BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 22. 09:53

Súlyosbodó recesszió, koronavírus-járvány, valamint régi és új amerikai szankciók. 3 országot veszünk szemügyre a Közel-Keleten, amelyek devizái az utóbbi hetekben szabadesésbe mentek át. Káncz Csaba jegyzete.

Irán

Az amerikai szankciók és a koronavírus-járvány szabadesésbe küldte Irán nemzeti devizáját. Múlt szombaton 1 dollár 188 ezer iráni riált ért a szabadpiacon. Amikor februárban felfedezték az első koronavírusos esetet a perzsa államban, a dollár még 150 ezret ért. 2014-ben pedig a szabadpiaci árfolyam még 33 ezren állt.

Szabadesésben az iráni riál. (Fotó: Reuters) Szabadesésben az iráni riál. (Fotó: Reuters)

Teherán azzal vádolja Washingtont, hogy az IMF-nél megakadályozza 5 milliárd dolláros kölcsön felvételét a gazdaság és az egészségügy megtámogatására. Valóban, Iránt érintette a Közel-Keleten a legkeményebben a járvány, eddig 205 ezer esetet regisztráltak, több, mint 9600 halálos áldozattal.

Libanon

Az országban már folyamatosak a tüntetések az összeomló font és a vágtázó infláció miatt. Libanon államdóssága jelenleg a Standard & Poor’s adatai szerint a GDP mintegy 170 százalékán áll. Az ország márciusban tagadta meg egy 1,2 milliárdos Eurobond visszafizetését, amely moratóriumot később kiterjesztett minden külföldi adósságára.

Múlt pénteken a szabadpiacon már 6 ezer libanoni fontot adtak 1 amerikai dollárért, holott a hivatalos keresztárfolyam még 1507-en áll. Az inflációs ráta idén várhatóan 53 százalék lesz, az élelmiszerárak vágtázása miatt a közember számára a hús vásárlása már elérhetetlen luxus. Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah mozgalom feje szerint az országnak nem az IMF-hez, hanem Pekinghez kell fordulnia és be kell engednie a kínaiakat egy észak-libanoni, stratégia jelentőségű kikötőbe.

Szíria

Múlt szerdán Washington súlyos szankciókat vezetett be a szír rezsim vezetőivel szemben és mindazokkal szemben, aki a rezsimmel üzletelnek. A szír font egy év alatt már így is elvesztette értékének 70 százalékát a kemény devizákkal szemben, az új szankciók azonban súlyos csapást jelentenek nemcsak a szír, hanem a libanoni pénzügyi rendszerre is. A szír politikai- és pénzügyi elit számára a libanoni bankválság egy katasztrófával ér föl, hiszen sokuk a pénzeiket bejrúti pénzintézetekbe menekítették.

Kína viszont érdeklődést mutat a szír újjáépítés iránt. Az amerikai szankciók korábban elrémisztették volna Pekinget, de most már gyakorlatilag hidegháborús állapotok állnak fenn az USA és Kína között, amely miatt a kínai fél mégiscsak belevághat a szír üzletekbe. Damaszkusz orosz és iráni támogatóinak ehhez nincsenek meg az anyagi erőforrásaik, hiszen a szír újjáépítés költségeit 250-400 milliárd dollárra becsülik.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél