<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai TV-csatorna elleni kormányzati támadás egy olyan időszakban történik, amikor Varsó és Washington kapcsolatában már számos repedés keletkezett. Meg nem erősített hírek szerint Washington most azzal fenyegeti Varsót, hogy a tévéállomás elleni kampány folytatódása esetén az amerikai katonákat átvezénylik Romániába. Káncz Csaba jegyzete.

Tegnap kilépett egy kisebb párt a három-párti lengyel kormánykoalícióból. Jaroslaw Gowin távozó kormányfőhelyettes az utóbbi időben több alkalommal kétségbe vonta a kormány lépéseit, köztük a „Lengyel Megállapodás” nevű országfejlesztő programban foglalt adóreformot. 

Egyre jobban megtépázza a lengyel kormányt  a különutas politikaEgyre jobban megtépázza a lengyel kormányt a különutas politika

A Gowin vezette „Egyetértés” párt kilépéséről a szervezet választmánya szerdán döntött. Az Egyetértésnek 12 képviselője van a 460 fős szejmben. Ha mindannyian távoznak, a „Jog és Igazságosság” (PiS) párt által irányított kormánykoalíciónak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszítené a többségét.

Kormányozni képtelenek

A Szejmben most készségesen ajánlkoznak fel radikális jobboldali pártok a kormány megtámogatására. De Jaroslav Kaczinsky kormánya kétségtelenül meggyengült a kis párt kiugrásával, közben már több, mint egy éve egyébként is képtelen normális és kiegyensúlyozott kormányzásra. Ez pedig jó hír annak a mérsékelt jobboldali Donald Tusk korábbi miniszterelnöknek, aki július első hétvégéjén tért vissza Brüsszelből a lengyel politikába.

Ha a PiS-nek sikerül is összekaparnia a kormány életben maradásához szükséges többséget, akkor is valószínű, hogy a kabinet nem tölti ki mandátumát és jövő tavasszal előrehozott választást rendeznek - jóval a 2023 őszén esedékes általános választások előtt. 

A brüsszeli játszma 

A másik koalíciós partner, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter ultraradikális tömörülése szintén egyre élesebben támadja a PiS-t. A „Szolidáris Lengyelország” vezetője a napokban jelentette be hivatalosan, hogy kész kivezetni Lengyelországot az EU-ból. Egyúttal támadta a koalíció azon képviselőit, akik ki hajlanának a kompromisszumra az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformot illetően.

Dominika Wielowieyska vezető újságíró szerint Kaczinsky továbbra is macska-egér játékot fog játszani Brüsszellel: bár megszünteti az Európai Unió Bírósága által kifogásolt bírósági fegyelmi tanácsot, hogy megkapja az újjáépítési alap pénzeit, de azután tovább fogja kurtítani az Igazságügyi Minisztérium javaslatai alapján a bíróságok függetlenségét.

Támadás az amerikai érdekeltség ellen 

A lengyel belpolitikában az elmúlt időszakban komoly változások zajlottak le és a kormányzó PiS párt defenzívában találta magát. De ahelyett, hogy visszahúzódott volna, inkább támadást indított, mégpedig a legnagyobb, amerikai tulajdonú hírcsatorna (TVN24) ellen, amelynek a sugárzási joga szeptemberben jár le.

A parlament alsóháza végül megszavazta azt a törvénymódosítást, amely megtitlja, hogy külföldi vállalatok többségi részesedést szerezzenek lengyel médiavállalatokban - ez még közvetve, európai leányvállalatokon keresztül sem tennék lehetővé, mint a TVN24 esetében. A Szejm lépését azonnal elítélte az amerikai külügyminisztérium.

Az ügy miatt Lengyelország kockáztatja külföldi megítélését, mind a sajtószabadság, mind külföldi befektetőkkel szembeni bánásmód kapcsán.

Radoslaw Sikorski néppárti EP képviselő azt írta mikroblogjában, hogy az amerikai TV-csatorna kizárásával Lengyelország „...átlépne a kleptokrata autokrácia korszakába. A kormányzó párt Budapestet ígért nekünk és ezt az ígéretét be is tartja”.

Meg nem erősített hírek szerint Washington azzal fenyegette meg Varsót, hogy a folytatódó kutyakomédia miatt az amerikai katonákat átvezényelhetik Romániába.  

Mélyülő repedések a kapcsolatban

Az amerikai TV-csatorna elleni kormányzati támadás egyébként is egy olyan időszakban történik, amikor Varsó és Washington kapcsolatában repedések keletkeztek. Az amerikai elnök, Joe Biden csapata nem felejti el, hogy a lengyel jobboldal még a vesztes novemberi elnökválasztás után is Trump mellett állt ki. A demokrata-republikánus megosztottság ráadásul Lengyelország belpolitikájára is hatással van.

A lengyel ellenzék erőteljesen aktivizálódni kezdett Biden mellett, és a jobbközép „Polgári Platform” benyújtott egy indítványt, amely elítéli a január 6-i, washingtoni Capitoliumon történt eseményekben résztvevő Trump-támogatókat. A kormányzó PiS viszont elutasította az indítványt: véleményük szerint ez nem a Szejm hatásköre, hanem a Külügyminisztériumé. Ráadásul szerintük az ellenzék nem tenne ilyen javaslatokat, ha nem Donald Trump lenne a célpont.

A lengyel kormány aztán döbbenten figyelte, hogy a múlt hónapban Joe Biden elnök jóváhagyta az Északi Áramlat II. gázvezetéket – mindezt úgy, hogy az amerikai kormányzat erről nem konzultált sem a lengyelekkel, sem a baltiakkal.

Washington mindeközben szintén elhűlve szemlélte Zbigniew Rau külügyminiszter májusi pekingi látogatását, ahol a lengyel diplomácia vezetője megértését fejezte ki Kína „legitim” jogai és érdekei irányába. Az amerikai külügyminisztériumban és a Pentagonban kikerekedett szemekkel figyelték azt is, amikor a lengyel fél biztonsági és védelmi együttműködést ajánlott az iszlamizálódó török rezsimnek.

A legnagyobb lengyel kormánypárt ugyanakkor az euroszkeptikus erőkkel is mindinkább egy platformra került.  A lengyel kormányzatot így aztán a legkevésbé lephette meg az, hogy júniusban a Berlinbe látogató Mateusz Morawiecki miniszterelnököt nem volt hajlandó fogadni Merkel kancellár, vagy akár videóbeszélgetést folytatni vele.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos