<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Vasárnap több ezren vonultak utcára Isztambulban, hogy elítéljék a szegénység növekedését és követeljék a minimálbér radikális emelését. Egy esetleges bankválság, illetve államcsőd esetén különösen a spanyol és francia pénzintézetekre terjedhet át a fertőzés. Káncz Csaba jegyzete

Pedig milyen szépen indult. 2011-ben Erdogan akkori miniszterelnök 2023-ra (a köztársaság megalapításának centenáriumára) ambiciózus gazdasági célokat tűzött ki. Eszerint Törökország addigra bekerül a világ tíz legnagyobb gazdasága közé 2 ezermilliárd dolláros GDP-vel és 25 ezer dolláros egy főre jutó GDP-vel.

Nos, ehhez lépest az ország pár hónapja zuhant ki a világ 20 legnagyobb gazdasága közül, a kis Svájc lelépte a 10-szer nagyobb népességű Törökországot. Az egy főre jutó GDP jelenleg 15 ezer dollár körül mozog.

Minden nap újabb mélypont

A török líra tegnap újabb történelmi mélypontot ütött meg, miután a befolyásos Standard and Poor’s (S&P) hitelminősítő intézet a török államadósság kilátását „stabilról” „negatívra” minősítette le. A líra egészen 14,46-ig zuhant az amerikai dollárral szemben, ezzel az idén már 50 százalékos értékvesztést szenvedett el.

Nureddin Nebati újonnan kinevezett török pénzügyminiszter beszél a török parlament, a nagynemzetgyűlés előtt Ankarában 2021. december 2-án. Az új tárcavezető Lütfi Elvant váltotta a poszton - az előtte látható szám pedig talán nem a leváltásáig hátra lévő napokat számolja (Fotó:MTI/EPA)Nureddin Nebati újonnan kinevezett török pénzügyminiszter beszél a török parlament, a nagynemzetgyűlés előtt Ankarában 2021. december 2-án. Az új tárcavezető Lütfi Elvant váltotta a poszton - az előtte látható szám pedig talán nem a leváltásáig hátra lévő napokat számolja (Fotó:MTI/EPA)

A hitelminősítő közleménye szerint növekszik annak a kockázata, hogy az elkövetkező 12 hónapban az extrém valuta-ingadozás és az növekvő infláció negatívan befolyásolja a külvilág felé eladósodott gazdaságot. Az ország további leminősítése is lehetséges, ha a kormányzati politika folytatja a deviza értékének aláásását, ezzel rontva az inflációs kilátásokat és feszültséget keltve a bankrendszerben.

Az Erdogan elnök három hónapja tartó folyamatos politikai nyomásának és a jegybank ugyanezen időszak alatti 400 bázispontos kamatcsökkentéseinek eredményeként erőteljesen negatív lett a török reálkamat, ami folyamatos nyomást jelent a líra árfolyama szempontjából. A legfrissebb adatok szerint mínusz 6,3 százalék jelenleg a reálkamat, ami sokéves mélypontnak felel meg.

Mármint, ha egyáltalán hiszünk a hivatalos inflációs adatoknak, ugyanis a Független Inflációs Kutató Csoport (ENAgroup) bejelentette, hogy méréseik szerint az éves infláció valójában 58,65 százalékon áll.

A pénzügyi rendszerben már akkora a feszültség, hogy a Deutsche Bank friss figyelmeztetése szerint Ankara a kurzus radikális módosítására kényszerülhet, 10 százalékkal megemelve az alapkamatot jövő év első negyedévében, a líra zuhanásának megállítására és a száguldó infláció visszafogására.

Egy esetleges bankválság, illetve államcsőd esetén a különösen a spanyol pénzintézetekre terjedhet át a fertőzés, hiszen azok 80 milliárd dollár értékben tartanak török adósságot a könyveikben. Kitettek a francia pénzintézetek is 35 milliárd dollárral, miközben a németek kintlévősége viszonylag csekély, 13 milliárd dollár.

A társadalom a robbanás szélén

A társadalom – és különösen annak alsóbb rétegei – is elérkeztek tűrőképességük határára. Az isztambuli önkormányzat adatai szerint a megélhetés a metropoliszban egy év alatt 50 százalékkal kerül többe, az albérleti árak ugyanezen időszak alatt 71 százalékkal ugrottak meg, miközben több háztartási cikk fogyasztói ára 75-138 százalékos tartományban növekedett.

A világváros „Sultangazi” nevű munkáskerületében – amely hagyományosan Erdogan AKP pártjának erős bástyája – már napok óta kilométeres sorok kígyóznak támogatott áru kenyérért. A városi önkormányzat a piaci ár feléért adja itt a kenyeret és már olyan széleskörű az élelmiszerbizonyta

Erősödő feszültség: ez a tüntetés ugyan nem a gazdaságpolitika, hanem a nők jogaiért zajlott, de közel lehet a robbanás. Az Isztambulban 2021. november 25-én tartott tüntetés résztvevői sürgős kormányzati intézkedést követeltek a nőkkel szembeni erőszak megfékezésére, a megmozdulást a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján tartották. (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)Erősödő feszültség: ez a tüntetés ugyan nem a gazdaságpolitika, hanem a nők jogaiért zajlott, de közel lehet a robbanás. Az Isztambulban 2021. november 25-én tartott tüntetés résztvevői sürgős kormányzati intézkedést követeltek a nőkkel szembeni erőszak megfékezésére, a megmozdulást a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján tartották. (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)
lanság, hogy napi 1,5 millió kenyeret kell szociális alapon sütniük.

 

A kormányzat már fél egy esetleges társadalmi robbanástól, ezért jövő éve elejétől jelentősen meg akarja emelni a minimumbért. Ennek havi összegét a jelenlegi 2825 líráról 3500 – 4000 lírára emelnék. De a líra összeomlása miatt az év elején még 383 dollárt érő minimálbér jelenleg csupán 206 dollárt ér, ezzel ez a legalacsonyabb érték egész Európában. A tervezett emelés 2022 elején csupán látszólagos, hiszen az 100 dollárral fog kevesebbet érni, mint egy évvel korábban.  

Nem véletlen tehát, hogy vasárnap több ezren vonultak utcára Isztambulban a szakszervezetek felhívására, hogy elítéljék a szegénység növekedését és követeljék a minimálbér radikális emelését.

Politikai konzekvenciák

Erdogan elnök népszerűsége húszéves mélyponton van. Helyi szakértők szerint, ha a nagyobb tömegtüntetések rendszeressé válnak, az államfő bevetné a hadsereget is.

De kérdés, hogy kihúzza-e 2023-ig a jelenlegi török vezetés. Erdogannak ugyanis a nacionalista MHP szavazataira is szüksége van. Így megvan annak a kockázata is, hogy a kisebbik párt az elnök ellen fordul a népszerűségvesztés hatására, vagy a biztonsági erők (rendőrség, katonaság) hátrálnak ki mögüle.

Can Selcuki, a Turkiye Raporu közvéleménykutató igazgatója az FT-nek azt mondta, hogy azt sem tartja kizártnak, hogy a kormánypárton belül bomlik meg az egység, néhány képviselő megpróbálhat “menekülni a süllyedő hajóról”, különösen azok, akik nincsenek az elnök belső körében.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló