4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Szent János Kórház közbeszerzést írt ki aneszteziológiai és intenzív terápiás szolgáltatásra, amely hátterében két dolog állhat: a harmadik hullám miatt fellépő munkaerőhiány, vagy az a tény, hogy az év elején megkezdődött a közel ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata 150 ezer négyzetméteren.

A közbeszerzési hirdetmények között megjelent egy egészen friss nyílt eljárás, amelyben 12 hónapra keres szakorvosokat az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő. A beszerzés kivételesen nem orvostechnikai eszközökre vonatkozik, hanem szakorvosi szolgáltatások teljesítésére. Az eljárást már egy hónappal korábban, január 19-én is meghirdették, de mivel nem érkezett ajánlat, eredménytelennek nyilvánították, majd február 17-én újra kiírták.

Aneszteziológusokat és intenzív terápiás orvosokat keresnek. Fotó: DepositphotosAneszteziológusokat és intenzív terápiás orvosokat keresnek. Fotó: Depositphotos

 

Sikeres közbeszerzési eljárás esetén 14 orvost alkalmaznának, akik egyenként átlagosan heti 48 órában, illetve havi 200 órában, mindösszesen havi 1600 órában látnák el a tevékenységüket az Aneszteziológiai és Intenzív Osztály működési rendjéhez igazodva.

A kórház teljes aneszteziológiai spektrumában kéne teljesíteniük az orvosoknak ezért fontos a sebészet, a traumatológia, az urológia, az idegsebészet, a fül-orr-gégészet, a szájsebészet és a szülészet- nőgyógyászati jártasság biztosítása, valamint a felnőtt és gyermek intenzív terápiás tapasztalat. A szolgáltatás teljesítéséhez természetesen aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosi tevékenységre vonatkozó szakmai minimumfeltételek szükségesek, kizáró ok lehet viszont az, hogy nem lehet alvállalkozó. Az ajánlatra inkább team-eket vár a kiíró, mert a szolgáltatást nem lehet részekre bontani, mert mint a közbeszerzésben olvasható, „gazdaságilag előnytelen lenne számukra.”

Mindez valóban jelentheti azt, hogy az exponenciálisan emelkedő fertőzésszámok miatt keresnek orvosokat az egészségügyi intézménybe, ami az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződésekről való döntések idején valószínűsíthető, hogy nem lesz egyszerű történet. Ugyanakkor szó lehet arról is, amiről Tóvizi Attila miniszteri biztos írt közösségi oldalán még januárban,

„miszerint az év elején Az Egészséges Budapest program (EBP) egyik legfontosabb mérföldköve érkezett el azzal, hogy a szakmai előkészítést és a sikeres közbeszerzési eljárást követően szerződést kötöttünk az Észak-közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megtervezésére. Ezzel megkezdődött a csaknem ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata 150 ezer négyzetméteren” - tette közzé Facebook-oldalán az Egészséges Budapestért Program (EBP) megvalósításának koordinálásáért felelős miniszteri biztos.  

Tóvizi Attila hozzáteszi, hogy a szakmai előkészítést és a sikeres közbeszerzési eljárást követően szerződést kötöttek az Észak-közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megtervezésére. Ezzel megkezdődött a csaknem ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata mintegy 150 ezer négyzetméteren. A kórház a tervek szerint a jövőben a hét minden napján, 24 órában áll majd a betegek rendelkezésre, és a teljes megújulást követően Észak- és Közép-Buda, valamint a budai agglomeráció lakóinak ellátását fogja biztosítani. Ez évente több, mint egymillió orvos-beteg találkozást jelent.

A miniszteri biztos azt is kifejti, hogy a tervezés során szem előtt tartják a fenntarthatósági szempontokat, és az „okoskórházakra” jellemző közműfejlesztések, a kert- és útépítés továbbá az információs technológiai megoldások kialakítása is ennek jegyében zajlik majd. Az épületkomplexum tervezésével párhuzamosan történik a betegszállítási rend kialakítása. A közúti közlekedéssel való kapcsolatok újragondolása mellett helikopter-leszállóhely létesítése is szerepel a tervek között, s a kórház a megújulás ideje alatt is biztosítja majd a betegellátást.

Arról már a napi.hu számolt be, hogy az Észak-Közép-budai Centrum, valamint az Új Szent János Kórház és Szakrendelő felújítását, illetve új épületek tervezését a győri TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. nyerte el a budapesti CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.-vel együtt, nettó 3 milliárd 998 millió forintért. A nyertesekkel tavaly december 7-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Von der Leyen: az EU és az Egyesült Államok nem fogják a múlt hibáit újra elkövetni a gazdaság területén
MTI | 2021. június 15. 16:45
Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott, hogy öt évre meghosszabbítják az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt egymás exportjára kivetett büntetővámok felfüggesztését - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: Rogán Antal újraosztja a csillagokat
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 15:28
A kormány által SZÉP-kártyás pénzekkel kistafírozott turisztikai szövetség új cége dönt a jövőben valamennyi hazai szálláshely kötelező minősítéséről. A parlament megszavazta a kormány javaslatát. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Moszkva megyében egy hónapig nem lesznek tömegrendezvények
MTI | 2021. június 15. 14:55
Egy hónapon át tilos tömegrendezvényt tartani az orosz fővárost körülvevő Moszkva megyében a járványhelyzet romlása miatt - jelentette be Andrej Vorobjov, a régió kormányzója egy keddi tanácskozáson, miközben országos szinten ismét több mint 14 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.
Makro / Külgazdaság 10 év alatt sem bírt csökkenni a globálisan felhasznált fosszilis üzemanyagok aránya
MTI | 2021. június 15. 14:49
2019-ben ugyanannyit használtunk belőlük, mint 2009-ben.
Makro / Külgazdaság Költségvetés, pedofiltörvény, Fudan - mindent megszavaztak a parlamentben
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 13:53
Az Országgyűlés ma több mint húsz előterjesztésről szavaz, így egyebek mellett véglegesíti Magyarország 2022-es költségvetését. Cikkünk frissül.
Makro / Külgazdaság Joe Biden: az Egyesült Államok visszatér és megújítja kiváló kapcsolatait az EU-val és a NATO-val
MTI | 2021. június 15. 13:22
Az Egyesült Államok visszatér, és megújítja kiváló kapcsolatait az Európai Unióval és a NATO-val - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: az emberek gyors beoltásának köszönhetően a magyar gazdaság indult újra elsőként Európában
MTI | 2021. június 15. 12:21
Hatalmas érdeme valamennyi magyar embernek, hogy hazánk tudta adni a legsikeresebb egészségügyi és a legsikeresebb gazdasági választ is a világjárványra, aminek köszönhetően a magyar gazdaság indult újra elsőként Európában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Komáromban, a Foxconn elektronikai vállalat beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Ma elképesztő áttörés jön Biden és az EU vezetőinek találkozóján
Káncz Csaba | 2021. június 15. 10:43
Az EU és Washington ma széleskörű együttműködést jelent be a technológia és kereskedelem terén Kína feltartóztatásának szándékával. A Nyugat újra fogja építeni a félvezetők globális beszállítási láncait is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság KSH: áprilisban 7,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés
MTI | 2021. június 15. 09:53
Áprilisban az építőipari termelés 7,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és munkanaphatással kiigazítva 7,3 százalékkal kisebb volt a márciusinál - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Nemsokára a delta variáns lesz a legelterjedtebb az USA-ban is, kéthetente duplázódik az azzal megfertőződöttek aránya
MTI | 2021. június 15. 08:41
A szakértők attól tartanak, ez ősszel újabb járványhullámot indíthat el.
Friss
hírlevél
depositphotos