<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Gazprom orosz állami gázvállalatnak esze ágában sincs végrehajtani a stockholmi választott döntőbíróság határozatait, így nem indítja újra a gázszállításokat Ukrajnának. Ráadásul nem hajlandóak kifizetni a megítélt 2,6 milliárd dollár kártérítést sem az ukrán Naftohaznak. Kérdés, hogy közbelép-e az Unió.
Gázvezeték Ukrajnában. Fotó: Wikipedia.

A Naftohaz ukrán gázvállalat sajtószolgálata szerint kudarcba fulladtak a múlt héten folytatott tárgyalások. Ezeken ugyanis az orosz fél arra igyekezett rávenni az ukránokat, hogy változtatásokat hajtsanak végre vagy szüntessék meg az általuk korábban megkötött, még érvényben lévő szerződéseket, ezzel ugyanis semmissé válnának a stockholmi bíróság határozatai. Ezt, nem meglepő módon, a Naftohaz elfogadhatatlannak minősítette és elvetette a javaslatokat.

Elmérgesedik a konfliktus

Oroszország és Ukrajna még 2009-ben két, 10-10 évre szóló szerződést kötött, egyet az Ukrajnába, egyet pedig az Ukrajnán keresztüli gázszállításra. Ezek alapján Ukrajna 2009-ben először 40, majd a második szerződés értelmében 2010-től évi 52 milliárd köbméter gázt kapott volna. Ez rendben is volt nagyjából egészen 2012-ig, ekkortól azonban a Naftogaz nem vette ki a vezetékből a szerződésben foglalt mennyiséget, 2015-től pedig Kijev egyáltalán nem vásárol orosz gázt.

A változást az ukrajnai politikai fordulat és a Krím orosz elcsatolása hozta el, 2014-ben ugyanis a két vállalat kölcsönösen be is perelte egymást. A vitában Ukrajna a gázár csökkentését és a különbözet visszamenőleges visszatérítését követelte, valamint a "vedd és vidd" formula feltételeinek megváltoztatását. Oroszország ezzel szemben a már leszállított gázért, valamint a 2012 óta fel nem használt keretért járó fizetséget próbálta meg behajtani.

Az orosz bosszú?

A stockholmi döntőbíróság még tavaly decemberben 2 milliárd dollár kifizetésére kötelezte a Naftogazt a 2014-ben és 2015-ben leszállított gázmennyiségért, valamint 52-ről 5 milliárd köbméterre csökkentette az éves gázszállítás mennyiségét. A bíróság elvetette a túlfizetési kereset nagy részét, az árat csak a 2014 második negyedévi szállításokkal kapcsolatban csökkentette, ezer köbméterenként 485-ről 352 dollárra. Sajtóértesülések szerint a Naftogaz arra számított, hogy a visszamenőleges árváltoztatást már 2011 májusától sikerül elérnie.

Ahogy arról már korábban is írtunk, a Gazprom jelezte, hogy felbontja a szerződéseket a Naftohazzal, valamint csökkentették az Ukrajnán át futó vezetékekben a nyomást. Ugyan a szerződések felbontása akár évekig is tarthat, a Gazprom elhivatott amellett, hogy megvédje az álláspontját a stockholmi döntőbírósággal szemben. Utóbbi ugyanis még február 28-án arra kötelezte a Gazpromot, hogy fizessen 2,56 milliárd dollárt a Naftogaznak, amiért alulteljesítette a szerződésben vállalt tranzitszállításokat.

Csalódottak

"Az, hogy a Gazprom nem hajlandó teljesíteni a nemzetközileg elismert, nagy tekintélyű kereskedelmi választott bíróság határozatát, kétségbe vonja az orosz vállalat mint partner megbízhatóságát az európai gázipar számára. Fennáll a veszélye annak, hogy általában sem tartja be a szerződéseit", írja közleményében az ukrán vállalat. A Naftohaznak ugyanakkor sikerült kiharcolnia, hogy áprilisban újabb tárgyalásokat folytassanak, ekkor várhatóan a tranzitdíjak áttekintésére, valamint az Ukrajnán keresztüli gázszállításokról szóló szerződés 2019-es lejárta utáni meghosszabbítására tett javaslataira is válaszolnak majd az oroszok.

Az ukrán elnök, Petro Porosenko még március 7-én jelentette be, hogy egy jogászcsapat már hozzálátott annak kidolgozásához, miképpen foglalhatja le Ukrajna a Gazprom aktívumait belföldön és külföldön, hogy a megítélt kártérítési összeget - amely ráadásul minden késedelmes nappal újabb félmillió dollár büntetőkamattal növekszik - ily módon hajtsa be.

Makro / Külgazdaság Észak-Koreában négy nap után feloldották a „szezonális légzőszervi megbetegedések” miatt elrendelt karantént
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 08:30
Az észak-koreai fővárosban feloldották a hét közepén elrendelt karantént Phenjan oroszországi nagykövetségének hétfői közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Jens Stoltenberg: a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak és fejlesztenek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:26
A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban.
Makro / Külgazdaság Anthony Blinken: az Egyesült Államok minden eszközt kész bevetni, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:57
Az amerikai külügyminiszter az al-Arabíjának adott interjúban beszélt hazája Szaúd-Arábiával kapcsolatos álláspontjáról és Törökország észak-szíriai beavatkozásáról is.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: „Németország nem küld vadászgépeket”
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:40
Amíg Ön aludt ez történt az ukrajnai fronton.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Ukrajna tényleg megnyerheti a háborút - mit kaptak az ukránok a tankok árnyékában?
Litván Dániel | 2023. január 29. 18:55
Egész januárban a Leopardok körüli huzavonáról szóltak a hírek, pedig érdemes lett volna arra is figyelni, mi mást küldenek nyugatról az ukrán frontokra. Ha a mostani trendek folytatódnak, néhány hónap múlva Ukrajna tényleg komoly csapásokra lehet képes, de ehhez a harckocsik csak az egyik szükséges, de messze nem elégséges részt szolgáltatják.
Makro / Külgazdaság Néhány órán belül hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra – sok a civil áldozat
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 18:16
Háromszáz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszkban – az ukrán orvosok vonakodnak ellátni őket. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: azonnal megoldást kell találni a szentföldi erőszak megállítására
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 16:19
Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Iráni tüntetések - több mint ötszázan haltak meg a megmozdulásokon
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 15:51
Az ötszázat is meghaladja a több mint négy hónapja zajló iráni kormányellenes megmozdulások halálos áldozatainak száma.
Makro / Külgazdaság Az észak-koreai rakétaprogramról és Kínáról egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 14:47
A Phenjan rakéta- és nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.
Makro / Külgazdaság Adócsalás: menesztette a Konzervatív Párt elnökét a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 13:16
Adójogi kihágás miatt menesztette vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG