<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Noha a magyar gazdaság növekedési üteme az idei évben is bámulatos volt, a viharfelhők gyülekeznek. Nem véletlen, hogy immár időről-időre előkerül a kormányfő kommunikációjában is egy lehetséges válság. Ha az uniós és a globális folyamatokat nézzük, akkor a kockázatok tovább növekedtek, megnyugtató ugyanakkor, hogy az egy évtizeddel korábbinál sokkal ütésállóbbnak tűnik a magyar gazdaság.
(Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Csaknem hét éve nem teljesített olyan gyengén az euróövezeti feldolgozóipar, mint szeptemberben. Az IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása ugyan hajszálnyival jobb lett, mint amit az elemzők előzetesen vártak, az egy hónappal korábbi értékétől viszont elmaradt. A szeptemberben mért 45,7 pont 2012 októbere óta a legalacsonyabb értékű az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) esetében. A feldolgozóipari BMI szeptemberi értéke a nyolcadik egymást követő hónapban tartózkodik a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt. Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének romlásához elsősorban az új megrendelések 2012 októbere óta legnagyobb mértékű visszaesése járult hozzá.

2009 óta nem álltak ilyen rosszul a németek

A teljesítménycsökkenés országonkénti bontásban elsősorban a legnagyobb európai nemzetgazdaság, a német romló üzleti kondícióinak tulajdonítható. A német feldolgozóipari BMI értéke 2009 júniusa, azaz 123 hónapja a legalacsonyabb értéket érte el, 41,7 pontot. Németországban az új megrendelések a 2009. áprilisi szintre estek vissza. A növekedési küszöb alatt teljesített szeptemberben Írország is 48,7, Olaszország 47,8, Spanyolország 47,7 és Ausztria 45,1 ponttal. A feldolgozóipari teljesítmény növekedését jelzi viszont a görög BMI 53,6, Hollandia 51,6 és szerényebb mértékben Franciaország 50,1 pontja is.

"Az európai feldolgozóipar egészségi állapota szeptemberben csak tovább romlott, a vizsgált adatokban közel hét éve a legnagyobb mértékű gyengülés következett be, ami semmi jót nem vetít előre a negyedik negyedévre vonatkozóan" - foglalta össze a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, amit az MTI idézett. Rámutatott: a felmérésben kapott adatok alapján a feldolgozóipar termelési értékének egy százalékos negyedéves csökkenését lehet feltételezni, ami erősen fékező hatással lesz a harmadik negyedévi GDP-növekedésre. A megrendelések beérkezése alapján pedig a helyzet további romlására lehet számítani. Mindemellett a kereskedelmi ellentétek éleződése, a világgazdasági növekedés borús kilátásai, geopolitikai kockázatok és a "kemény Brexit" lehetősége miatt az üzleti hangulat is hétéves mélypontra esett a feldolgozóipari vállalatok körében.


source: tradingeconomics.com


Mindemellett az új munkahelyek létesítésének üteme is lassulni kezdett, 2013 eleje óta nem látott  mértékben. Ami nem csak arra utal, hogy a feldolgozóipar szűkös időkre készül, hanem a foglalkoztatás romlásán keresztül baljós árnyat vetít előre a lakossági kereslet és a szolgáltatóipari teljesítmény alakulására is - fejtette ki az IHS Markit vezető közgazdásza.

A szolgáltató szektornak kellene húznia

Pedig egy másik, kedden publikált adatsor épp azt jelezte, hogy a szolgáltató szektor teljesítménye lehet az, amely átlendítheti Európa gazdaságát a mostani holtponton. A német ifo és a svájci KOF gazdaságkutató intézet, valamint az olasz Istat statisztikai hivatal közös prognózisa szerint az idei első negyedévi 0,4 és a második negyedévi 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedés után a három gazdaságkutató intézet 0,2 százalékos ütemre számít a harmadik negyedévben is az euróövezetben, majd 0,3 százalékosra a negyedik negyedévben és 2020 első negyedévében. A prognózis szerint a növekedés motorja elsősorban a lakossági fogyasztás lesz, miközben a beruházások növekedése egyre csökken.

Az európai, és azon belül is a német konjunktúra az elmúlt években komoly lendületet adott a magyar exportnak, és így a magyar gazdaság egészének is. A legnagyobb német autógyárak, így a Mercedes és az Audi is ki van azonban téve a nemzetközi konjunktúra változásának, amelyek közül az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a kínai gazdaság látványos lassulása különösen erősen érinti az autógyártókat. Emellett szektorspecifikus kihívás, hogy a környezetvédelmi előírások az utóbbi időben szigorodtak, ami ugyancsak visszahat a magyarországi termelésre is.

A szakértők véleménye egyelőre meglehetősen széles skálán mozog mind a német gazdaság várható folyamatait, mind pedig az ipar látványos megtorpanásának magyar hatásait illetően is. Németországban egyelőre sem a politikusok, sem a jegybank nem tart elhúzódó válságtól, ugyanakkor vannak olyan elemzők, akik szerint az erős iparra épülő német gazdaság ebből a gödörből segítség nélkül nem fogja tudni kikecmeregni. Más kérdés, hogy ha az elemzők által szorgalmazott, és a szociáldemokrata pénzügyminiszter, Olaf Scholz által is felvetett beruházásösztönző csomagot életbe léptetik, az rövid távon aligha fogja felpörgetni a kecskeméti Mercedes-gyár, vagy a győri Audi teljesítményét.

Válságállóbb lett a magyar gazdaság

Megnyugtató ugyanakkor, hogy miközben a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából a járműipar szerepe nagyon erősen felértékelődött, manapság a növekedést nem ez a szektor adja. Az elmúlt időszakban ugyanis az építőipar és a szolgáltatások húznak leginkább, melyek egyebek mellett a megnövekedett beruházási kedvre és a felpörgő lakossági fogyasztásra vezethetők vissza.

Utóbbi kapcsán egyébként kulcsfontosságúak az évek óta töretlenül növekvő bérek, júliusban a bruttó átlagkereset például már 362 600 forintot tett ki, ez pedig 10,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Az európaihoz képest ugyan a magyar infláció már-már magasnak mondható, de azt a bérnövekedés így is jócskán meghaladja. A kiskereskedelmi és az idegenforgalmi adatok pedig azt jelzik, hogy a reálbérek növekedése részben fogyasztásban csapódik le. Az elemzők megosztottak, hogy mi lesz a magyar gazdasággal. A legoptimistábbak szerint még az is elképzelhető, hogy a csúcsra járatott beruházások és a lakosság fogyasztása révén legfeljebb a növekedési ütem minimális visszaesését fogjuk tapasztalni, mások szerint viszont elkerülhetetlenül be fognak gyűrűzni a nemzetközi folyamatok, és ha recesszióba nem is süllyed a magyar gazdaság, látványos lesz a megtorpanás az elmúlt évek szárnyalása után.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európában.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG