
Makro / Külgazdaság Macron szerint közös európai nagykövetség nyílhat Afganisztánban
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 09:56
A francia elnök azt mondta, több ország dolgozik ezen.
Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló