<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tudósok kiszámolták, hogy az éghajlatváltozás a fertőző betegségek 58 százalékát súlyosbíthatja, köztük a közönséges víz által terjedő vírusokra is hatással lehet, de olyan halálos betegségekre is, mint a pestis.

„Kétségtelenül a járványok korát éljük. Számos tényező vezetett idáig és míg sokan csak pislognak, mégsem vesszük észre, hogy mekkorára nőtt a világunk, micsoda kapcsolati hálók kötik össze a legtávolabbi és leginkább elhanyagolt, lepusztított területeket is” – írta nemrég közösségi oldalán az egyik posztjában Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa.

És így látja a The Conversation környezetvédelmi és egészségügyi tudósokból álló szakértő gárdája is, amely több évtizednyi tudományos írást tekintett át az összes ismert kórokozóról, hogy térképet készítsen az éghajlatváltozás okozta növekvő kockázatokról.

Amilyen kicsi, olyan veszélyes. Fotó: DepositphotosAmilyen kicsi, olyan veszélyes. Fotó: Depositphotos

A számok megrázóak. A 375 emberi betegség közül 218-at, azaz jóval több mint felét érintheti a klímaváltozás.

Az árvíz például hepatitist terjeszthet. Az emelkedő hőmérséklet meghosszabbíthatja a maláriát hordozó szúnyogok életét. A szárazság miatt a hantavírussal fertőzött rágcsálók bejuthatnak az emberi közösségekbe, miközben élelem után kutatnak.

Mivel az éghajlatváltozás több mint ezer, ehhez hasonló terjedési útvonalat befolyásol, a cikk írói arra a következtetésre jutottak, nem reális, hogy a társadalmak mindegyikhez sikeresen fognak alkalmazkodni. Ezért a kockázatok csökkentése érdekében az egész világnak kell mérsékelnie az éghajlatváltozást előidéző ​​üvegházhatású gázok kibocsátását.

A klímaváltozás egészségügyi veszélyeinek feltérképezése

A globális egészségügyi válságok megelőzése érdekében az emberiségnek meg kell értenie, hogy az éghajlatváltozás milyen óriási mértékben befolyásolhatja a kórokozó betegségeket. A szakértők a tíz, olyan éghajlattal kapcsolatos veszélyre összpontosítottak, melyek növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását: a légköri felmelegedésre, a hőhullámokra, az aszályra, az erdőtüzekre, a heves csapadékra, az áradásokra, a viharokra, a tengerszint-emelkedésre, az óceánok felmelegedésére és a talaj kiszáradására. 

Ezután összesen több mint 77 ezer tudományos publikációt néztek át, ezek közül 830 dolgozatban volt olyan éghajlati veszély, amely konkrét helyen és/vagy időben érintett egy adott betegséget. Ezekből hozták létre azt az adatbázist, amelyből a veszély és a kórokozó közötti összes útvonal interaktív térképét megalkották.

A klímaváltozás által súlyosbított kórok közül a legtöbbet a különböző fertőzéseket kiváltó szúnyogok, denevérek vagy rágcsálók által terjesztik. Az éghajlati veszély típusát tekintve a legtöbb a légkör felmelegedésével (160 betegség), a heves csapadékkal (122) és az árvízzel (121) kapcsolható össze.

Hogyan befolyásolja az éghajlat a kórokozók kockázatát?

A tudósok négy kulcsfontosságú módját találták meg, hogyan lépnek kölcsönhatásba az éghajlati veszélyek a kórokozókkal és az emberekkel:

  1. Amikor az éghajlati veszélyek hozzák közelebb a kórokozókat az emberekhez: egyes esetekben az éghajlattal összefüggő veszélyek megváltoztatják olyan állatok és rovarok körét, amelyek a fertőzés gócaként működhetnek. Például a felmelegedés vagy a csapadékmintázatok változása módosíthatja a szúnyogok eloszlását, amelyek számos betegség hordozói. Az elmúlt évtizedekben az általuk terjesztett betegségek, mint a malária és a dengue-láz kitöréseinek földrajzi eltolódásait ezekkel hozták összefüggésbe.
  2. Amikor az éghajlattal kapcsolatos veszélyek hozzák közelebb az embereket a kórokozókhoz: az éghajlati katasztrófák megváltoztathatják az emberi viselkedési mintákat, amelyek megnövelik a kórokozóknak való kitettségüket. Például hőhullámok idején az emberek gyakran több időt töltenek a vízben, ami a víz által terjedő betegségek növekedéséhez vezethet. 2014-ben az észak-skandináv hőhullámot követően Svédországban és Finnországban jelentősen megnövekedtek a Vibrióval összefüggő fertőzések. (A vizes közegben terjedő baktériumnak több mint 30 faja ismert. A csoport leghírhedtebb képviselője a kolerát okozó Vibrio cholerae, de kevésbé ismert társai is képesek komolyabb egészségügyi problémákat okozni).
  3. Amikor az éghajlattal kapcsolatos veszélyek növelik a kórokozók számát: egyes esetekben az éghajlattal összefüggő veszélyek növelték a kórokozók és a járványok közötti kölcsönhatást, vagy növekedett a lehetősége, hogy a kórokozók súlyos betegségeket okozzanak. Például a heves csapadék és az áradások miatt kialakult állóvíz táptalajt biztosít a szúnyogoknak, ami sárgaláz, dengue-láz, malária, nyugat-nílusi láz és a leishmaniasis (mediterrán területeken fertőző egysejtű parazita) terjedéséhez vezethet. Egyes tanulmányok szerint az emelkedő hőmérséklet rásegíthet abban, hogy a vírusok ellenállóbbá váljanak, ami a betegségek súlyosbodását eredményezi, mivel a kórokozók képesek alkalmazkodni a magas hő ellen, azaz még az emberi lázhoz is. 
  4. Amikor az éghajlattal összefüggő veszélyek gyengítik a szervezetet, hogy megbirkózzanak a kórokozókkal: főleg két módon befolyásolhatják az emberi szervezetet. Például, amikor egy természeti katasztrófa miatt az emberek összezsúfolódnak, előfordulhat, hogy hiányzik a megfelelő higiénia, vagy alultápláltak, és mindez növeli a fetőzések esélyét. Az éghajlati ártalmak miatti stressz hatására pedig megnőhet a kortizoltermelés is, ami csökkentheti az immunrendszer védelmét.

Mit lehetne tenni ellene?

Az éghajlatváltozás jelentős veszélyt jelent az emberek egészségére és a társadalmi-gazdasági jólétükre. A fent belinkelt térkép megmutatja, mennyire kiterjedtté válhat ez a fenyegetés. Ezért a cikket jegyző tudósok szerint a kockázat visszaszorítása érdekében az emberiségnek meg kell fékeznie a globális felmelegedést előidéző, emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG