<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai TV-csatorna elleni kormányzati támadás egy olyan időszakban történik, amikor Varsó és Washington kapcsolatában már számos repedés keletkezett. Meg nem erősített hírek szerint Washington most azzal fenyegeti Varsót, hogy a tévéállomás elleni kampány folytatódása esetén az amerikai katonákat átvezénylik Romániába. Káncz Csaba jegyzete.

Tegnap kilépett egy kisebb párt a három-párti lengyel kormánykoalícióból. Jaroslaw Gowin távozó kormányfőhelyettes az utóbbi időben több alkalommal kétségbe vonta a kormány lépéseit, köztük a „Lengyel Megállapodás” nevű országfejlesztő programban foglalt adóreformot. 

Egyre jobban megtépázza a lengyel kormányt  a különutas politikaEgyre jobban megtépázza a lengyel kormányt a különutas politika

A Gowin vezette „Egyetértés” párt kilépéséről a szervezet választmánya szerdán döntött. Az Egyetértésnek 12 képviselője van a 460 fős szejmben. Ha mindannyian távoznak, a „Jog és Igazságosság” (PiS) párt által irányított kormánykoalíciónak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszítené a többségét.

Kormányozni képtelenek

A Szejmben most készségesen ajánlkoznak fel radikális jobboldali pártok a kormány megtámogatására. De Jaroslav Kaczinsky kormánya kétségtelenül meggyengült a kis párt kiugrásával, közben már több, mint egy éve egyébként is képtelen normális és kiegyensúlyozott kormányzásra. Ez pedig jó hír annak a mérsékelt jobboldali Donald Tusk korábbi miniszterelnöknek, aki július első hétvégéjén tért vissza Brüsszelből a lengyel politikába.

Ha a PiS-nek sikerül is összekaparnia a kormány életben maradásához szükséges többséget, akkor is valószínű, hogy a kabinet nem tölti ki mandátumát és jövő tavasszal előrehozott választást rendeznek - jóval a 2023 őszén esedékes általános választások előtt. 

A brüsszeli játszma 

A másik koalíciós partner, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter ultraradikális tömörülése szintén egyre élesebben támadja a PiS-t. A „Szolidáris Lengyelország” vezetője a napokban jelentette be hivatalosan, hogy kész kivezetni Lengyelországot az EU-ból. Egyúttal támadta a koalíció azon képviselőit, akik ki hajlanának a kompromisszumra az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformot illetően.

Dominika Wielowieyska vezető újságíró szerint Kaczinsky továbbra is macska-egér játékot fog játszani Brüsszellel: bár megszünteti az Európai Unió Bírósága által kifogásolt bírósági fegyelmi tanácsot, hogy megkapja az újjáépítési alap pénzeit, de azután tovább fogja kurtítani az Igazságügyi Minisztérium javaslatai alapján a bíróságok függetlenségét.

Támadás az amerikai érdekeltség ellen 

A lengyel belpolitikában az elmúlt időszakban komoly változások zajlottak le és a kormányzó PiS párt defenzívában találta magát. De ahelyett, hogy visszahúzódott volna, inkább támadást indított, mégpedig a legnagyobb, amerikai tulajdonú hírcsatorna (TVN24) ellen, amelynek a sugárzási joga szeptemberben jár le.

A parlament alsóháza végül megszavazta azt a törvénymódosítást, amely megtitlja, hogy külföldi vállalatok többségi részesedést szerezzenek lengyel médiavállalatokban - ez még közvetve, európai leányvállalatokon keresztül sem tennék lehetővé, mint a TVN24 esetében. A Szejm lépését azonnal elítélte az amerikai külügyminisztérium.

Az ügy miatt Lengyelország kockáztatja külföldi megítélését, mind a sajtószabadság, mind külföldi befektetőkkel szembeni bánásmód kapcsán.

Radoslaw Sikorski néppárti EP képviselő azt írta mikroblogjában, hogy az amerikai TV-csatorna kizárásával Lengyelország „...átlépne a kleptokrata autokrácia korszakába. A kormányzó párt Budapestet ígért nekünk és ezt az ígéretét be is tartja”.

Meg nem erősített hírek szerint Washington azzal fenyegette meg Varsót, hogy a folytatódó kutyakomédia miatt az amerikai katonákat átvezényelhetik Romániába.  

Mélyülő repedések a kapcsolatban

Az amerikai TV-csatorna elleni kormányzati támadás egyébként is egy olyan időszakban történik, amikor Varsó és Washington kapcsolatában repedések keletkeztek. Az amerikai elnök, Joe Biden csapata nem felejti el, hogy a lengyel jobboldal még a vesztes novemberi elnökválasztás után is Trump mellett állt ki. A demokrata-republikánus megosztottság ráadásul Lengyelország belpolitikájára is hatással van.

A lengyel ellenzék erőteljesen aktivizálódni kezdett Biden mellett, és a jobbközép „Polgári Platform” benyújtott egy indítványt, amely elítéli a január 6-i, washingtoni Capitoliumon történt eseményekben résztvevő Trump-támogatókat. A kormányzó PiS viszont elutasította az indítványt: véleményük szerint ez nem a Szejm hatásköre, hanem a Külügyminisztériumé. Ráadásul szerintük az ellenzék nem tenne ilyen javaslatokat, ha nem Donald Trump lenne a célpont.

A lengyel kormány aztán döbbenten figyelte, hogy a múlt hónapban Joe Biden elnök jóváhagyta az Északi Áramlat II. gázvezetéket – mindezt úgy, hogy az amerikai kormányzat erről nem konzultált sem a lengyelekkel, sem a baltiakkal.

Washington mindeközben szintén elhűlve szemlélte Zbigniew Rau külügyminiszter májusi pekingi látogatását, ahol a lengyel diplomácia vezetője megértését fejezte ki Kína „legitim” jogai és érdekei irányába. Az amerikai külügyminisztériumban és a Pentagonban kikerekedett szemekkel figyelték azt is, amikor a lengyel fél biztonsági és védelmi együttműködést ajánlott az iszlamizálódó török rezsimnek.

A legnagyobb lengyel kormánypárt ugyanakkor az euroszkeptikus erőkkel is mindinkább egy platformra került.  A lengyel kormányzatot így aztán a legkevésbé lephette meg az, hogy júniusban a Berlinbe látogató Mateusz Morawiecki miniszterelnököt nem volt hajlandó fogadni Merkel kancellár, vagy akár videóbeszélgetést folytatni vele.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG