5p

A merénylet egy olyan időszakban rendíti meg a kanadai-indiai kapcsolatokat, amikor a Nyugat megpróbálja Indiát magához láncolni. De ha a hindu nacionalista indiai rezsim eltér a közös értékektől, akkor a partnerségben felbukkanó repedések később töréshez vezethetnek. Káncz Csaba jegyzete.

India tegnap meghatározatlan időre felfüggesztette vízumok kiadását Kanadában, egyben felszólította kanadai kettős állampolgárait, hogy legyenek „rendkívül óvatosak” és „maradjanak éberek”, miután a szikh szeparatista vezető meggyilkolása után az országok kiutasították a másik egy-egy vezető diplomatáját. Újdelhi tegnap hivatalosan arra is felkérte Ottawát, hogy csökkentse diplomatáinak számát Indiában.

Justin Trudeau miniszterelnök állítása, miszerint az indiai kormány részt vett Hardeep Singh Nijjar, a szikh függetlenség szószólója elleni, kanadai földön elkövetett júniusi merényletben, kétségtelenül megrendíti a kanadai-indiai kapcsolatokat egy olyan időszakban, amikor a Nyugat megpróbálja Indiát magához csábítani.

Nem jó időpontban fagytak be a kanadai-indiai kapcsolatok. Fotó: Depositphotos
Nem jó időpontban fagytak be a kanadai-indiai kapcsolatok. Fotó: Depositphotos

Fokozódik a feszültség

A Kanada és India közötti feszültség már akkor nyilvánvalóvá vált, amikor Trudeau két hete Újdelhibe látogatott a G20-csúcstalálkozóra. Narendra Modi indiai miniszterelnök aggodalmát fejezte ki Trudeau-nak a szikh khalisztáni tüntetésekkel kapcsolatban Kanadában. Újdelhiben ugyanis a szikh függetlenségi mozgalmat fenyegetésnek tartják az indiai területi szuverenitásra és integritásra.

Márpedig Kanadában van a legnagyobb szikh diaszpóra Pandzsábon kívül,

és az olyan aktivisták, mint Nijjar, demonstrációkat szerveztek, hogy Indiától elkülönülő független Khalisztán államot követeljenek. Trudeau ezeket a tüntetéseket a véleménynyilvánítás, a gyülekezés és a békés tiltakozás szabadságaként védte meg.

Trudeau azonban a G20-as csúcson Joe Biden amerikai elnöknek, Rishi Sunak brit miniszterelnöknek és Emmanuel Macron francia elnöknek is kifogásolta India részvételét Nijjar halálában. Ez viszont geopolitikailag sikamlós terület, mivel megnehezíti Kanada és szövetségesei erőfeszítéseit, hogy javítsák az Indiával fennálló kapcsolatokat, így ellensúlyozva stratégiailag a Kína által egyre növekvő fenyegetést.

Kína növekvő hatalmára reagálva Kanada egyébként tavaly  bemutatta indo-csendes-óceáni stratégiáját, amely Kínát „rendbontó hatalomként” jellemezte, és hangsúlyozta Kanada elkötelezettségét a térség országaival való kapcsolatok megerősítése iránt. Ez a stratégia Indiára összpontosít.

Az India-Kanada kereskedelem javítása

Kanada korábban kötelezettséget vállalt, hogy szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalva javítja kereskedelmi kapcsolatait Indiával.

Eddig kilenc tárgyalási fordulót tartottak, de ezek a tárgyalások most abbamaradtak.

Mary Ng kanadai kereskedelmi miniszter pedig lemondta októberre tervezett indiai látogatását. Ottawa korábban jelezte, hogy India „elsődleges” piaca Kanada számára: tavaly még India volt Kanada 10. legnagyobb kereskedelmi partnere.

Annak ellenére, hogy a Kína befolyása elleni küzdelem fontos szerepet játszik, az indiai kormány tekintélyelvű irányzatai, a hindu extremizmus, az emberi jogok megsértése és a kanadai belügyekbe való beavatkozás akadályokat gördít Ottawa arra irányuló erőfeszítései elé, hogy javítsa az India és Kanada közötti kapcsolatot.

Kényes tojástánc

Mindazonáltal nagyon valószínűtlen, hogy Kanada szövetségesei, köztük az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország lejjebb minősítsék kapcsolataikat Indiával Trudeau állításai miatt. India egyszerűen túl fontos stratégiai és gazdasági okokból, és összességében óriási jelentőséggel bír Kína geopolitikai agressziója elleni küzdelemben. 

Az Indiáról szóló 2021-es emberi jogi jelentésében az Egyesült Államok külügyminisztériuma több, az országot sújtó jelentős problémára is rámutatott. Ide tartoznak az önkényes letartóztatások, a bíróságon kívüli gyilkosságok, a vallási és más kisebbségek elleni átfogó erőszak, valamint a kritikus hangok elhallgattatása.

Ennek ellenére Biden tartózkodott attól, hogy nyilvánosan kritizálja Modit, amikor az júniusban a Fehér Házba látogatott, annak ellenére, hogy nyomást gyakoroltak rá, hogy emberi jogi kérdéseket vessen fel az indiai vezetővel.

Hetvenöt amerikai kongresszusi képviselő írt levelet Bidennek, amelyben felszólították, hogy lépjen föl az autokrata indiai vezetővel szemben. Fél tucat demokrata is bojkottálta Modi beszédét az Egyesült Államok Kongresszusában. A Biden-adminisztráció azonban állítólag úgy véli, hogy Modi autokratikus politikájával kapcsolatos aggodalmak kifejezése ártana a kapcsolatnak.

A nyugati nemzetek és India között létrejött stratégiai partnerségek eredetileg a közös demokratikus értékeken alapultak. A világ legnépesebb országaként, az ötödik legnagyobb gazdasággal és a második legnagyobb hadsereggel India még mindig felbecsülhetetlen értékű partnere a Nyugatnak.

De ha India eltér ezen közös elvektől és értékektől, akkor a partnerségben felbukkanó repedések később töréshez vezethetnek. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG