4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az eddigi kínai vezető nem jelölt ki utódot maga számára, és belevésték nevét a párt alapdokumentumába Mao mellé. Ami azt jelenti, hogy még nagyobb, régen nem látott, valóságos teljhatalomra tett szert. Beszédeiből az következik, hogy az eddiginél sokkal nagyobb szerepet szán Kínának a nemzetközi politikában.

Hszi Csin-ping elnök, pártfőtitkár számára a Kínai Kommunista Párt kongresszusa annyi hatalmat szavazott meg, hogy még évtizedekig a tényleges irányító maradhat az országban – foglalja össze a Bloomberg.com tudósítása. Az ötévente esedékes kongresszus olyan széleskörű pártalkotmány-módosításokat fogadott el, amelyek Hszi-t az ország legfontosabb csúcsvezetői közé emelik, Mao Ce-tunggal és Teng Hsziao-pinggel egy szintre, és határozatlan időre a párt legfőbb irányítójává teszik.

Miután érdemeit belevésték a párt alapdokumentumába, ez lehetővé teszi, hogy a második vezetői periódusának 2022-es vége utánra is kiterjessze hatalmát – írta a hírügynökség. A párt elvileg utódlásáról is szavazhatott volna, az utód kijelölésének hiánya arra utal, hogy a vezérnek nem áll szándékában kiengedni a hatalmat a kezéből.

Nem lesz politikai reform?

Most a párt öt felső vezetői posztjának megüresedő helyeire csupa olyan új tagot neveztek ki, akik túl öregek ahhoz, hogy Hszi helyét átvegyék öt év múlva. Ám öt év hosszú idő, később sor kerülhet utód kijelölésére, ennek módja szintén sokat elárulhat majd.

Felsorolják Hszi érdemeit, mely szerint globális katonai és gazdasági nagyhatalommá tette Kínát, modernizálta a hadsereget, Ázsiából Európában menő kereskedelmi útvonal kiépítésébe kezdett. A párt szilárd megtartása a hatalomban azonban kérdésessé teszi, hogy valóban elkötelezett-e a mélyreható reformok irányába.

Amíg meg nem

A CNN emlékeztet arra, hogy az előző két kínai vezető neve nem került bele a párt alkotmányába. Teng Hsziao-ping nevét pedig csak hat hónappal annak halála után vették bele. Egy megszólaltatott egyetemi professzor, a hongkongi Willy Lam szerint a jelenlegi pártalkotmány-módosítás intézményi oldalról is lehetővé teszi, hogy Hszi addig maradhasson hatalmon, amíg csak egészsége engedi (most 64 éves).

A kongresszus után Hszi belföldön és külföldön egyaránt erősebb lehet, mint valaha. Globálisan meglátjuk, hogy Kína tovább nyomul-e előre abba a hatalmi vákuumba, amit Donald Trump elnök befelé forduló politikája okozott – így a CNN. Úgy tűnik, hogy igen, Hszi beszédében a „kínai típusú szocializmusnak az új korszakra adott válaszát” más országok által is követhető példának nevezte.

Kollektív helyett egyszemélyi vezetés

Szerinte Kínának központi szerepet kell betöltenie a világban, és nem kell beletörődnie, ha valaki az érdekeit aláaknázza. Az idézett egyetemi professzor szerint ezek a szavak azt jelentik, hogy az ország világhatalmi, szabályozó szerepre törekszik a nemzetközi politikában.

Belföldön pedig a pártnak nagyobb befolyása lesz az ország életére. Ugyanakkor a professzor az eseményt visszalépésnek nevezi a Teng Hsziao-ping által bevezetett kollektív vezetéstől az egyszemélyi vezetés felé.

Exportálja a diktatúrát?

Hszi kínai „új korszaka” egyben a világ számára is új korszakot jelent? – tette fel a kérdést a brit BBC szerkesztői kommentárja is. Arra jutnak, alighanem igen, hiszen az elnök-főtitkár a kínai szocialista modellt ajánlgatja azoknak az országoknak, „amelyek fel akarják gyorsítani fejlődésüket, de meg akarják őrizni függetlenségüket”.

Belföldön pedig Kína a mindenkit totálisan ellenőrző állam rendszerét építi ki, minden telefonhívást, minden internetes mozdulatot és tranzakciót, minden arcot követni fognak. Hszi egyenesen megígérte a kongresszusnak, hogy növeli az internet ellenőrzését a téves nézőpontok kiszűrése érdekében. A szerző attól tart, nemcsak a modellt, hanem az ehhez szükséges „cyberfegyvereket” (internetes szoftvereket) is exportálni fogják.

A tőzsde jól fogadta

Egyszerre mulatságos és nagyon ijesztő olvasni, ahogy a hivatalos kínai média ebben a kapitalista országban a kapitalizmus és a nyugati demokrácia hibáit, problémáit ostorozza.

A piacok nem feltétlenül utálják a diktátorokat, és nagyon szeretik a stabilitást. Nyilvánvalóan kedvezően fogadták az eddigi hatalom tovább élését jelentő kínai fejleményeket is, a kínai CSI 300 részvényindex az utóbbi egy hétben is emelkedett valamelyest, az idén már 20 százalékkal ment fel. A japán indexet sem zavarja a nagy szomszéd hatalmi koncentrációja, a Nikkei 225 index több évtizedes csúcsokon van. Csúcsokon vagy azok közelében álltak a napokban az amerikai tőzsdeindexek is.

(Korábbi cikkünk a kongresszusról itt olvasható.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG