3p
A Fidesz EP kampánya számára ’kedvezőtlen’ hír, hogy esélye sincsen a 2015-öshöz hasonló válsághelyzet megismétlődésének a közeljövőben a Balkánon. Mindezzel együtt a Világbank előrejelzése szerint 2050-ig a klímaváltozás 143 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására, ebből 86 millióan afrikaiak. Káncz Csaba jegyzete.
Migránsok érkeznek Granada kikötőjébe idén március 8-án. EPA/ALBA FEIXAS

Mintha csak összebeszéltek volna, az amerikai Republikánus Párt és a Fidesz legfőbb politikai témája ezekben a napokban a menekült- és migránskérdés. Ezen érzékeny téma vélt-, illetve valós rémképének sulykolása egyfajta nemzeti szükségállapot érzését adja, és erős vezető után kiált.

Trump esetében a Belbiztonsági Minisztérium került lefejezésre a napokban a mexikói határ ügyében, Orbán esetében pedig a sorsdöntőnek számító EP választási kampány előestéjén hamis hírek hatására Görögországban menekültek és migránsok kezdtek tiltakozni.

Az afrikai hullám

A közszolgálati M1 csatorna azonnal tudósítót küldött Görögországba, hogy beszámoljon a „migránskaravánok” randalírozásáról és továbbhaladási szándékáról.  A Fidesz EP kampánya számára azonban ’kedvezőtlen’ hír, hogy esélye sincsen a 2015-öshöz hasonló válsághelyzet megismétlődésének a közeljövőben a Balkánon.  Márpedig a hazai választókat jelenleg sokkal inkább foglalkoztatja az európai integrációnak hátat fordítani kívánó Egyesült Királyság tragikomikus politikai válsága, mint pár tucat migráns sorsa Görögországban.

Mindezzel együtt a hazai kormányzatnak igaza van abban, hogy Afrika felől milliók indulhatnak el a következő években, illetve évtizedekben. A túlnépesedés, a korrupt kormányzatok, a munkahelyek hiánya és a kiszáradó földek fiatalok milliót kényszeríthetik egy nap országuk elhagyására.

A Gallup szerint Afrika Szaharától délre eső lakosságának a 30 százaléka szeretne migrálni, míg Közel-Kelet és Észak-Afrika lakosságának a 20 százaléka. Kiváló példa esetünkben Egyiptom. Az 1992-ben még 58 millió lakosú országban mára 104 millióan élnek, 2030-ra pedig várhatóan 127 milliósra ugrik a népesség. Jelenleg a lakosság 62 százaléka 29 év alatti, akiknek nem igazán tudnak munkát adni. A népességrobbanás óriási terhet ró az amúgy is szűkös erőforrásokra is, elsősorban az ivóvízre és a termőföldre.

Erősítenek az európai hatalmak

Káncz Csaba

A Világbank előrejelzése szerint 2050-ig a klímaváltozás 143 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására, ebből 86 millióan afrikaiak. A Max Planck Institute és a Cyprus Institute kutatóinak előrejelzése is azt támasztja alá, hogy  a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 2050-re elviselhetetlenné válhat a hőség, ami a homokviharok erősödésével együtt komoly kihívást jelent a térség 500 milliós népességének, így ugrásszerűen megnő az öko-menekültek száma. A Marylandi Egyetem kutatói szerint a Szahara kiterjedése 1920 óta napjainkig már így is 10 százalékkal növekedett.

A Földközi-tengeren keresztül tavaly mintegy  140 ezer menekült és migráns érkezett Európába Afrikából és az összes migráns között a részarányuk növekszik. A szubszaharai térségből Európába vándorlóktól átlagosan 2-3 ezer dollárt kérnek el a csempészek.

Nem véletlen, hogy az európai hatalmak az elmúlt időszakban erősítették katonai jelenlétüket az észak-afrikai térségben. Berlin katonai bázist épített Nigerben és csapatai számos szubszaharai országban állomásoznak. Párizsnak pedig nemcsak több katonai bázisa van Afrikában, hanem folyamatosan erősíti csapatait Maliban, Burkina Fasóban, Nigerben, Csádban és Mauritániában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG