<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mégsem vesz ki egy fillért sem a nyugdíjvagyont kezelő Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. (NESZG) 2,8 milliárd forintos 2019-es adózott nyereségéből a cég egyedüli állami tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Szemben az egy évvel korábbival, amikor nemcsak a profitot, hanem az eredménytartalékot is lenullázva közel 10 milliárdnyi osztalékkal jutalmazta meg magát.  

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az mfor.hu-n jelent meg.

Csak most, a NESZG 2019-es éves beszámolójából derült fény arra, mi célja volt a társaság egyedüli, állami tulajdonosa, az MNV által egy évvel ezelőtt végrehajtott tőkemozgásoknak. A magánnyugdíjpénztáraktól 2010 végén elkobzott 3 ezer milliárd forintos vagyonból 2015-re megmaradt alig 34,5 milliárd kezelésére létrehozott NESZG-nek az MNV először, tavaly áprilisban közel 12 milliárd forintot adott, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként. Ebből 370 millió ment a NESZG jegyzett tőkéjének emelésére, amely így 1,43 milliárdra emelkedett, a többi pedig a cég tőketartalékába került. 

„A tőkeemelés során juttatott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást az MNV Zrt. a Nyugdíjreform és Adósságkezelő Alaptól átvett, ezidáig közvetlenül kezelt kötvények portfolió racionalizálása céljából biztosítja” – olvasható a NESZG most megjelent éves beszámolójában. Mint ugyanitt kiderül, két, magas beszálló küszöbe miatt nem kisbefektetőknek, hanem tehetősebb magánszemélyeknek, de különösen intézményeknek befektetési lehetőséget jelentő OTP-kötvényről van szó: az OPUS Securities-ről és az OTP HB VAR (Float)-ról, amelyekből az MNV együttesen 11,87 milliárd forint értékben adott át a NESZG-nek. 

Csakhogy alig másfél hónappal később, 2019 május végén az MNV 1,9 milliárd forintot ki is vont a cégből. Ebből 60 milliót a jegyzett tőkéből, amelynek következtében az 1,37 milliárdra apadt. Most kiderült, hogy a kivont összeg tőketörlesztésre kellett. Azzal összefüggésben, hogy a NESZG által tulajdonolt Magyar Iparfejlesztési Holding Zrt.-t végelszámolták, a cégbíróság idén februárban törölte a társaságot. Márpedig az 1,9 milliárd vélhetően azzal van összefüggésben, hogy a „2019. évben Tartósan adott kölcsön kapcsolt vállalkozásban állománya teljes mértékben kivezetésre került a Társaság 2019.07.04-én kelt Tulajdonosi hitelszerződés megszüntetéséről” – szerepel a NESZG éves beszámolójában. Ez a kölcsön 1,7 milliárd forintra rúgott.

Mindezek eredményeként a NESZG tőketartaléka 2019 végén 42,3 milliárd forint volt, 9,6 milliárddal magasabb az egy évvel korábbinál.

A cég befektetett eszközei viszont tavaly tovább apadtak, míg azok 2014-ben még 29,3 milliárd forintra rúgtak, addig 2019 végén már csak 9,5 milliárdra. Méghozzá amiatt, hogy a NESZG évről évre adogatja el a megmaradt nyugdíjvagyonon vásárolt részesedéseit.

Kifektetési szakasz

Tavaly például három tőzsdei részvénycsomagjától is megvált. Az Elmű-ben és az ÉMÁSZ-ban birtokolt részvényeiért összesen 1,5 milliárdot kasszírozott. Ezek mellett a PannErgy közel 8 százalékos pakettjén is túladott – azt éppen egy másik állami cég, a Magyar Villamos Művek Zrt. vette meg, de hogy mennyiért, az nem szerepel a NESZG éves beszámolójában. Csupán annyi, hogy a papírokat a tranzakcióig 453,5 millió értékben tüntette fel a könyveiben. 

Az viszont kiderült, hogy e három részvénye értékesítésén realizált 1,66 milliárd forintos nyereségből a legtöbbet, 761 milliót a PannErgy-papírokon érte el, az ÉMÁSZ-pakettjén 616 milliót, az Elmű-én pedig 284 milliót.

S már az is bizonyosnak tűnik, hogy a „kifektetés” az idén folytatódik. Az éves beszámolóban ugyanis több eszköz is 2020-as értékesítésre van kijelölve. 

Ilyen például a Plaza Centers NV-részvénycsomag, amelyen a NESZG 383 ezer forint árfolyamnyereséget realizált. Azt ugyanis a tartós részesedések köréből áttette a forgatási célú részvények közé, miután – mint a beszámoló indoklásából kiderül – azokat az idén el kívánja adni (hogy ez már megtörtént-e, arról nincs nyilvánosan elérhető információ).

Ugyancsak arról sem, hogy teljesült-e a cég azon szándéka, hogy értékesítené a 1,5 millió forint értékű görög állampapírjait, amelyek meg a forgatási célú kötvényei közé kerültek át. Ugyanitt landoltak a Barclays Aspen Trust II nevű strukturált kötvényei is, amelyek közel 1 milliárd forint értékben szerepelnek a könyvekben. Ennek oka, hogy az értékpapír lejárata 2020-ben esedékes és a mérlegkészítés időpontjáig nem volt információja a társaságnak az esetleges lejárat meghosszabbításáról – olvasható a beszámolóban.  A 311 millió forintos könyv szerinti értékű Central Fund Kockázati Tőkealap befektetési jegyei szintén forgatási célúvá minősültek, miután „e papír megszüntetési eljárás alatt van”.

A Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési időtávja lejárt, most értékesítjük a portfolióban lévő érdekeltségeinket, már csak egy elem vár eladásra – közölte lapunk érdeklődésére a cég többségi részvényese, Varga Zoltán, aki az egyebek mellett a 24.hu portált működtető és a Nők Lapját kiadó Central Mediacsoport tulajdonosa. 

Nincs jele azonban a beszámolóban annak, hogy a NESZG a 2019 végén megvolt tőzsdei részvényei (OTP, Magyar Telekom, Forrás és Hrvatski Telekom) is meg kíván-e válni, legalábbis még az idén. Ezek után egyébként 2019-ben összesen 83,4 millió forint osztalékhoz jutott. Amely szinte teljes egészében a horvát távközlési cég nyereségéből rá jutott 83,27 milliónak volt köszönhető, a három magyar cégtől ugyanis együttesen származott 157 ezer.

Maga a cég azonban ezúttal nem fizet osztalékot állami tulajdonosának, noha 2,8 milliárd forintos 2019-es adózott nyeresége 1 milliárddal haladja meg a 2018-ast. Meglehet, az MNV megszívlelte a Magyar Nemzeti Bank azon javaslatát, miszerint a COVID-19 miatt a cégek lehetőleg szeptember 30-áig ne fizessenek osztalékot. Mindenesetre a nyereség bennhagyása jelentős változás ahhoz képest, hogy egy éve az MNV közel 10 milliárddal csapolta meg a céget, az 1,8 milliárdos 2018-as profitja mellett megszüntetve a NESZG 2018 végi, közel 7,9 milliárdos eredménytartalékát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kormányválság van Portugáliában
MTI | 2021. október 28. 07:14
Miután a parlament nem fogadta el az ország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos