<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

  • Légiriadót adtak ki kedden Ukrajna egész területén, így a fővárosban, Kijevben is, miután tisztviselők figyelmeztették, hogy Oroszország új rakétatámadási hullámra készül. 

  • Ukrajna állami energiaszolgáltatója, az Ukrenegro azt mondta, hogy még mindig a teljes energiaellátás helyreállításáért küzdenek csaknem egy héttel azután, hogy orosz rakétacsapásokat mértek az országszerte megrongált energetikai létesítményekre. Az Ukrenegro közleménye szerint az áramhiány 30 százalékos volt helyi idő szerint kedd délelőtt, ami enyhe emelkedést jelent a tegnapihoz képest, miután több erőmű leállt, és a tél beálltával megnövekedett az áram fogyasztás.

Egy áruház üres élelmiszerpultja előtt tölti mobiltelefonját egy férfi a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 26-án. Az orosz erők az elmúlt napokban számos csapást mértek az ukrán fennhatóság alá november 11-én visszakerült város polgári infrastruktúrájára. Az áram és a vezetékes víz hiánya miatt sokan elhagyták Herszont. Fotó: MTI/EPA
Egy áruház üres élelmiszerpultja előtt tölti mobiltelefonját egy férfi a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 26-án. Az orosz erők az elmúlt napokban számos csapást mértek az ukrán fennhatóság alá november 11-én visszakerült város polgári infrastruktúrájára. Az áram és a vezetékes víz hiánya miatt sokan elhagyták Herszont. Fotó: MTI/EPA

  • Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat – jelentették állami hírügynökségek. Azt mondta, nem valószínű, hogy ebben az évben bármilyen találkozóra sor kerülne. 

  • Ukrajnában őrizetbe vették az újonnan felszabadult Herszon városi tanács egy helyettes vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy segítette az orosz megszálló erőket, és felbujtotta őket – közölte az ukrán államügyész. A közleményben meg nem nevezett tisztviselő az ügyész szerint együttműködött a megszálló hatóságokkal, és segítette az oroszok alatti közszolgáltatások működését.

  • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy a szövetség nem vonja vissza Ukrajnának nyújtott támogatását, és felszólította partnereit, hogy ígérjenek több téli segélyt Kijevnek, mivel az infrastruktúra elleni orosz támadások miatt még több hidegre és sötétség zúdul rájuk. A NATO bukaresti külügyminiszterei az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás, például légvédelmi rendszerek és lőszerek fokozására összpontosítanak, még akkor is, ha a diplomaták elismerik az ellátási és kapacitási problémákat, de más segélyekről is tárgyalnak. 

  • Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban egy interjú miatt, amelyben azt sugallta, hogy fegyveres erőinek csecsen és burját tagjai kegyetlenebbül viselkedtek Ukrajnában, mint az orosz katonák. Azt mondta, hogy Burjátországból, ahol a buddhizmus a fő vallás, és a muzulmán többségű csecsenföldi köztársaságból származó katonák a legkegyetlenebbek, akik Ukrajnában harcoltak. 

  • Az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin megerősítette, hogy egy Ukrajnában meghalt zambiai állampolgár harcolt a csoportjáért. A 23 éves Lemekhani Nathan Nyirenda „hősként halt meg” az orosz erőkkel harcolva – mondta Prigozsin a Telegramon. Putyin közeli szövetségese ismerte ezt be két héttel azután, hogy Zambia sürgős magyarázatot követelt Moszkvától állampolgára halála miatt.

  • Hszi Csin-ping, Kína elnöke kijelentette, hogy Peking kész „szorosabb partnerséget kötni” Moszkvával a „nemzetközi energiabiztonság megőrzése érdekében”.  Kína hajlandó együttműködni Oroszországgal, hogy szorosabb energiapartnerséget alakítson ki, előmozdítsa a tiszta és zöld energia fejlesztését, valamint közösen fenntartsa a nemzetközi energiabiztonságot és az ipari ellátási láncok stabilitását” – idézte Xi-t a CCTV állami műsorszolgáltató. (The Guardian)

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG