<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokat elárult a CIA-n belüli gondolkodásmódról, hogy Haspel mindenfajta finomhangolás nélkül egy politikai kategóriába sorolta Észak-Koreát, Iránt, Kínát és Oroszországot. Szavai teljesen egybeestek a Trump kormányzat új Nemzetvédelmi Stratégiájával. Sokatmondó, hogy az amerikai titkosszolgálatokkal jó kapcsolatot ápoló David Ignatius vezető újságíró milyen érvekkel állt Haspel kinevezése mellé a Washington Post-ban.
Gina Haspel, a CIA igazgató-helyettese és Donald Trump jelöltje az ügynökség vezetői posztjára. Forrás: Wikimedia Commons

Március végén írtunk arról, hogy Trump elnök célzott kinevezésekkel kezdte el formálni háborús kormányzatát. Az Irán elleni konfliktus előkészületeinek részeként az elnök most egy igazi héját jelölt a CIA vezetőjének. A 33 évig fedett ügynökként dolgozó Gina Haspel szerdai meghallgatása a Szenátus hírszerzési bizottsága előtt feltépte azokat a sebeket a CIA titkos kínzókamráival kapcsolatban, amelyek már behegedni látszottak.

Véres Gina a csúcsra tör

Ügynök kollégái Haspelt csak „véres Ginának” hívják a háta mögött, hiszen Thaiföldön személyesen felügyelt egy ilyen, „Cat’s Eye” fedőnevű kínzókamrát. Ezen létesítményekben Washington a 2001 szeptember 11-i terroresemény utáni hajszában csikart ki vélt- vagy valós információkat a gyanúsítottakból. Mint emlékezetes, 2001 után a CIA ilyen titkos létesítményeket üzemeltetett Thaiföldön, Afganisztánban, Lengyelországban, Litvániában, Romániában, Boszniában és Marokkóban. Ez a gyakorlat természetesen súlyos megsértése volt a Genfi Konvenciónak, az Amerikai Alkotmány nyolcadik módosításának és az ENSZ Kínzás Elleni Konvenciójának, amelyet Washington is aláírt.

Haspel több órás meghallgatása során leszögezte, hogy kinevezése esetén nem támogatja ezen gyakorlat újraindítását, ugyanakkor világos lett az is, hogy semmiben sem mondana ellent Trump elnöknek. Trump a maga részéről pedig már többször kifejtette nyilvánosan, hogy teljes vállszélességgel támogatja az ilyen kínzásokat. A kör tehát bezárult.

Moszkva a célkeresztben

Sokat elárult a CIA-n belüli gondolkodásmódról, hogy Haspel meghallgatása során mindenfajta finomhangolás nélkül egy politikai kategóriába sorolta Észak-Koreát, Iránt, Kínát és Oroszországot. Kifejtette, hogy a CIA szembeszáll a „destabilizáló iráni kalandorpolitikával”, az „agresszív és néha brutális Oroszországgal” és Kína ambícióival a globális politika színpadán. Szavai teljesen egybeestek a Trump kormányzat Nemzetvédelmi Stratégiájával, amely Washington figyelmét a terror elleni harcról a Moszkva- és Peking-ellenes nagyhatalmi konfliktusokra fordítja.

Káncz Csaba

Szintén sokatmondó, hogy az amerikai titkosszolgálatokkal jó kapcsolatot ápoló David Ignatius vezető újságíró milyen érvekkel állt Haspel kinevezése mellé a Washington Post-ban. Ignatius szerint a jelölt életrajzából kiderül, hogy pályafutásának első 15 évét Oroszországgal összefüggő műveleteknek szentelte, amely tapasztalat most nagyon jól jön majd a CIA élén. A cikk szerint Haspel 2014-2017 között CIA rezidensként működött Londonban és kitünő kapcsolata a brit külső hírszéssel, az MI6-el nélkülözhetetlen lesz a moszkvai és pekingi „kemény célpontok” elleni műveletekben.

Ignatius szerint márciusban Haspel már bizonyította képességét az érzékeny orosz-ellenes műveletek menedzselésében, amikor Szergej Szkripal kiugrott orosz ügynököt megmérgezték Angliában. A CIA helyettes vezetőjeként Haspel „személyesen tájékoztatta az ügyról Trumpot és javasolta 60 orosz kém kiutasítását büntetésül”. Ignatius ezen a ponton elhallgatja, hogy a Szkripal-ügy háttere a mai napig nem tisztázott és nincsenek megdönthetetlen bizonyítékok arra, hogy mérgezést a Kreml hajtotta volna végre.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló