BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. szeptember 19. 13:31

Nagyon optimistára sikerült a Századvég legutóbbi kiadványa, már-már tündérmeseszerű.

A hangzatos „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés” névre keresztelt tanulmány rég nem látott növekedést vár. Meglátjuk. Abban nyilván nincs vita, hogy az idén jócskán megugró ipari termelés rendesen felhúzta a növekedést, ezt a járműgyártásnak és a kapcsolódó területeknek köszönhetjük. Az ipar mellett még a szolgáltató (tercier) szektor eredménye sikerült elég izmosra, itt a belső felhasználás erősödött.

A kutatóintézet külön kiemeli foglalkoztatottság és a reálbérek emelkedését is, ami az utóbbi esetében amúgy csak egy nagyon alacsony növekedést jelent átlagosan. Szokás szerint a jövedelmek javulása megdobta a fogyasztást is, 3,9 százalékkal hozzájárulva a gazdasági növekedéshez.

És akkor most gazdagok leszünk?

Nos, a Századvég elemzői szerint – ha gazdagok nem is leszünk még -, azért dinamikusan növekedni fogunk idén. A tendencia 2015-re egyelőre úgy tűnik, hogy nem marad, részben azért, mert lecsengenek az egyedi gazdaságélénkítő források (pl. Növekedési Hitelprogram, uniós támogatások).

Az idei növekedést leginkább a beruházások húzták, míg jövőre már inkább a fogyasztás jár majd az élen. A Századvég emiatt belső forrásokra támaszkodó gazdaságszerkezetet vizionál, ami felé elég jelentős lépést jelentett az, hogy az MNB megemelte 1000 milliárdra a Növekedési Hitelprogram második szakaszának keretét. Ha a versenyszféra beruházásai ténylegesen a hitelekre támaszkodva futnak majd ki, akkor a szektor tartósan átveheti az uniós forrásokból megvalósuló állami nagyberuházások gazdaságélénkítő szerepét. Emiatt várnak 2014–2015-ben 15 éve nem látott beruházás-bővülést.

Jelenleg a lakosság nagyobbik részét az óvatossági megtakarítások jellemzik, a kutató elemzői azonban jövőre ezek lezárulását várják – egyelőre még nem számolva az állami devizahiteles programmal. Bár a fogyasztásnak jót tehet majd a törvények életbeléptetése, a bankrendszerre óriási terheket rak, kinyírva ezzel a hitelezési kedvet is.

Mondtak egy számot, sokallja?

A hatások összegzése után a Századvég 2014-re 3,3 százalékos, míg jövőre 2,4 százalékos GDP-növekedést vár.

De nem a kutatóintézet az egyetlen kormányközeli szervezet, ami optimistán viszonyul a magyar gazdaság teljesítményéhez, nemrégiben a Takarékbank is feljebb módosította az idei és jövő évi prognózisait.

Csak az a fránya infláció…

Vannak tényezők, melyek mellett egészen egyszerűen nem lehet elmenni; ilyen például a mélyből fokozatosan visszakúszó inflációs ráta is. Bár a Századvég úgy számol, hogy az infláció az elkövetkező két évben sem csúszik a jegybank által tervezett 3 százalékos fölé, 2016-tól már nagyon megugorhat a mutató.

Az intézet a nyomott inflációs környezettel, a gazdaság ciklikus pozíciójával, és a globálisan laza monetáris politikával indokolja az alapkamat történelmien alacsony szinten való tartását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
hírlevél