5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Magyarország és Görögország addig nem hajlandó megszavazni a tizenegyedik uniós szankciós csomagot Moszkvával szemben, amíg az ukránok le nem veszik cégeiket a "háborús szponzorok" listájáról. Egy, az ügyre rálátó diplomata szerint a kijevi lista „alaptalan boszorkányüldözés”. Egy másik, uniós diplomata szerint ugyanakkor nem szabadna a szankciók elfogadását összekötni a feketelista kérdésével.

A héten folytatódnak a tárgyalások Brüsszelben az újabb, sorrendben tizenegyedik, Oroszország elleni uniós szankciós csomagról, valamint az azzal kapcsolatos ügyekről.

Ma az uniós külügyminiszterek tanácskoznak – mint a hivatalos napirenden szerepel – Ukrajna támogatásáról, szerdán pedig az új szankciós csomag részleteit vitatják meg az EU-hoz rendelt nagykövetek.

Magyar-görög vétó? 

A Politico információi szerint a diplomaták többsége ugyan kis esélyt lát a gyors megegyezésre, de bízik abban, hogy végül sikerül tető alá hozni a dealt. „Egyre nehezebben, de végül mindegyik csomagot elfogadtuk” – mondta egy diplomata.

Bár a magyar kormány rendszeresen kárhoztatja a büntetőintézkedéseket, eddig mind a 10 csomagot megszavazta.

Most azonban változhat a helyzet: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a kormány addig nem támogatja az újabb szankciókat és nem hagyja jóvá az Ukrajnának nyújtott Európai Békekeret újabb, 500 millió eurós részletét, amíg az ukrán Antikorrupciós Ügynökség (NAZK) le nem veszi az OTP-t „a nemzetközi háborús szponzorok” listájáról.

A miniszter jelezte azt is, hogy a szankciókat „a kínai cégeket érintő korlátozások miatt” sem pártolják.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, Szijjártó Péter és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a külügyi tanács mai ülésén Brüsszelben. Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET
Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, Szijjártó Péter és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a külügyi tanács mai ülésén Brüsszelben. Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET

Szijjártó Péter ma délután, a külügyi tanács ülésének szünetében ezzel kapcsolatban azt mondta: „harcias a hangulat” és „óriási a nyomás” a békekeret újabb részletének elfogadása és a tizenegyedik szankciós csomag jóváhagyása érdekében, de a kormány továbbra sem adja fel „a nemzeti érdek képviseletét.”

A vétós szándékkal most nincs egyedül: uniós diplomaták szerint ugyanis Görögország szintén jelezte, hogy addig nem bólint rá a szankciókra, amíg görög cégek rajta vannak a feketelistán.

A lista egyébként öt görög céget tartalmaz, köztük a Delta Tankers hajótársaságot. 

Feketelistán az OTP

A NAZK az OTP esetében azzal indokolta döntését, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amely értelmében az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

Emlékeztetett arra, hogy az OTP Oroszország ötven legnagyobb bankja közt van: több mint 2,2 millió ügyfelet szolgál ki 1850 településén. Mindez kiemeli a szerepét az orosz gazdaságban, a nyereségéből pedig – mint a NAZK állítja – „kolosszális” összeget fizetett be az orosz költségvetésbe. Kijev azt is felrója az OTP-nek, hogy sajtóhírek szerint kedvezményesen nyújt hiteleket az orosz hadsereg tagjainak.

Az OTP a vádakra válaszul a lapunkhoz is eljuttatott állásfoglalásában azt közölte, hogy háború kitörése óta „minden stratégiai opciót" mérlegelnek az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, köztük annak eladását is.

Bár az eladás előkészítésére felkérték a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot, Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét. Emiatt jelenleg nem tudják végrehajtani a kivonulást.

A bank megjegyzi azt is, hogy oroszországi piaci részesedése mindössze 0,17 százalék. Összehasonlításképp: a magyarországi részesedés 35-40 százalék körül mozog.

Vihart kavar a lista

A feketelista mindenesetre Brüsszelben is vitákat szül: egy, az ügyre rálátó diplomata például „alaptalan boszorkányüldözés”-nek nevezte azt a Politico szerint. Egyúttal megismételte a görög kormány kifogásait, miszerint a görög cégeket „minden előzetes figyelmeztetés nélkül” tették fel a listára, ráadásul olyan tevékenységek miatt, amelyek jogilag nem ütköznek az uniós szankciókba.

„Ha Kijevnek bármilyen információja van a szankciók megsértéséről, akkor meg kellene keresnie az adott tagállamokat és meg kellene osztania vele a tényeket, hogy azokat megfelelően kivizsgálják,” mondta a diplomata. Szerinte az ukrán lista „teljesen kontraproduktív.”

Egy másik, uniós diplomata viszont a vétózni készülő országokat (tehát Magyarországot és Görögországot) illette kritikával. „Abszolút elfogadhatatlan Ukrajna támogatását a feketelistához kötni; sok ország van rajta a listán” – mondta a brüsszeli lapnak. Szerinte ezek az államok túszul ejtették a szankciók ügyét.

Ami az újabb büntetőintézkedéseket illeti, azok már azokat a harmadik országokat is érintenék – például a Kaukázusban és Közép-Ázsiában –, amelyek kereskedelme megugrott Oroszországgal a széleskörű uniós szankciók után, azaz amelyek segítségével Moszkva megkerüli azokat. Az EU különösen azt kívánja megakadályozni, hogy a hadsereg által is használható csúcstechnika eljusson Oroszországba.

Ez a terv ugyanakkor az uniós országok között is vitatott.

„Ez példátlan lépés lenne Európa számára, tehát természetes, hogy nem kapkodjuk el” – mondta egy uniós tisztviselő. – „Nem engedhetjük meg a szankciók megkerülését. Ugyanakkor fel kell tennünk a kérdést:  tényleg megengedhetjük magunknak a mai világban, hogy még több ellenséget gyűjtsünk?”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Makro / Külgazdaság Újabb uniós ország adhat F-16-osokat Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 11:46
Dánia és Hollandia mellett most Belgium is fontolgat egy ilyen lépést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG