<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Elmenekülni már nem tudnak, az egyébként is szenvedő egészségügyi és szociális ellátórendszer helyzetén pedig csak tovább rontott a háború kirobbanása. Ki gondol az elszegényedő, magányos idős nőkre?

Halyna Vasylivna egyedül él egy apró panellakásban. 94 évesen túlélte fiait és férjét, unokái pedig a városon kívül élnek. Lakása, amelyet egyszerűen csak „hruscsovkaként” emlegetnek Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet vezető után, akinek idején a kijevi Podil negyedben lévő ötemeletes épületek épültek; túl messze van az óvóhelytől, ezért a légicsapások idején a kamrájában rejtőzködik. Hálás azért, hogy szociális munkása, Olja a háború idején is hetente néhány alkalommal meglátogatja, de azt kívánja, bárcsak ne élne egyedül – írja a Guardian.

A 94 éves hölgy egyike annak a 2 millió ukrajnai idős nőnek, akik a hatóságok számára nagyrészt láthatatlanok maradtak. Az ukrán idősek többsége nő: ők teszik ki a 65 év felettiek kétharmadát és a 75 év felettiek 71 százalékát - részben azért, mert Ukrajnában a hatodik legmagasabb a nők aránya a világon. Ezek a nők a rendkívül alacsony állami nyugdíjak mellett (Vasylivna nyugdíja körülbelül havi 130 font), a szociális szolgálatok, jótékonysági szervezetek és nemzetközi intézmények támogatására szorulnak, már csak azért is, mert körükben élnek a legtöbben egyedül – akár mobilitási problémák, akár gyász, akár a megszokott környezet elhagyásától való idegenkedés miatt.

Idős asszony a harkivi orosz támadás után. Fotó: Unian Idős asszony a harkivi orosz támadás után. Fotó: Unian

A szerencsés kevesek kapnak segítséget, viszont Ukrajna egészségügyi és szociális ellátórendszere már azelőtt is nyomás alatt állt, hogy Oroszország februárban támadást indított.  A reformok - többek között a decentralizáció, amely lehetővé tette a regionális intézmények számára a költségvetések helyi elosztását - révén elért haladás ellenére a túlterhelt és alulfinanszírozott egészségügyi rendszer ismét válságba került. Ukrajna egészségügyi kiadásai a 2015-ös GDP 7,8 százalékáról 2019-re (az utolsó rendelkezésre álló adatok szerint) 7,1 százalékra csökkentek. A világátlag 2019-ben 9,8 százalék volt.

A hátrahagyottak

Ukrajna a támadás február 24-ei megindítása óta humanitárius válságot él át, ennek pedig egyik legkiszolgáltatottabb áldozatai nem mások, mint az idős nők: ők ugyanis a legnagyobb hátrahagyott csoport azok közül, akik számára engedélyezett a távozás, de akik mégis a legkevésbé képesek elmenekülni.

Kijev Holoszijevo kerületében jelenleg 786 olyan idős ember van egyedül, aki nem képes elhagyni az otthonát, és nincsenek olyan rokona, aki gondoskodni tudna róla – az érintettek 80 százaléka nő. A területileg illetékes központban a háború kirobbanása óta 75 százalékkal csökkent a szociális munkások száma, és az ellátást végzők többnyire maguk is idősebb nők, akikre hirtelen négyszer annyi ügyfél jólétének biztosítása hárul feladatként. A Guardian cikke szerint heti öt napot dolgoznak, és havonta körülbelül 170 fontot keresnek, hogy kiegészítsék szerény állami nyugdíjukat.

A szociális központ vezetője, Oksana Ruban a portál kérdésére elmondta, hogy több kihívással is szembesültek:

A tömegközlekedés le volt zárva, a kijárási tilalom néha több napig is tartott, az üzletek is bezártak. Biztosítanunk kellett, hogy mindenkiről gondoskodjon valaki - ha nem is rokonok vagy mi, de legalább szomszédok vagy önkéntesek. Mindannyian fáradhatatlanul dolgoztunk.

Az idősek helyzete különösen akut a donyecki és luhanszki régióban, ahol egy márciusban több mint 1500, 60 év feletti ember körében végzett felmérés megmutatta a probléma mértékét. A helyzet rendkívül aggasztó, hogyha azt vesszük, hogy az idős lakosság 99 százaléka nem akarja elhagyni otthonát; 91 százaléknak segítségre van szüksége az élelmiszerhez jutáshoz; 91 százalékuk nem tudja rendesen felfűteni az otthonát, 75 százaléknak alapvető higiéniai cikkekre van szüksége; míg 34 százalékuk krónikus betegség miatt sürgősen gyógyszerekre szorul. Ezeket a szükségleteket azóta pedig csak súlyosbította a létfontosságú gyógyszerek hiánya és az orosz támadás során megsemmisült egészségügyi létesítmények kiesése.

Senki sem gondol az idősekre?

Az idősekről gyakran elfeledkeznek a válságokban - a Google-hírek február 24. és április 22. közötti keresési kulcsszavainak elemzése azt mutatta, hogy az Ukrajnáról szóló cikkek 97 százaléka, amelyek vagy a gyermekeket, vagy az időseket említették, a gyermekekre összpontosított. Mindössze 3 százalék említette az idős embereket, és ebből mindössze három érintett idős nőket.

Justin Derbyshire, a HelpAge International vezérigazgatója szerint a probléma globális: a kormányok és a nemzetközi szervezetek a háborúk alatt és után elhanyagolják az idős betegek különleges szükségleteit.

Senki sem számított erre

Mindent láttam - a Holodomort (az 1932-33-as nagy éhínséget), a második világháborút, annyi szörnyűséget. Mi mással ijeszthetnének még meg? - mondta Vasziljevna a Guardian kérdésére, hozzátéve, hogy soha nem gondolta volna, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát. Most az rémiszti meg, hogy nem tud magáról gondoskodni, így csapdában érzi magát.

„Elmenekülnék, ha tudnék gondoskodni és vigyázni magamra. Egész életemben dolgoztam. Olyan kár, hogy már semmit sem tudok csinálni.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Németország 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát? - ez történt eddig ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 18:16
Több fontos esemény is az Ukrajna ellen immár 122. napja orosz katonai invázió során. Ezeket gyűjtöttük össze.
Makro / Külgazdaság Meredeken emelkednek az élelmiszerárak Svédországban is
Elek Lenke | 2022. június 25. 17:42
A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Makro / Külgazdaság Az ukránok már amerikai fegyverekkel lövik az oroszokat?
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 15:37
Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: Budapesten is találtunk lángost baráti áron
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 14:01
Folytatjuk lángosmustránkat: ezúttal egy budapesti piacon néztünk körbe.
Makro / Külgazdaság Surányi György szerint ma 330-340 forintba kellene kerülnie egy eurónak
Csabai Károly | 2022. június 25. 11:01
Ezt tette volna lehetővé a volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején, amikor már látszott, hogy meglódul az infláció, sokkal nagyobb mértékű kamatemelést hajtott volna végre. Surányi György a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban arra is rámutatott, ez esetben például egy euró most akár 330-340 forint is lehetne.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kaptak az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:43
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.
Makro / Külgazdaság Valami készül a Csendes-óceán partjainál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:23
Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.
Makro / Külgazdaság Csaknem kétszázötven ukrán menekült kapott jó hírt a magyar rendőrségtől
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:36
Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG