<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Súlyosbodó recesszió, koronavírus-járvány, valamint régi és új amerikai szankciók. 3 országot veszünk szemügyre a Közel-Keleten, amelyek devizái az utóbbi hetekben szabadesésbe mentek át. Káncz Csaba jegyzete.

Irán

Az amerikai szankciók és a koronavírus-járvány szabadesésbe küldte Irán nemzeti devizáját. Múlt szombaton 1 dollár 188 ezer iráni riált ért a szabadpiacon. Amikor februárban felfedezték az első koronavírusos esetet a perzsa államban, a dollár még 150 ezret ért. 2014-ben pedig a szabadpiaci árfolyam még 33 ezren állt.

Szabadesésben az iráni riál. (Fotó: Reuters)Szabadesésben az iráni riál. (Fotó: Reuters)

Teherán azzal vádolja Washingtont, hogy az IMF-nél megakadályozza 5 milliárd dolláros kölcsön felvételét a gazdaság és az egészségügy megtámogatására. Valóban, Iránt érintette a Közel-Keleten a legkeményebben a járvány, eddig 205 ezer esetet regisztráltak, több, mint 9600 halálos áldozattal.

Libanon

Az országban már folyamatosak a tüntetések az összeomló font és a vágtázó infláció miatt. Libanon államdóssága jelenleg a Standard & Poor’s adatai szerint a GDP mintegy 170 százalékán áll. Az ország márciusban tagadta meg egy 1,2 milliárdos Eurobond visszafizetését, amely moratóriumot később kiterjesztett minden külföldi adósságára.

Múlt pénteken a szabadpiacon már 6 ezer libanoni fontot adtak 1 amerikai dollárért, holott a hivatalos keresztárfolyam még 1507-en áll. Az inflációs ráta idén várhatóan 53 százalék lesz, az élelmiszerárak vágtázása miatt a közember számára a hús vásárlása már elérhetetlen luxus. Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah mozgalom feje szerint az országnak nem az IMF-hez, hanem Pekinghez kell fordulnia és be kell engednie a kínaiakat egy észak-libanoni, stratégia jelentőségű kikötőbe.

Szíria

Múlt szerdán Washington súlyos szankciókat vezetett be a szír rezsim vezetőivel szemben és mindazokkal szemben, aki a rezsimmel üzletelnek. A szír font egy év alatt már így is elvesztette értékének 70 százalékát a kemény devizákkal szemben, az új szankciók azonban súlyos csapást jelentenek nemcsak a szír, hanem a libanoni pénzügyi rendszerre is. A szír politikai- és pénzügyi elit számára a libanoni bankválság egy katasztrófával ér föl, hiszen sokuk a pénzeiket bejrúti pénzintézetekbe menekítették.

Kína viszont érdeklődést mutat a szír újjáépítés iránt. Az amerikai szankciók korábban elrémisztették volna Pekinget, de most már gyakorlatilag hidegháborús állapotok állnak fenn az USA és Kína között, amely miatt a kínai fél mégiscsak belevághat a szír üzletekbe. Damaszkusz orosz és iráni támogatóinak ehhez nincsenek meg az anyagi erőforrásaik, hiszen a szír újjáépítés költségeit 250-400 milliárd dollárra becsülik.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos