Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Európai Bíróság főtanácsnoka egyértelműen az Európai Bizottságnak ad igazat a magyar kormánnyal a CEU működésével szemben támasztott feltételekről folytatott jogi vitában. Juliane Kokott szerint Magyarország az uniós jogot és a WTO szabályait is megsértette, amikor nem biztosított egyenlő bánásmódot a külföldi felsőoktatási intézményeknek. Az Európai Bíróság nem köteles követni a főtanácsnok véleményét, de ennek az esélye meglehetősen nagy. Brüsszelből jelentjük.
2017 áprilisában tízezrek tüntettek a CEU-t ellehetetlenítő törvény ellen - hiába. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A csütörtöki főtanácsnoki indítvány közzététele után megnőtt az esélye annak, hogy az Európai Bíróság elkaszálja a magyar felsőoktatási törvény módosítását, ami végül a nemzetközi tiltakozás ellenére a CEU Budapestről Bécsbe való áttelepüléséhez vezetett. Ez akkor is igaz, ha a taláros testületet semmi sem kötelezi a főtanácsnoki vélemény figyelembevételére. A mindennapi gyakorlatban azonban a bírák csak ritkán jutnak a főtanácsnoki véleménnyel ellentétes következtetésre.

Juliane Kokott főtanácsos csütörtökön azt javasolta a luxembourgi székhelyű bíróságnak, hogy adjon helyt az Európai Bizottság keresetének annak kimondásával, hogy Magyarország az uniós jogot és a WTO szabályait is megsértette a felsőoktatási törvény módosítása során. A főtanácsnok megítélése szerint ugyanis nem támaszthatott volna eltérő követelményeket a külföldi és a belföldi felsőoktatási intézmények működése elé.

Emlékezetes, hogy 2017-ben úgy módosították a magyar jogszabályt, hogy az Európai Gazdasági Térségen kívüli államok felsőoktatási intézményei csak akkor működhetnek Magyarországon, ha a fogadó ország és a származási államuk között nemzetközi szerződés áll fenn. Ezenkívül valamennyi külföldi felsőoktatási intézménynek, amely Magyarországon felsőoktatási képzést kíván nyújtani, a származási államában is nyújtania kell ilyen képzést.

Mivel végül a CEU nem felelt meg egyedüliként ezeknek a feltételeknek, az egyetem végül „vette a kalapját” és elköltözött Bécsbe, miután amerikai diploma kiadására már nem lesz lehetősége Magyarországon.

A főtanácsnok szerint mindenekelőtt a származási állammal kötött nemzetközi szerződésre vonatkozó követelmény a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános (GATS) egyezmény által biztosított nemzeti elbánás elvébe ütközik. Annak értelmében ugyanis egyenlő bánásmódban kell részesíteni a külföldi és a belföldi szolgáltatókat. Ha ezt az egyezményt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO)  keretében is kötötték, mivel az EU jóváhagyta, így az uniós jog részévé vált. Ezáltal Kokott értelmezése szerint Magyarország is kötelezettséget vállalt az egyenlő bánásmód biztosítására, és a tárgyalások, valamint az elfogadás során nem jelzett fenntartásokat. Ezért – így a főtanácsnok – az új követelmény nem igazolható, és végsősoron engedélyezési fenntartást eredményez.

Gyévai Zoltán, Brüsszel

De Kokott úgy látja, hogy a szerződésre vonatkozó követelmény az Európai Unió Alapjogi Chartáját is sérti, mert aránytalanul korlátozza az oktatási intézmények alapításának és működtetésének szabadságát, valamint a tudomány szabadságát. A felsőoktatás terén Magyarország kötve van az uniós alapjogokhoz, amennyiben – mint a CEU ügyében is – az Unió nemzetközi jogi kötelezettségeit hajtja végre. Az eredetileg Magyarország által a GATS keretében vállalt kötelezettségek ugyanis az Unióra szálltak át.

Emellett a származási országban folytatott tényleges oktatási tevékenység fennállására vonatkozó második követelmény (ez valamennyi külföldi felsőoktatási intézményre – tehát a más EU-tagállambeli vagy EGT-állambeli felsőoktatási intézményekre is vonatkozik), Kokott főtanácsnok szerint hátrányosan megkülönböztető, illetve aránytalan jellege miatt sérti a letelepedés szabadságát, a szolgáltatási irányelvet, az Alapjogi Chartát (az oktatási intézmények alapításának és működtetésének szabadságát, valamint a tudomány szabadságát), továbbá a GATS- egyezményben előírt egyenlő bánásmód elvét.

A letelepedés szabadsága a főtanácsnok értelmezése szerint magában foglalja a gazdasági szereplők azon jogát is, hogy tevékenységüket kizárólag másik tagállamban gyakorolják.

A kereset ügyében már csak az ítélet maradt hátra, aminek ideje még nem ismert.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Minden egyetem finanszírozását átalakítja a kormány
MTI | 2021. március 3. 15:19
Nem csak a modelváltottakét. A hallgatói létszámon túl az intézmények kutatási tevékenysége is meghatározó lesz abban, hogy mekkora lesz az állami támogatás.
Makro / Külgazdaság Rengetegen hagyhatták ott a győri kórházat is
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 14:48
Az Ugytudjuk.hu értesülései szerint 10 orvos és közel félszáz ápoló nem írta alá az új szerződését.
Makro / Külgazdaság Új fejezet kezdődik a magyar oltási kampányban
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 12:43
A tájékoztatón kiderült, hogy holnap 74 ezer ember kap „behívót” sms-ben a hétvégi oltásra, s azt is tisztázták, hogy az első és az ismétlő oltásnak ugyanazon vakcinának kell lennie, valamint Szlovákia szigorított a határain a harmadik hullám miatt.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megszavazta a módosítást a Néppárt, távozik a Fidesz a frakcióból
Wéber Balázs | 2021. március 3. 11:28
Az Európai Parlament (EP) néppárti frakciója ma megszavazta azokat a módosításokat, amelyek a fideszes képviselők együttes kizárását is lehetővé teszik a képviselőcsoportból. Válaszul a magyar kormánypárt bejelentette távozását a frakcióból.
Makro / Külgazdaság A mait pénteken újabb benzinár-emelés követ
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 10:46
Nem elég, hogy mától a literjéért átlagban bruttó 6 forinttal kell többet leszurkolni, péntektől további 3 forinttal megy feljebb a 95-ös ára. A dízelesek kicsit fellélegezhetnek, a gázolaj jegyzése ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Itt a vége? A Magyar Nemzet szerint ma kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 10:02
A kormányközeli Magyar Nemzet úgy tudja: a Fidesz ma kilép az Európai Parlament legerősebb frakciójából.
Makro / Külgazdaság Ismét nagyot ugrott a kórházban, lélegeztetőgépen lévők száma
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 09:24
A tesztek 16 százaléka pozitív, egy nap alatt 4211 fertőzöttet találtak - 136 újabb áldozatot szedett a koronavírus, miközben gyorsan emelkedik a kórházban ápoltak száma is.
Makro / Külgazdaság Az EU-s vakcinaútlevélen rajta lesz az oltás típusa - mit ér majd enélkül a magyar?
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 08:31
A magyarral ellentétben az EU-s vakcinaútlevél tartalmazni fogja a beadott vakcina típusát is - ha a magyar igazolás nem követi az uniós irányelveket, előfordulhat, hogy csak belföldön ér majd valamit.
Makro / Külgazdaság Óriási támogatással lehet a CIA elnöke az ember, aki keményen odaszólt Orbán Viktornak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 3. 06:57
Teljes támogatást kapott a hírszerzési bizottságtól William Burns - elsörpő támogatással kerülhet a CIA élére egy olyan szakember, aki autoriter vezetőnek nevezte Orbán Viktort.
Makro / Külgazdaság Jól állunk átoltottságban, vannak korlátozások, mégis egyre több az áldozat
Wéber Balázs | 2021. március 3. 05:37
Európán belül továbbra is Nagy-Britanniában a legmagasabb az átoltottsági szint, aminek köszönhetően a Covid-halálozások száma egy hónapja zuhan. Magyarország szintén jól halad az oltásokkal térségi viszonylatban, az ősszel bevezetett korlátozások érvényben vannak, mégis egyre többen hunynak el naponta. A hazai válságkezelők a mutánsokat okolják – ugyanakkor két szomszédos országban, ahol szintén vannak mutánsok és kisebb az átoltottság, csökken vagy stagnál az áldozatszám.
hírlevél