TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A novemberi amerikai elnökválasztás vízválasztó lesz az európai stratégiai autonómia támogatásának tekintetében. Ahogyan egyre több nemzetközi kihívás jelentkezik világunkban, az amerikai rugalmasság is bizonyosan növekedni fog. Káncz Csaba jegyzete.

Az elmúlt években Washington gyanakodva tekintett azon törekvésekre, amelyek Európa stratégiai autonómiájának megerősítését tűzték zászlaikra. Napjainkban a Trump-kormányzat továbbra is inkább az európai autonómia aláásására törekszik, amint azt az Egyesült Királyság és Grönland esete mutatja. De hosszabb távon az európai stratégiai autonómia minden bizonnyal nélkülözhetetlen része lesz a transzatlanti viszonynak.

Forrás: Depositphotos Forrás: Depositphotos

Az Egyesült Államok relatív súlya csökken a világban, és a multipolaritás erősödésével párhuzamosan az USA-ban is különböző külpolitikai iskolákat látunk formálódni Európa törekvésével kapcsolatban:

  • a „populista nacionalisták” a Trump-kormányzat körül gyülekeznek. Ez a csoport ellenséges az EU-val, és a Christian Whiton vezette szárny még a NATO-ból is kivezetné az USA-t (ahogyan azt Trump is folyamatosan hangoztatta kampánya alatt), hogy több energiát tudjon koncentrálni Kína ellen. A Breitbart és a The Federalist nevű honlapok visszhangozzák leghitelesebben ezen csoport álláspontját.
  • a „konzervatív internacionalisták” egy jelentős része aggódik amiatt, hogy egy európai stratégiai autonómia aláásná az amerikai elsőbbséget a kétoldalú biztonsági viszonyban. De Jamie Fly a German Marshall Fund részéről azzal érvel ebben a csoportban, hogy az európai törekvések végső soron magasabb védelmi kiadásokkal és képességekkel járnak majd. A befolyásos republikánus Lindsey Graham szenátor is hajlik erre az érvelésre.
  • a „realisták” azzal érvelnek, hogy Európát engedni kell nagyobb felelősséghez jutni a saját védelmükért. Olyan akadémikusok, mint Stephen Walt és John Mearsheimer az európai autonómia erősödését ideális fejleménynek tartják. Ez a csoport szám szerint nem mutat föl sok támogatót, viszont az akadémiai és a nemzetbiztonsági vitákban messze a saját súlyuk felett tudják befolyásolni az amerikai politikát.
  • a „multilateralisták” támogatják az európai stratégiai autonómiát. Olyan agytrösztjeik, mint a Center for Strategic and International Studies, a Center for a New American Security és a Brooking Institution számos, támogató elemzést publikált. Joe Biden demokrata elnökjelölt „katasztrófának” nevezte az eshetőséget, hogy Washington az elkövetkező 2-3 évtizedben szövetségesek nélkül maradna a nemzetközi porondon és egységes frontra szólított fel barátokkal és partnerekkel Kína „sértegető, goromba viselkedésével” szemben.

James Mattis védelmi miniszter 2018 végi eltávolítása óta a Trump-kormányzat agresszívan ássa alá az európai törekvéseket. A novemberi amerikai elnökválasztás itt vízválasztó lesz: a demokraták túlnyomó többsége multilateralista, és jó eséllyel támogatná az európai stratégiai autonómia megerősödését. Bár nehéz megjósolni a következő republikánus kormányzat hozzáállását, de számos konzervatív internacionalista rugalmassága enyhe optimizmusra ad okot kontinensünk számára.

Ahogyan egyre több nemzetközi kihívás jelentkezik világunkban, az amerikai rugalmasság is bizonyosan növekedni fog az európai stratégiai autonómia irányába. Ahogyan Lindsey Graham szenátor is mára eljutott oda, hogy bármit támogat, ami az európai képességeket előrébb viszi. Valóban, az egyenlőbb partnerség jobban garantálhatja a nemzetközi rendszer talán legjelentősebb szövetségének továbbélését.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél