Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagyon optimistára sikerült a Századvég legutóbbi kiadványa, már-már tündérmeseszerű.

A hangzatos „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés” névre keresztelt tanulmány rég nem látott növekedést vár. Meglátjuk. Abban nyilván nincs vita, hogy az idén jócskán megugró ipari termelés rendesen felhúzta a növekedést, ezt a járműgyártásnak és a kapcsolódó területeknek köszönhetjük. Az ipar mellett még a szolgáltató (tercier) szektor eredménye sikerült elég izmosra, itt a belső felhasználás erősödött.

A kutatóintézet külön kiemeli foglalkoztatottság és a reálbérek emelkedését is, ami az utóbbi esetében amúgy csak egy nagyon alacsony növekedést jelent átlagosan. Szokás szerint a jövedelmek javulása megdobta a fogyasztást is, 3,9 százalékkal hozzájárulva a gazdasági növekedéshez.

És akkor most gazdagok leszünk?

Nos, a Századvég elemzői szerint – ha gazdagok nem is leszünk még -, azért dinamikusan növekedni fogunk idén. A tendencia 2015-re egyelőre úgy tűnik, hogy nem marad, részben azért, mert lecsengenek az egyedi gazdaságélénkítő források (pl. Növekedési Hitelprogram, uniós támogatások).

Az idei növekedést leginkább a beruházások húzták, míg jövőre már inkább a fogyasztás jár majd az élen. A Századvég emiatt belső forrásokra támaszkodó gazdaságszerkezetet vizionál, ami felé elég jelentős lépést jelentett az, hogy az MNB megemelte 1000 milliárdra a Növekedési Hitelprogram második szakaszának keretét. Ha a versenyszféra beruházásai ténylegesen a hitelekre támaszkodva futnak majd ki, akkor a szektor tartósan átveheti az uniós forrásokból megvalósuló állami nagyberuházások gazdaságélénkítő szerepét. Emiatt várnak 2014–2015-ben 15 éve nem látott beruházás-bővülést.

Jelenleg a lakosság nagyobbik részét az óvatossági megtakarítások jellemzik, a kutató elemzői azonban jövőre ezek lezárulását várják – egyelőre még nem számolva az állami devizahiteles programmal. Bár a fogyasztásnak jót tehet majd a törvények életbeléptetése, a bankrendszerre óriási terheket rak, kinyírva ezzel a hitelezési kedvet is.

Mondtak egy számot, sokallja?

A hatások összegzése után a Századvég 2014-re 3,3 százalékos, míg jövőre 2,4 százalékos GDP-növekedést vár.

De nem a kutatóintézet az egyetlen kormányközeli szervezet, ami optimistán viszonyul a magyar gazdaság teljesítményéhez, nemrégiben a Takarékbank is feljebb módosította az idei és jövő évi prognózisait.

Csak az a fránya infláció…

Vannak tényezők, melyek mellett egészen egyszerűen nem lehet elmenni; ilyen például a mélyből fokozatosan visszakúszó inflációs ráta is. Bár a Századvég úgy számol, hogy az infláció az elkövetkező két évben sem csúszik a jegybank által tervezett 3 százalékos fölé, 2016-tól már nagyon megugorhat a mutató.

Az intézet a nyomott inflációs környezettel, a gazdaság ciklikus pozíciójával, és a globálisan laza monetáris politikával indokolja az alapkamat történelmien alacsony szinten való tartását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin új nukleáris csodafegyverei – norvég riasztás
Káncz Csaba | 2021. március 1. 15:37
A norvég hírszerzés szerint Moszkva olyan új generációs nukleáris fegyvereket telepít a térségbe, amelyre nem vonatkoznak az Új SALT egyezmény előírásai.  Dánia 250 millió dolláros befektetéssel modernizálja a Grönlandon és a Faroe-szigeteken lévő megfigyelőállomásait.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 10:27
Literje átlagban bruttó 6 forinttal kerül majd többe március 3-ától, míg a gázolajé 2 forinttal megy feljebb.
Makro / Külgazdaság Fedél kerül a fejünk fölé - a lakásépítések húzták a beruházásokat
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 09:54
De kiugróan magas volt az egészségügyi eszközbeszerzés is a járvány miatt.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely és Gulyás Gergely egymást oltják
MTI | 2021. március 1. 07:44
A Moderna-vakcinák felhasználása miatt alakult ki szópárbaj a főpolgármester és a kormány tagja között.
Makro / Külgazdaság 280 ezer adag Szputnyik V indul el nemsokára Budapest felé
MTI | 2021. február 28. 18:30
Ez lesz az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány, amit Magyarországra küldenek.
Makro / Külgazdaság 25 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek heti száma Romániában
MTI | 2021. február 28. 15:39
Több mint ezren szorulnak intenzív ellátásra az országban a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Újra nő a fertőzési ráta Izraelben
MTI | 2021. február 28. 14:37
Ez lelassíthatja a tervezett nyitást az országban.
Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megkapta a koronavírus elleni oltást
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 11:06
A Sinopharm szerével vakcinázták.
Makro / Külgazdaság Elhunyt itthon 72 koronavírusos beteg
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 10:41
Közel ötezer új fertőzöttet azonosítottak.
hírlevél