<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egymilliárd dollárért adott túl építési telkén a súlyosan eladósodott, korábban piacvezető kínai ingatlanfejlesztő cég, az Evergrande. A frissen értékesített terület a dél-kínai Sencsen kikötővárosban fekszik.

A válságágazatnak számító kínai ingatlanpiac korábban vezető pozícióban levő óriáscégét, a második legnagyobb ingatlanfejlesztőként emlegetett Evergrande gigacéget tavaly óta fojtogatja 300 milliárd dolláros adóssága. A cég folyamatosan tárgyal adóssága átütemezéséről.

A most eladott, 10 377 négyzetméteres telek a cég sencseni székhelyén, a Hongkong szomszédságában elterülő technológiai központban található. Fotó: Depositphotos
A most eladott, 10 377 négyzetméteres telek a cég sencseni székhelyén, a Hongkong szomszédságában elterülő technológiai központban található. Fotó: Depositphotos

A most eladott, 10 377 négyzetméteres telek a cég sencseni székhelyén, a Hongkong szomszédságában elterülő technológiai központban található. Az ingatlant egy helyi ingatlanfejlesztő cég, a Shenzhen Anhe No. 1 Real Estate Development Co, vásárolta meg.

Az Evergrande egyike a túlélésért küzdő kínai ingatlanfejlesztőknek.

A kínai növekedés szempontjából kulcsfontosságú ágazatban a szigorúbb finanszírozási szabályok és a világjárvány sok fejlesztőt a csőd szélére sodort; több nagy piaci szereplő nem tudta befejezni megkezdett ingatlanprojektjeit, ami felháborította a vásárlókat.

Kínában az ingatlanpiac erőteljesen nőtt az 1998-as liberalizálás óta, itt ugyanis az ingatlanvásárlás épp úgy előfeltétele a házasságnak, mint a befektetésnek. A fejlesztők a bankhiteleknek köszönhetően rohamos terjeszkedésbe kezdtek, ám eladósodottságuk olyannyira megnőtt, hogy a hatóságok a folyamat leállítását határozták el 2020-ban. A fejlesztők hitelhez jutása jelentősen beszűkölt azóta, miközben az ingatlanok iránti keresletet erősen visszavágta a kínai gazdaság lassulása és a Covid-19 miatti bizonytalanságok.

November közepén a kínai sajtóban napvilágot látott hírek szerint Peking most lépéseket tenne a szektor újraélesztésére, beleértve a banki hitelek támogatását is. Az ingatlanpiac Kínában az építőiparral együtt a GDP mintegy negyedét teszi ki, és segíti az alacsonyan képzett munkások tömegének megélhetését.

(MTI)

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG