<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Gazprom orosz állami gázvállalatnak esze ágában sincs végrehajtani a stockholmi választott döntőbíróság határozatait, így nem indítja újra a gázszállításokat Ukrajnának. Ráadásul nem hajlandóak kifizetni a megítélt 2,6 milliárd dollár kártérítést sem az ukrán Naftohaznak. Kérdés, hogy közbelép-e az Unió.
Gázvezeték Ukrajnában. Fotó: Wikipedia.

A Naftohaz ukrán gázvállalat sajtószolgálata szerint kudarcba fulladtak a múlt héten folytatott tárgyalások. Ezeken ugyanis az orosz fél arra igyekezett rávenni az ukránokat, hogy változtatásokat hajtsanak végre vagy szüntessék meg az általuk korábban megkötött, még érvényben lévő szerződéseket, ezzel ugyanis semmissé válnának a stockholmi bíróság határozatai. Ezt, nem meglepő módon, a Naftohaz elfogadhatatlannak minősítette és elvetette a javaslatokat.

Elmérgesedik a konfliktus

Oroszország és Ukrajna még 2009-ben két, 10-10 évre szóló szerződést kötött, egyet az Ukrajnába, egyet pedig az Ukrajnán keresztüli gázszállításra. Ezek alapján Ukrajna 2009-ben először 40, majd a második szerződés értelmében 2010-től évi 52 milliárd köbméter gázt kapott volna. Ez rendben is volt nagyjából egészen 2012-ig, ekkortól azonban a Naftogaz nem vette ki a vezetékből a szerződésben foglalt mennyiséget, 2015-től pedig Kijev egyáltalán nem vásárol orosz gázt.

A változást az ukrajnai politikai fordulat és a Krím orosz elcsatolása hozta el, 2014-ben ugyanis a két vállalat kölcsönösen be is perelte egymást. A vitában Ukrajna a gázár csökkentését és a különbözet visszamenőleges visszatérítését követelte, valamint a "vedd és vidd" formula feltételeinek megváltoztatását. Oroszország ezzel szemben a már leszállított gázért, valamint a 2012 óta fel nem használt keretért járó fizetséget próbálta meg behajtani.

Az orosz bosszú?

A stockholmi döntőbíróság még tavaly decemberben 2 milliárd dollár kifizetésére kötelezte a Naftogazt a 2014-ben és 2015-ben leszállított gázmennyiségért, valamint 52-ről 5 milliárd köbméterre csökkentette az éves gázszállítás mennyiségét. A bíróság elvetette a túlfizetési kereset nagy részét, az árat csak a 2014 második negyedévi szállításokkal kapcsolatban csökkentette, ezer köbméterenként 485-ről 352 dollárra. Sajtóértesülések szerint a Naftogaz arra számított, hogy a visszamenőleges árváltoztatást már 2011 májusától sikerül elérnie.

Ahogy arról már korábban is írtunk, a Gazprom jelezte, hogy felbontja a szerződéseket a Naftohazzal, valamint csökkentették az Ukrajnán át futó vezetékekben a nyomást. Ugyan a szerződések felbontása akár évekig is tarthat, a Gazprom elhivatott amellett, hogy megvédje az álláspontját a stockholmi döntőbírósággal szemben. Utóbbi ugyanis még február 28-án arra kötelezte a Gazpromot, hogy fizessen 2,56 milliárd dollárt a Naftogaznak, amiért alulteljesítette a szerződésben vállalt tranzitszállításokat.

Csalódottak

"Az, hogy a Gazprom nem hajlandó teljesíteni a nemzetközileg elismert, nagy tekintélyű kereskedelmi választott bíróság határozatát, kétségbe vonja az orosz vállalat mint partner megbízhatóságát az európai gázipar számára. Fennáll a veszélye annak, hogy általában sem tartja be a szerződéseit", írja közleményében az ukrán vállalat. A Naftohaznak ugyanakkor sikerült kiharcolnia, hogy áprilisban újabb tárgyalásokat folytassanak, ekkor várhatóan a tranzitdíjak áttekintésére, valamint az Ukrajnán keresztüli gázszállításokról szóló szerződés 2019-es lejárta utáni meghosszabbítására tett javaslataira is válaszolnak majd az oroszok.

Az ukrán elnök, Petro Porosenko még március 7-én jelentette be, hogy egy jogászcsapat már hozzálátott annak kidolgozásához, miképpen foglalhatja le Ukrajna a Gazprom aktívumait belföldön és külföldön, hogy a megítélt kártérítési összeget - amely ráadásul minden késedelmes nappal újabb félmillió dollár büntetőkamattal növekszik - ily módon hajtsa be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG