BUX
35 888.58
-0.12%
-44.00
OTP
10 860.00
-0.55%
-60.00
MOL
1 871.00
+0.27%
+5.00
RICHTER
6 695.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2019. március 1. 09:15

Indiában jelenleg kampányidőszak van, így a pakisztáni gesztus nem tűnik elegendőnek. Korábban az amerikai külügyminisztérium közvetített, de ott most akkora a káosz, hogy a mai napig nincs kinevezve Dél- és Közép-Ázsiáért Felelős Államtitkár. Washington geopolitikai szövetségese kedvében jár, amellyel Pakisztánt és Kínát is üti. Káncz Csaba jegyzete.

Narendra Modi indiai miniszterelnökről mintázott bábut égetnek tüntetők Peshawarban, Pakisztánban február 28-án. EPA/BILAWAL ARBAB

Ázsiában nincsen a NATO-hoz hasonló, országokon átívelő biztonságpolitikai szervezet. Így amikor Kasmír ügyében India és Pakisztán az elmúlt órákban a háború határára sodródott, mindenki befolyásos közvetítőkért kiáltott.  Korábban ez elsősorban az amerikai külügyminisztériumot jelentette, de ott most akkora a káosz, hogy a mai napig nincsen kinevezve Dél- és Közép-Ázsiáért Felelős Államtitkár. Pedig hát a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslése szerint Pakisztánnak 140-150, míg Indiának 130-140 nukleáris töltete van, így az emberiség számára sem lényegtelen szempont a konfliktus békés rendezése.

Belpolitikai mozgatórugók

Megnyugtató, hogy a pakisztáni miniszterelnök ma szabadon bocsátja az elfogott indiai pilótát, ez azonban Újdelhit nem elégíti ki. Egyrészt választási kampányidőszak van (áprilisban és májusban lesznek több lépcsőben az általános választások), és a hindu nacionalista kormány el akarja terelni saját gyenge gazdasági teljesítményéről a figyelmet. Másrészt Indiának ebben a friss vitában bizony igaza van.

Káncz Csaba

Újdelhi ugyanis a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege, JEM) pakisztáni terrorcsoport február 14-én végrehajtott öngyilkos merényletére válaszolt, melynek során negyven indiai vesztette életét.  A JEM terrocsoport szakértők véleménye szerint össze van nőve a pakisztáni hadsereg egyes köreivel, nemzetközi jogilag tehát a merényletért Pakisztánnak kell viselnie a felelősséget.

Az elmúlt évtizedekben pakisztáni specialitás lett, hogy Iszlámábad terrorcsoportokkal terjeszti ki befolyását szomszédos országokban, legyen az Afganisztán avagy India.  Véres merényleteknél pedig mossa a kezeit a kormányzat, hogy ők sajnos nem tudják féken tartani ezeket a csoportokat.

De ezt a dajkamesét egyre kevésbé tudja beadni a nemzetközi közösségnek.  Nem véletlen, hogy amikor szerdán az indiai külügyminisztérium berendelte a pakisztáni diplomáciai képviselet vezetőjét, akkor egyben átnyújtottak egy hírszerzési dossziét is, amely igazolja a JEM kezét a merényletben és logisztikai információkat tartalmaz a pakisztáni szervezetükről.

Ugyanazon a napon az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország közös határozati javaslatot nyújtottak be az ENSz Biztonsági Tanácsában, amely a JEM vezetőjét nemzetközi terroristának bélyegzi.

Regionális geopolitikai játszma

Pakisztán szövetségese, Kína, korábban már háromszor gátolta meg hasonló javaslatok elfogadását – de azért figyelemre méltó, hogy a negyven áldozattal járó merénylet utáni indiai válaszcsapást Peking nem ítélte el. Washingtonban pedig kimondottan elfogyott a türelem Pakisztánnal szemben. A kasmíri merénylet után John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó kihangsúlyozta India jogát az önvédelemre.

Washington természetesen mindent elkövet, hogy a mostani konfliktus idején geopolitikai szövetségese kedvébe járjon, amellyel nemcsak Pakisztánt, hanem Kínát is üti. Újdelhi mára Izrael után a második legnagyobb kedvezményezettje lett az amerikai segélypolitikának. Tavaly tavasszal pedig Indiának szánt gesztusként az amerikai haditengerészet csendes-óceáni parancsnokságát átnevezték Indo-Csendes-óceáni Parancsnoksággá.

Fontos kiemelni, hogy Narendra Modi öt éve tartó miniszterelnöksége alatt a kétoldalú katonai szövetség erősödött, és ma már az indiai katonai bázisok nyitva vannak amerikai harci gépek és hadihajók előtt műszaki javítások és feltöltés céljára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
hírlevél