3p

A finanszírozás pozitív hatásokat hozott.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő és az ellenállóképességet fokozó európai uniós eszköz (RRF) félidős értékelése azt mutatja, hogy a finanszírozás a reformok és beruházások végrehajtásában pozitív változást és kézzelfogható eredményeket hozott - jelentette ki Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

Az értékelést bemutatva az olasz biztos azt mondta: a NextGenerationEU nevű helyreállítási terv középpontjában álló, 800 milliárd euró értékű reform- és beruházási eszköz végrehajtása "jól halad", a pénzügyi csomag teljesítette eddigi céljait.

Az Európai Bizottság 2023 végéig több mint 1150 "mérföldkövet" és célt értékelt, és megállapítása szerint a terveikben szereplő reform- és beruházási menetrendet az uniós tagállamok kielégítően teljesítik. A brüsszeli testület az RRF alapból ez idáig közel 225 milliárd eurónyi támogatást folyósított a tagállamoknak, valamint 67 milliárd euró előfinanszírozást a reformok és beruházások végrehajtásának fellendítésére, a koronavírus-járvány okozta válság, majd pedig az energiaválság költségvetésre gyakorolt rövid távú hatásainak enyhítésére.

Hatottak a támogatási pénzek. Fotó: Depositphotos
Hatottak a támogatási pénzek. Fotó: Depositphotos

Az EU-ban a gazdasági aktivitás visszatért a járvány előtti szintre, a munkanélküliség pedig rekordalacsony, 6 százalék körüli szintre csökkent. Az uniós foglalkoztatás várhatóan rövid távon akár 0,8 százalékkal is nőhet - mondta Gentiloni.

Az állami beruházások 2019 és 2025 között várható növekedésének körülbelül a fele az uniós költségvetésből, különösen a helyreállítási alapból finanszírozott beruházásokból származik - tájékoztatott. A korábbi válságokkal ellentétben az állami beruházások Európában a koronavírus-járvány és az azt követő energiaválság idején nőttek, a 2019-es 3 százalékról 2023-ra 3,3 százalékra. 2024-ben az állami beruházások várhatóan elérik a GDP 3,4 százalékát - részletezte.

A zöld átállásban is fontos szerepet kap

Az uniós biztos kijelentette: az RRF kulcsfontosságú eszköz az EU zöld átállásának felgyorsításában. Kiemelte: valamennyi tagállam terve meghaladta az éghajlat-politikai célkitűzésekre vonatkozó 37 százalékos célt sőt, egyes tagállamok teljes tervük több mint 50 százalékát a zöld menetrendnek szentelték. A helyreállítási tervek REPowerEU fejezetei révén a tagállamok további 60 milliárd eurónyi forrást fordíthatnak a zöld átállásra. A finanszírozás elősegíti az energiamegtakarítást, a tiszta energiatermelés felgyorsítását és az EU energiaellátásának diverzifikációját, valamint a nulla nettó kibocsátású ipar gyártási kapacitásának bővítését - emelte ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG