3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Egyesült Királyság egyik alkotóeleme, Észak-Írország ismét fellázadhat a Nagy-Britanniával kötött Unió ellen, ha most kirángatják a másik Unióból, az Európaiból. Nekik utóbbi sokkal fontosabb, mint az angoloknak, és ott legalább együtt vannak ír testvérikkel. Újabb megfontolásra érdemes szempont az angol szavazóknak.

Épp csak megírtuk, hogy a Brexit jó eséllyel újra meghozná a skótok önállósulási kedvét, most máris felmerült, hogy a nagy nehezen pacifikált Észak-Írországban felhasadnának a régi sebek, ha el kéne hagyniuk az Európai Uniót. Pedig több évtizedes harc és terrorakciók után 18 éve került sor a megbékélésre, ami viszonylagos békét hozott Belfastra és környékére, és elcsendesültek a britektől elszakadni akarók.

Nehezen összehozott béke

Írország felszabadulása után Észak-Írország az angoloké maradt, pontosabban Nagy-Britannia mellett az Egyesült Királyság másik része lett az addigi Írország helyett. Ennek elvileg az volt az oka, hogy ebben az országrészben már sok betelepült brit lakott, és köztük és a katolikus írek között erős nemzetiségi és vallási törésvonal alakult ki. Csakhogy miután a lakosság vegyes, ez feloldhatatlan helyzethez vezetett: az írek az Ír Köztársasághoz akartak csatlakozni, a britek avagy protestánsok unióban akartak maradni Nagy-Britanniával.

A harc és az erőszak évtizedeken át tartott, sőt a köztársaságpárti írek egy csoportja a terrorizmus útjára lépett Anglia szerte, hogy kivívják az elszakadást. Végül 1998-ban sikerült egyezséget kötni, amiben két szempontból is lényeges szerepet kapott Európa: egyrészt közvetlen támogatást is kaptak az EU-tól, másrészt az ír nacionalistáknak könnyebb volt elfogadni a brit uralmat úgy, hogy az EU-n belül átjárható határral mégiscsak egyben vannak valamennyire az Ír Köztársasággal.

Függő ország, többféle érdek

Észak-Írország egy kicsi, és erősen függő gazdaság. Azonban szemben Skóciával, ők nem függetlenek szeretnének lenni, hanem csatlakozni Írországhoz. A területnek mindössze 1,8 millió lakosa van, a brit GDP 2 százalékát adja. Ugyanakkor 2014 és 2020 között 3,5 milliárd eurós támogatást kap az EU-tól. Exportja 57 százaléka az EU-ba irányul (nem kis részben Írországba), így az EU-tól való függése jóval nagyobb, mint Nagy-Britanniáé.

A területen üzemelő nagy cégek szeretnék az EU-ban maradást, köztük a kanadai repülőgyártó, a Bombardier, amely a legnagyobb munkaadó Belfastban. A Bloomberg ugyanakkor egy halászt is megszólaltat, aki úgy gondolja, hogy EU tagság nélkül nem kéne megosztoznia másokkal a parti vizeken. Kétségkívül viszonylag kevesen vannak, akik ilyen különleges helyzetből adódóan előnyt tudnának kovácsolni a kilépésből.

Pártok véleménye

A fő ír nemzeti erő, a Sinn Féin, amely egykor a fegyveres harcot támogatta a brit megszállás ellen, természetesen az EU-ban maradást támogatja. Azt mondják, épp elég baj, hogy Írország ketté van osztva, de most legalább csak egy EU-n belüli határ által.

Az unionista, vagyis brit-barát oldalt két párt képviseli. A nagyobbik, a Demokrata Unionista Párt a kilépést támogatja, a kisebbik, az Ulsteri Unionista Párt viszont szeretné fenntartani mind a két uniót: az európait és a 300 éves britet egyaránt. Azt mondják meglehetősen előrelátóan, hogyha a a kilépésre buzdítanak, a skótok várható elszakadásával is segítenének előmozdítani az Egyesült Királyság felbomlását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG