Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Szent János Kórház közbeszerzést írt ki aneszteziológiai és intenzív terápiás szolgáltatásra, amely hátterében két dolog állhat: a harmadik hullám miatt fellépő munkaerőhiány, vagy az a tény, hogy az év elején megkezdődött a közel ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata 150 ezer négyzetméteren.

A közbeszerzési hirdetmények között megjelent egy egészen friss nyílt eljárás, amelyben 12 hónapra keres szakorvosokat az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő. A beszerzés kivételesen nem orvostechnikai eszközökre vonatkozik, hanem szakorvosi szolgáltatások teljesítésére. Az eljárást már egy hónappal korábban, január 19-én is meghirdették, de mivel nem érkezett ajánlat, eredménytelennek nyilvánították, majd február 17-én újra kiírták.

Aneszteziológusokat és intenzív terápiás orvosokat keresnek. Fotó: DepositphotosAneszteziológusokat és intenzív terápiás orvosokat keresnek. Fotó: Depositphotos

 

Sikeres közbeszerzési eljárás esetén 14 orvost alkalmaznának, akik egyenként átlagosan heti 48 órában, illetve havi 200 órában, mindösszesen havi 1600 órában látnák el a tevékenységüket az Aneszteziológiai és Intenzív Osztály működési rendjéhez igazodva.

A kórház teljes aneszteziológiai spektrumában kéne teljesíteniük az orvosoknak ezért fontos a sebészet, a traumatológia, az urológia, az idegsebészet, a fül-orr-gégészet, a szájsebészet és a szülészet- nőgyógyászati jártasság biztosítása, valamint a felnőtt és gyermek intenzív terápiás tapasztalat. A szolgáltatás teljesítéséhez természetesen aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosi tevékenységre vonatkozó szakmai minimumfeltételek szükségesek, kizáró ok lehet viszont az, hogy nem lehet alvállalkozó. Az ajánlatra inkább team-eket vár a kiíró, mert a szolgáltatást nem lehet részekre bontani, mert mint a közbeszerzésben olvasható, „gazdaságilag előnytelen lenne számukra.”

Mindez valóban jelentheti azt, hogy az exponenciálisan emelkedő fertőzésszámok miatt keresnek orvosokat az egészségügyi intézménybe, ami az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződésekről való döntések idején valószínűsíthető, hogy nem lesz egyszerű történet. Ugyanakkor szó lehet arról is, amiről Tóvizi Attila miniszteri biztos írt közösségi oldalán még januárban,

„miszerint az év elején Az Egészséges Budapest program (EBP) egyik legfontosabb mérföldköve érkezett el azzal, hogy a szakmai előkészítést és a sikeres közbeszerzési eljárást követően szerződést kötöttünk az Észak-közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megtervezésére. Ezzel megkezdődött a csaknem ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata 150 ezer négyzetméteren” - tette közzé Facebook-oldalán az Egészséges Budapestért Program (EBP) megvalósításának koordinálásáért felelős miniszteri biztos.  

Tóvizi Attila hozzáteszi, hogy a szakmai előkészítést és a sikeres közbeszerzési eljárást követően szerződést kötöttek az Észak-közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megtervezésére. Ezzel megkezdődött a csaknem ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata mintegy 150 ezer négyzetméteren. A kórház a tervek szerint a jövőben a hét minden napján, 24 órában áll majd a betegek rendelkezésre, és a teljes megújulást követően Észak- és Közép-Buda, valamint a budai agglomeráció lakóinak ellátását fogja biztosítani. Ez évente több, mint egymillió orvos-beteg találkozást jelent.

A miniszteri biztos azt is kifejti, hogy a tervezés során szem előtt tartják a fenntarthatósági szempontokat, és az „okoskórházakra” jellemző közműfejlesztések, a kert- és útépítés továbbá az információs technológiai megoldások kialakítása is ennek jegyében zajlik majd. Az épületkomplexum tervezésével párhuzamosan történik a betegszállítási rend kialakítása. A közúti közlekedéssel való kapcsolatok újragondolása mellett helikopter-leszállóhely létesítése is szerepel a tervek között, s a kórház a megújulás ideje alatt is biztosítja majd a betegellátást.

Arról már a napi.hu számolt be, hogy az Észak-Közép-budai Centrum, valamint az Új Szent János Kórház és Szakrendelő felújítását, illetve új épületek tervezését a győri TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. nyerte el a budapesti CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.-vel együtt, nettó 3 milliárd 998 millió forintért. A nyertesekkel tavaly december 7-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: minden ötödik teszt pozitív!
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 09:06
Tovább erősödik a harmadik hullám: a kórházban ápoltak száma gyorsan emelkedik, egyre többen vannak lélegeztetőgépen.
hírlevél