<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Olli Rehn szerint folytatni kell a stabilizációt és az egyensúlyteremtést, mert a kedvező hangulat könnyen megváltozhat.

Az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért valamint az euróért felelős tagja és alelnöke kifejtette: nincs csodafegyver a válság ellen, az európai szociális piacgazdaság modelljét pedig nem szabad feladni, de az reformra és modernizációra szorul. A finn politikus szerint nehéz hónapok következnek, de azt követően újra beindulhat a növekedés.

"2012 a válság éve volt, ugyanakkor a haladásé is. 2013-ban le kell győznünk a válságot, a fejlődést pedig új szintre kell emelni" - fogalmazott Olli Rehn. A biztos szerint egy évvel ezelőtt Görögország jövőjét bizonytalanság övezte, továbbá Olaszország és Spanyolország helyzete is aggodalomra adott okot, a világban pedig számtalan vészmadár az eurózóna széthullását vizionálta.

A biztos arra is kitért, hogy a közös pénzt használó országokban rekordszintre, 11,8 százalékra emelkedett a munkanélküliség, ráadásul az egyes országok között is nagyok az eltérések, mert míg Ausztriában 4,5 százalék az állástalanok aránya, addig Spanyolországban "teljesen elfogadhatatlan" 26 százalék. A politikus örömét fejezte ki, hogy a 2012-ben hozott intézkedéseknek köszönhetően az olasz és a spanyol államkötvények hozama is alacsonyabb, mint egy évvel korábban, így az államadósság finanszírozása kevesebbe kerül.

Olli Rehn szerint az egyensúlyi helyzet visszaállításának ütemét fenn kell tartani. Rámutatott arra, hogy az elmúlt években hozott intézkedések folyományaként Írországban 20 százalékkal csökkent a fajlagos munkaerőköltség, ami növeli a versenyképességet, és ennek köszönhetően a növekedés is beindult. Spanyolország exportja a biztos elmondása szerint 20 százalékkal bővült az elmúlt években, Görögországban pedig lassan elhárulnak a versenyképesség növekedését akadályozó tényezők. Olli Rehn elmondta: 2009-ben és 2010-ben az eurózóna országainak átlagos államháztartási hiánya a GDP 6 százalékát is meghaladta, 2012-re pedig valamivel 3 százalék fölötti szintre csökkent.

A biztos kitért arra is, hogy az egyensúly helyreállítása nem történhet a külső környezettől elszigetelten. Rehn úgy vélte, az Európai Uniónak mihamarabb szabadkereskedelmi megállapodást kell kötnie az Egyesült Államokkal és Japánnal, mert érvelése szerint ezek a megállapodások önmagukban évente 2,2 százalékkal dobnák meg az uniós GDP-t.

Olli Rehn nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy fontosnak tartja, a viták a versenyképességről és ne intézményi kérdésekről folyjanak, és egy európai biztostól szokatlanul éles hangú nyilatkozatot fogalmazott meg Nagy-Britanniával szemben, miután az elmúlt hetekben több tekintélyes európai lap is arról cikkezett, hogy a londoni kormány esetleg kilép, vagy az elmúlt évek brit politikájának következményeként "kisodródik" az Európai Unióból.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csodafegyver bevetéséről beszélnek az oroszok - újabb területeket foglaltak vissza az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 06:48
Az orosz-ukrán háború 85. napjára rákanyarodva inkább az ukrán hadsereg ért el sikereket, miközben újabb orosz háborús bűnök kerülnek felszínre. Ez történt az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
hírlevél
Ingatlantájoló