BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. október 18. 16:55

Rendkívüli ülést tart holnap a brit parlament alsóháza az EU-val kötött új kilépési megállapodás miatt – szombaton legutóbb 37 évvel ezelőtt, a falklandi háború idején ültek össze a brit honatyák. A Privátbankár.hu által megkérdezett elemző szerint ötven százalék esély van arra, hogy az alsóház megszavazza az egyezményt. Ez egyébként jó lenne Magyarországnak is, hiszen így biztosan nem gördülne akadály a kereskedelem útjába.

Boris Johnson a tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatón. EPA/JULIEN WARNAND

Idén már sokadik sorsdöntő ülésére készül a brit parlament alsóháza: a szigetország törvényhozása arról dönt majd holnap, hogy elfogadja-e az Európai Bizottság és a brit kormány között létrejött, tegnap bejelentett új kilépési megállapodást. (Ennek részleteiről korábbi cikkünkben olvashatnak.)

Élet-halál kérdés

Az ülést azért kellett szombatra összehívni, mert az alsóház korábban eddig adott időt Boris Johnsonnak arra, hogy tető alá hozzon Brüsszellel egy új, az alsóház számára is megfelelő megállapodást. Ha ez nem sikerül a kormányfőnek – azaz a honatyák elutasítják a dealt –, akkor kérvényeznie kell az EU-nál az október 31-i kilépési határidő újbóli meghosszabbítását. Ez pedig kormánya bukását és a Brexit újbóli csúszását is eredményezheti.

Nem csoda, hogy az erősen Brexit-párti miniszterelnök mindent megmozgat a honatyák többségének meggyőzése érdekében. Kormánya azzal érvel, hogy ha a parlament leszavazza  a megállapodást – mint tette azt háromszor a korábbi kormányfő, Theresa May által kötött egyezség esetében –, akkor nem marad más választás, mint a no deal Brexit, azaz a megállapodás nélküli kilépés. Ez pedig komoly gazdasági károkat okozna országának (és feltehetően az EU-nak is).

Ezt az üzenetet erősítette meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is, aki tegnap kizárta, hogy az EU helyt adjon egy újabb brit halasztási kérelemnek. (Igaz, a kérelemről – ha lesz ilyen – az uniós tagországok állam- és kormányfői döntenek majd.)

Égnek a vonalak

A BBC számításai szerint a kormányfőnek 320 szavazatra van szüksége a többséghez, miközben pártjának jelenleg mindössze 287 képviselője van az alsóházban.

Ez azt jelenti, hogy Johnsonnak meg kell szereznie 23 korábban konzervatív, de kizárásuk miatt ma már független honatya, és/vagy az északír unionista párt tíz képviselőjének támogatását is, valamint szüksége lehet néhány munkáspárti voksra is.

Mindez meglehetősen nagy kihívásnak tűnik figyelembe véve azt, hogy mind az északír párt, mind Jeremy Corbyn munkáspárti vezér ellenzi a megállapodást.

Johnson csapata a mai napot mindenesetre azzal töltötte, hogy telefonon hívogatta a képviselőket, és megpróbálta eladni nekik az alkut.

Fifti-fifti esélyek

Feledy Botond külpolitikai szakértő, a Társadalmi Reflexió Intézet igazgatója a Privátbankár.hu-nak azt mondta, hogy mintegy ötven százalék esély van a megállapodás elfogadására, és a kormány várhatóan az utolsó pillanatig próbálkozik majd a kétkedők meggyőzésével.

Azt hiszem, nagy forgalom lesz a brit parlament büféjében szombat reggel.

Hozzátette: a brit miniszterelnök politikai tőkéje abból származik, hogy – elődjével, Theresa Mayjel ellentétben  –   neki sokan elhitték, hogy megállapodás nélkül is kivezeti az Egyesült Királyságot az EU-ból. Ezt pedig mind Brüsszel, mind a brit honatyák többsége el akarja kerülni.

Nem biztos, hogy megtenné, de elhitték neki, és ez pszichológiai nyomást jelent.

Mi jól járunk

Feledy Botond szerint a tegnap bejelentett megállapodással  mindkét fél elégedett, ezért az jó kompromisszumnak tekinthető.

Johnsonnak azért jó, mert politikailag otthon el tudja adni az egyezményt. Az EU 27-nek pedig azért jó, mert ezzel elkerülhetik a no deal Brexitet.

A külpolitikai szakértő szerint a megállapodás magyar szempontból is pozitív, hiszen az zéró vámokra törekszik, és nem akadályozza a kereskedelmet. Ugyanakkor – fűzte hozzá – az csak átmeneti, néhány éves időszakra vonatkozik;  a fő kérdés, hogy mi lesz ezután.

Az igazán  fontos tárgyalások még csak most jönnek.

Negatív tartományban zárták a tőzsdék a hetet Európában és a péntek délutáni nyitás után az amerikai börzék is lefelé indultak el, miután a befektetők szkeptikusak voltak atekintetben, a brit parlament szentesíti-e azt, amiben a Brexittel kapcsolatban az Egyesült Királyság az Európai Unióval csütörtökön megállapodott. Elemzők arra számítanak, hogy amennyiben a brit képviselők ezt a megállapodást is elutasítják szombaton, hétfőn profitrealizálás indulhat a részvénypiacokon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél