4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jövőre is szilárd növekedés várható a feltörekvő Európa gazdaságaiban, nem kis részben az orosz gazdaság valószínűsíthető stabilizálódása miatt - jósolta a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő kiemelte azt is, hogy az általa e csoportba sorolt és szuverén adósosztályzattal ellátott húsz gazdaság közül az idén mindössze kettőnek az államadós-besorolási kilátását módosította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra; az egyik Magyarország, a másik Szlovénia volt.

Enyhülhetnek a szankciók

A Fitch londoni elemzőinek várakozása szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 2016-ban 0,5 százalékkal emelkedik a cég által 2015 egészére jósolt 4 százalékos visszaesés után.

A hitelminősítő szerint már vannak arra utaló jelek, hogy a nyugati tőkepiacok kezdenek ismét megnyílni a szankciók hatálya alá nem tartozó orosz vállalatok előtt. A Fitch jövőre a magánszektorbeli fogyasztás stabilizálódását, és a beruházások óvatos élénkülését várja az orosz gazdaságban.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású államadós-kategóriában, negatív kilátású "BBB mínusz" besorolással. A Standard & Poor's januárban, a Moody's Investors Service februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - sávba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából - a Fitch Ratings befektetési besorolása ellenére - Oroszország már nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem. Ráadásul sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfóliókban, és ez szűkíti az orosz szuverén befektetési eszközök potenciális külső vásárlóinak körét.

Mit mondanak mások?

A Moody's ugyanakkor épp e hónap elején stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról Oroszország "Ba1/Not Prime" szintű államadós-besorolásának kilátását, elsősorban az orosz külső fizetési helyzet stabilizálódásával indokolva a lépést.

A Moody's véleménye szerint ugyanis csökkent a valószínűsége annak, hogy az orosz gazdaságot vagy annak finanszírozását a következő 12-18 hónapban további intenzív sokk érné, például újabb külső szankciók formájában, tekintettel arra, hogy valamelyest enyhült a kelet-ukrajnai konfliktus.

Erre a Fitch Ratings is kitért hétfői londoni előrejelzésében, közölve: az orosz gazdasági növekedés jövő évi beindulására szóló előrejelzését egyebek mellett arra a várakozására alapozza, hogy a kelet-ukrajnai helyzet nem romlik, és csökkent az Oroszország elleni szankciók jelentős szigorításának kockázata.

A Fitch londoni elemzői a felzárkózó európai térségen belül a kelet- és közép-európai gazdaságokban is stabil növekedést várnak jövőre, bár megjegyzik, hogy az Európai Unió folyósításainak ciklusfordulója várhatóan visszahúzó erőként hat majd a térség növekedésére, elsősorban a cseh és a magyar gazdaságban.

Ez várják tőlünk

A cég Magyarországon az idén 2,9 százalékos, jövőre 2,3 százalékos, Csehországban a 2015-re várt 4,3 százalék után 2016-ban 2,8 százalékos GDP-bővüléssel számol. Lengyelországban a hitelminősítő mindkét évre 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár.
A Fitch Ratings elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy az új lengyel kormány első intézkedései, köztük a költségvetési politika lazítása, valamint a kiskereskedelemben és a bankszektorban tervezett új adók negatív jelzéseket küldtek a piacnak a befektetési klíma kilátásairól, és emiatt növekednek a lengyel költségvetési pozíciót terhelő kockázatok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG