BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. október 18. 16:55

Rendkívüli ülést tart holnap a brit parlament alsóháza az EU-val kötött új kilépési megállapodás miatt – szombaton legutóbb 37 évvel ezelőtt, a falklandi háború idején ültek össze a brit honatyák. A Privátbankár.hu által megkérdezett elemző szerint ötven százalék esély van arra, hogy az alsóház megszavazza az egyezményt. Ez egyébként jó lenne Magyarországnak is, hiszen így biztosan nem gördülne akadály a kereskedelem útjába.

Boris Johnson a tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatón. EPA/JULIEN WARNAND

Idén már sokadik sorsdöntő ülésére készül a brit parlament alsóháza: a szigetország törvényhozása arról dönt majd holnap, hogy elfogadja-e az Európai Bizottság és a brit kormány között létrejött, tegnap bejelentett új kilépési megállapodást. (Ennek részleteiről korábbi cikkünkben olvashatnak.)

Élet-halál kérdés

Az ülést azért kellett szombatra összehívni, mert az alsóház korábban eddig adott időt Boris Johnsonnak arra, hogy tető alá hozzon Brüsszellel egy új, az alsóház számára is megfelelő megállapodást. Ha ez nem sikerül a kormányfőnek – azaz a honatyák elutasítják a dealt –, akkor kérvényeznie kell az EU-nál az október 31-i kilépési határidő újbóli meghosszabbítását. Ez pedig kormánya bukását és a Brexit újbóli csúszását is eredményezheti.

Nem csoda, hogy az erősen Brexit-párti miniszterelnök mindent megmozgat a honatyák többségének meggyőzése érdekében. Kormánya azzal érvel, hogy ha a parlament leszavazza  a megállapodást – mint tette azt háromszor a korábbi kormányfő, Theresa May által kötött egyezség esetében –, akkor nem marad más választás, mint a no deal Brexit, azaz a megállapodás nélküli kilépés. Ez pedig komoly gazdasági károkat okozna országának (és feltehetően az EU-nak is).

Ezt az üzenetet erősítette meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is, aki tegnap kizárta, hogy az EU helyt adjon egy újabb brit halasztási kérelemnek. (Igaz, a kérelemről – ha lesz ilyen – az uniós tagországok állam- és kormányfői döntenek majd.)

Égnek a vonalak

A BBC számításai szerint a kormányfőnek 320 szavazatra van szüksége a többséghez, miközben pártjának jelenleg mindössze 287 képviselője van az alsóházban.

Ez azt jelenti, hogy Johnsonnak meg kell szereznie 23 korábban konzervatív, de kizárásuk miatt ma már független honatya, és/vagy az északír unionista párt tíz képviselőjének támogatását is, valamint szüksége lehet néhány munkáspárti voksra is.

Mindez meglehetősen nagy kihívásnak tűnik figyelembe véve azt, hogy mind az északír párt, mind Jeremy Corbyn munkáspárti vezér ellenzi a megállapodást.

Johnson csapata a mai napot mindenesetre azzal töltötte, hogy telefonon hívogatta a képviselőket, és megpróbálta eladni nekik az alkut.

Fifti-fifti esélyek

Feledy Botond külpolitikai szakértő, a Társadalmi Reflexió Intézet igazgatója a Privátbankár.hu-nak azt mondta, hogy mintegy ötven százalék esély van a megállapodás elfogadására, és a kormány várhatóan az utolsó pillanatig próbálkozik majd a kétkedők meggyőzésével.

Azt hiszem, nagy forgalom lesz a brit parlament büféjében szombat reggel.

Hozzátette: a brit miniszterelnök politikai tőkéje abból származik, hogy – elődjével, Theresa Mayjel ellentétben  –   neki sokan elhitték, hogy megállapodás nélkül is kivezeti az Egyesült Királyságot az EU-ból. Ezt pedig mind Brüsszel, mind a brit honatyák többsége el akarja kerülni.

Nem biztos, hogy megtenné, de elhitték neki, és ez pszichológiai nyomást jelent.

Mi jól járunk

Feledy Botond szerint a tegnap bejelentett megállapodással  mindkét fél elégedett, ezért az jó kompromisszumnak tekinthető.

Johnsonnak azért jó, mert politikailag otthon el tudja adni az egyezményt. Az EU 27-nek pedig azért jó, mert ezzel elkerülhetik a no deal Brexitet.

A külpolitikai szakértő szerint a megállapodás magyar szempontból is pozitív, hiszen az zéró vámokra törekszik, és nem akadályozza a kereskedelmet. Ugyanakkor – fűzte hozzá – az csak átmeneti, néhány éves időszakra vonatkozik;  a fő kérdés, hogy mi lesz ezután.

Az igazán  fontos tárgyalások még csak most jönnek.

Negatív tartományban zárták a tőzsdék a hetet Európában és a péntek délutáni nyitás után az amerikai börzék is lefelé indultak el, miután a befektetők szkeptikusak voltak atekintetben, a brit parlament szentesíti-e azt, amiben a Brexittel kapcsolatban az Egyesült Királyság az Európai Unióval csütörtökön megállapodott. Elemzők arra számítanak, hogy amennyiben a brit képviselők ezt a megállapodást is elutasítják szombaton, hétfőn profitrealizálás indulhat a részvénypiacokon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
hírlevél