<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Koronavírus, infláció, benzinárak, nyugdíjak – ezek voltak a slágertémák 2021-ben. Nem csoda, hogy a Privátbankár.hu-n megjelent írások közül is e tematikát keresték sokan. Mellettük azonban olyan cikkeinkre is sokan kattintottak, amelyekről első ránézésre talán nem is gondoltuk volna. Lássuk, mi volt a tíz legolvasottabb cikkünk ebben az évben.

Márciusban írtunk arról, hogy az Amazon megnyitotta az első európai szupermarketjét Londonban, amely kuriózuma, hogy szinte érintés nélkül lehet megvásárolni az alapvető élelmiszereket és háztartási kellékeket. Eljátszottunk a gondolattal, mi lesz, ha az Amazon a magyar piacon is megjelenik ezzel az újítással, mit szólhatnak ahhoz a már évek óta itt tevékenykedő nagy diszkonthálózatok.

A 2021-es évet végigkísérte az üzemanyagárak változása. Ami alapvetően felfelé irányuló mozgásra korlátozódott. A 95-ös oktánszámú benzin és gázolaj jegyzése folyamatosan addig nem látott magasságokba került, amit a kormány november közepén elégelt meg, amikor a benzin literje már 511, a gázolajé pedig 517 forintba került. Emiatt az Orbán-kabinet három hónapra, 2022. február 15-éig 480 forinton befagyasztotta az üzemanyagárakat. A sors fintora, hogy nem sokkal később a világpiaci kőolajárak akkorát estek, hogy a nagykereskedők a plafonnál olcsóbban adták tovább a benzint és a gázolajat. Erről született az alábbi cikkünk.

Valószínűleg mindenki agyába belevésődött, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt hosszú hónapokon keresztül például nem ülhettünk be egy pubba meginni egy csapolt sört, vagy egy étterembe elfogyasztani egy ebédet, merthogy azok 2020. november 11-én elővigyázatosságból kénytelenek voltak bezárni. Március elején terjedt el a hír, hogy a kormány tovább szigorít a járványügyi korlátozásokon, amelyről mi is beszámoltunk.

A gáz is visszatérő téma volt az idén, több cikkben is foglalkoztunk ezzel. November első napján például arról írtunk, hogy csőtörés miatt leállt az orosz gázszállítás Bulgárián keresztül Szerbiába és Magyarországra.

Miután a járvány csak nem akart csitulni, újabb és újabb hullámokat vetett, folyamatosan arra terelődött a figyelem, vajon elő lehet-e írni kötelező jelleggel az oltást. Erre általánosan, minden magyar állampolgárra vonatkozóan nem került sor, a kormány azonban ezt az állami és önkormányzati dolgozóknak előírta, a cégeknek pedig lehetővé tette, hogy ugyancsak kötelezővé tegyék az oltást. Október végi cikkünk egy friss kormányrendelet alapján azt járta körül, hogy pontosan mely állami és önkormányzati alkalmazottak az érintettek.

Örökzöld téma, hogyan ítélik meg a nagy nemzetközi hitelminősítők a magyar gazdaság helyzetét. Nem kicsi a tét, hiszen számos befektető ez alapján dönt, hogy Magyarországon fialtassa-e a tőkéjét, illetve, hogy mekkora hozamot várnak el azért cserébe, ha jegyeznek a kormány által kibocsátott devizakötvényből – hogy csak két példát említsünk. Augusztus közepén annak lehetett örülni, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyike, az S&P továbbra is befektetésre ajánlotta kis hazánkat.

A nyugdíjasok járandóságainak kormány által törvény által kötelezően biztosítandó értékállósága az idén a korábbi évekhez képest jóval nagyobb érdeklődést kiváltó témának bizonyult, tekintve, hogy az infláció csaknem 14 éve nem látott magasságot ért el. Áprilisban ezt még nem lehetett látni, akkor még a nyugdíjasok annak örülhettek, hogy az ő fogyasztói kosarukban szereplő termékek kevésbé drágultak, mint a teljes népességé.

Magyarország számára hagyományosan fontos kereskedelmi partner Németország, ezért sem lényegtelen, Budapestnek milyen a viszonya Berlinnel. Nos, az utóbbi időkben több torzsalkodásra is sor került. Májusi cikkünkben arról számoltunk be, hogy azért kapott kritikát a magyar kormány, mert a 27 EU-tagország közül egyedüliként megvétózta az uniós külügyminiszterek közös nyilatkozatát és ezáltal az egységes uniós állásfoglalást a kiújult izraeli-palesztin konfliktus ügyében. 

Már a második legolvasottabb cikkünk kapcsán kitértünk arra, mi történt a hazai üzemanyagárakkal az idén. A Top 10-be befért második e tematikájú írásunk júniusban látott napvilágot, amikor a benzin és a gázolaj egyaránt 5-5 forintos drágulása még 432, illetve 436 forintos új szinteket eredményezett. Bizonyára kevesen gondolták akkor – bár kétségtelenül voltak, akik mér ezzel riogattak –, hogy alig öt hónappal később bőven 500 forint felett lehetnek a jegyzések.

Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor az első két helyet foglalja el A 100 Leggazdagabb magyar 2021 című kiadvány rangsorában, amelyben előbbi 455 milliárd, utóbbi 420 milliárd forinttal szerepel. Nem csoda, ha élénk érdeklődés kíséri kettejük megszólalásait. Pláne, ha egymásról mondanak valamit, ahogyan tette azt az OTP Bank elnök-vezérigazgatója november elején.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rövidesen újraindul a csehországi olajszállítás is a Barátság vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:59
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken.
Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG