6p
Noha a magyar gazdaság növekedési üteme az idei évben is bámulatos volt, a viharfelhők gyülekeznek. Nem véletlen, hogy immár időről-időre előkerül a kormányfő kommunikációjában is egy lehetséges válság. Ha az uniós és a globális folyamatokat nézzük, akkor a kockázatok tovább növekedtek, megnyugtató ugyanakkor, hogy az egy évtizeddel korábbinál sokkal ütésállóbbnak tűnik a magyar gazdaság.
(Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Csaknem hét éve nem teljesített olyan gyengén az euróövezeti feldolgozóipar, mint szeptemberben. Az IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása ugyan hajszálnyival jobb lett, mint amit az elemzők előzetesen vártak, az egy hónappal korábbi értékétől viszont elmaradt. A szeptemberben mért 45,7 pont 2012 októbere óta a legalacsonyabb értékű az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) esetében. A feldolgozóipari BMI szeptemberi értéke a nyolcadik egymást követő hónapban tartózkodik a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt. Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének romlásához elsősorban az új megrendelések 2012 októbere óta legnagyobb mértékű visszaesése járult hozzá.

2009 óta nem álltak ilyen rosszul a németek

A teljesítménycsökkenés országonkénti bontásban elsősorban a legnagyobb európai nemzetgazdaság, a német romló üzleti kondícióinak tulajdonítható. A német feldolgozóipari BMI értéke 2009 júniusa, azaz 123 hónapja a legalacsonyabb értéket érte el, 41,7 pontot. Németországban az új megrendelések a 2009. áprilisi szintre estek vissza. A növekedési küszöb alatt teljesített szeptemberben Írország is 48,7, Olaszország 47,8, Spanyolország 47,7 és Ausztria 45,1 ponttal. A feldolgozóipari teljesítmény növekedését jelzi viszont a görög BMI 53,6, Hollandia 51,6 és szerényebb mértékben Franciaország 50,1 pontja is.

"Az európai feldolgozóipar egészségi állapota szeptemberben csak tovább romlott, a vizsgált adatokban közel hét éve a legnagyobb mértékű gyengülés következett be, ami semmi jót nem vetít előre a negyedik negyedévre vonatkozóan" - foglalta össze a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, amit az MTI idézett. Rámutatott: a felmérésben kapott adatok alapján a feldolgozóipar termelési értékének egy százalékos negyedéves csökkenését lehet feltételezni, ami erősen fékező hatással lesz a harmadik negyedévi GDP-növekedésre. A megrendelések beérkezése alapján pedig a helyzet további romlására lehet számítani. Mindemellett a kereskedelmi ellentétek éleződése, a világgazdasági növekedés borús kilátásai, geopolitikai kockázatok és a "kemény Brexit" lehetősége miatt az üzleti hangulat is hétéves mélypontra esett a feldolgozóipari vállalatok körében.


source: tradingeconomics.com


Mindemellett az új munkahelyek létesítésének üteme is lassulni kezdett, 2013 eleje óta nem látott  mértékben. Ami nem csak arra utal, hogy a feldolgozóipar szűkös időkre készül, hanem a foglalkoztatás romlásán keresztül baljós árnyat vetít előre a lakossági kereslet és a szolgáltatóipari teljesítmény alakulására is - fejtette ki az IHS Markit vezető közgazdásza.

A szolgáltató szektornak kellene húznia

Pedig egy másik, kedden publikált adatsor épp azt jelezte, hogy a szolgáltató szektor teljesítménye lehet az, amely átlendítheti Európa gazdaságát a mostani holtponton. A német ifo és a svájci KOF gazdaságkutató intézet, valamint az olasz Istat statisztikai hivatal közös prognózisa szerint az idei első negyedévi 0,4 és a második negyedévi 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedés után a három gazdaságkutató intézet 0,2 százalékos ütemre számít a harmadik negyedévben is az euróövezetben, majd 0,3 százalékosra a negyedik negyedévben és 2020 első negyedévében. A prognózis szerint a növekedés motorja elsősorban a lakossági fogyasztás lesz, miközben a beruházások növekedése egyre csökken.

Az európai, és azon belül is a német konjunktúra az elmúlt években komoly lendületet adott a magyar exportnak, és így a magyar gazdaság egészének is. A legnagyobb német autógyárak, így a Mercedes és az Audi is ki van azonban téve a nemzetközi konjunktúra változásának, amelyek közül az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a kínai gazdaság látványos lassulása különösen erősen érinti az autógyártókat. Emellett szektorspecifikus kihívás, hogy a környezetvédelmi előírások az utóbbi időben szigorodtak, ami ugyancsak visszahat a magyarországi termelésre is.

A szakértők véleménye egyelőre meglehetősen széles skálán mozog mind a német gazdaság várható folyamatait, mind pedig az ipar látványos megtorpanásának magyar hatásait illetően is. Németországban egyelőre sem a politikusok, sem a jegybank nem tart elhúzódó válságtól, ugyanakkor vannak olyan elemzők, akik szerint az erős iparra épülő német gazdaság ebből a gödörből segítség nélkül nem fogja tudni kikecmeregni. Más kérdés, hogy ha az elemzők által szorgalmazott, és a szociáldemokrata pénzügyminiszter, Olaf Scholz által is felvetett beruházásösztönző csomagot életbe léptetik, az rövid távon aligha fogja felpörgetni a kecskeméti Mercedes-gyár, vagy a győri Audi teljesítményét.

Válságállóbb lett a magyar gazdaság

Megnyugtató ugyanakkor, hogy miközben a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából a járműipar szerepe nagyon erősen felértékelődött, manapság a növekedést nem ez a szektor adja. Az elmúlt időszakban ugyanis az építőipar és a szolgáltatások húznak leginkább, melyek egyebek mellett a megnövekedett beruházási kedvre és a felpörgő lakossági fogyasztásra vezethetők vissza.

Utóbbi kapcsán egyébként kulcsfontosságúak az évek óta töretlenül növekvő bérek, júliusban a bruttó átlagkereset például már 362 600 forintot tett ki, ez pedig 10,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Az európaihoz képest ugyan a magyar infláció már-már magasnak mondható, de azt a bérnövekedés így is jócskán meghaladja. A kiskereskedelmi és az idegenforgalmi adatok pedig azt jelzik, hogy a reálbérek növekedése részben fogyasztásban csapódik le. Az elemzők megosztottak, hogy mi lesz a magyar gazdasággal. A legoptimistábbak szerint még az is elképzelhető, hogy a csúcsra járatott beruházások és a lakosság fogyasztása révén legfeljebb a növekedési ütem minimális visszaesését fogjuk tapasztalni, mások szerint viszont elkerülhetetlenül be fognak gyűrűzni a nemzetközi folyamatok, és ha recesszióba nem is süllyed a magyar gazdaság, látványos lesz a megtorpanás az elmúlt évek szárnyalása után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG