<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Fidesz EP kampánya számára ’kedvezőtlen’ hír, hogy esélye sincsen a 2015-öshöz hasonló válsághelyzet megismétlődésének a közeljövőben a Balkánon. Mindezzel együtt a Világbank előrejelzése szerint 2050-ig a klímaváltozás 143 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására, ebből 86 millióan afrikaiak. Káncz Csaba jegyzete.
Migránsok érkeznek Granada kikötőjébe idén március 8-án. EPA/ALBA FEIXAS

Mintha csak összebeszéltek volna, az amerikai Republikánus Párt és a Fidesz legfőbb politikai témája ezekben a napokban a menekült- és migránskérdés. Ezen érzékeny téma vélt-, illetve valós rémképének sulykolása egyfajta nemzeti szükségállapot érzését adja, és erős vezető után kiált.

Trump esetében a Belbiztonsági Minisztérium került lefejezésre a napokban a mexikói határ ügyében, Orbán esetében pedig a sorsdöntőnek számító EP választási kampány előestéjén hamis hírek hatására Görögországban menekültek és migránsok kezdtek tiltakozni.

Az afrikai hullám

A közszolgálati M1 csatorna azonnal tudósítót küldött Görögországba, hogy beszámoljon a „migránskaravánok” randalírozásáról és továbbhaladási szándékáról.  A Fidesz EP kampánya számára azonban ’kedvezőtlen’ hír, hogy esélye sincsen a 2015-öshöz hasonló válsághelyzet megismétlődésének a közeljövőben a Balkánon.  Márpedig a hazai választókat jelenleg sokkal inkább foglalkoztatja az európai integrációnak hátat fordítani kívánó Egyesült Királyság tragikomikus politikai válsága, mint pár tucat migráns sorsa Görögországban.

Mindezzel együtt a hazai kormányzatnak igaza van abban, hogy Afrika felől milliók indulhatnak el a következő években, illetve évtizedekben. A túlnépesedés, a korrupt kormányzatok, a munkahelyek hiánya és a kiszáradó földek fiatalok milliót kényszeríthetik egy nap országuk elhagyására.

A Gallup szerint Afrika Szaharától délre eső lakosságának a 30 százaléka szeretne migrálni, míg Közel-Kelet és Észak-Afrika lakosságának a 20 százaléka. Kiváló példa esetünkben Egyiptom. Az 1992-ben még 58 millió lakosú országban mára 104 millióan élnek, 2030-ra pedig várhatóan 127 milliósra ugrik a népesség. Jelenleg a lakosság 62 százaléka 29 év alatti, akiknek nem igazán tudnak munkát adni. A népességrobbanás óriási terhet ró az amúgy is szűkös erőforrásokra is, elsősorban az ivóvízre és a termőföldre.

Erősítenek az európai hatalmak

Káncz Csaba

A Világbank előrejelzése szerint 2050-ig a klímaváltozás 143 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására, ebből 86 millióan afrikaiak. A Max Planck Institute és a Cyprus Institute kutatóinak előrejelzése is azt támasztja alá, hogy  a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 2050-re elviselhetetlenné válhat a hőség, ami a homokviharok erősödésével együtt komoly kihívást jelent a térség 500 milliós népességének, így ugrásszerűen megnő az öko-menekültek száma. A Marylandi Egyetem kutatói szerint a Szahara kiterjedése 1920 óta napjainkig már így is 10 százalékkal növekedett.

A Földközi-tengeren keresztül tavaly mintegy  140 ezer menekült és migráns érkezett Európába Afrikából és az összes migráns között a részarányuk növekszik. A szubszaharai térségből Európába vándorlóktól átlagosan 2-3 ezer dollárt kérnek el a csempészek.

Nem véletlen, hogy az európai hatalmak az elmúlt időszakban erősítették katonai jelenlétüket az észak-afrikai térségben. Berlin katonai bázist épített Nigerben és csapatai számos szubszaharai országban állomásoznak. Párizsnak pedig nemcsak több katonai bázisa van Afrikában, hanem folyamatosan erősíti csapatait Maliban, Burkina Fasóban, Nigerben, Csádban és Mauritániában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos