4p
Koszovóban a szavazatok harmadát hozta el egy EU-kritikus párt, amely egyesülést követel Albániával. Az EU bővítési biztosa a napokban Szerbiát és Macedóniát látogatta végig, így próbálva életben tartani a bővítési reményeket.
Elhagyott épület egy dzsámi és egy minaret mellett Podujeve városban, a koszovói-szerb határ közelében (Kép forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás)

A vasárnapi koszovói előrehozott választások csak növelték a politikai megosztottságot a Balkán ezen törékeny államocskájában.  A legdöbbenetesebb fejlemény kétségkívül a Vetevendosje második helye, akik durván megduplázták a támogatottságukat a 2014-es választások óta, megközelítőleg 30 százalékosra.  Az erőteljesen EU-kritikus Vetevendosje (Önmeghatározás) egy erőszaktól sem elzárkózó politikai tömörülés, erősen elitellenes felhangokkal, amely mindenfajta párbeszédet elutasít Szerbiával.

Már így is feszült a hangulat

A párt fő követelései közé tartozik az Albániával való egyesülés (vagy unió), Koszovó nemzetközi igazgatásának megszüntetése és a Pristina - Belgrád dialógus Pristina - Észak-Koszovó dialógussá alakítása.  A párt népszavazással módosítana a koszovói alkotmányon, amely tiltja az országnak, hogy egy másik országgal egyesüljön.  A Vetevendosje megnövekedett politikai befolyása most azzal fenyeget, hogy Koszovó kapcsolata Brüsszellel még turbulensebbé válik, emellett megnehezítheti a koszovói politikai döntéshozatalt és lassíthatja az ország harmonizációját az EU-val.

Pedig a politikai hangulat az elmúlt hónapokban már eddig is feszült volt, mivel lakosság egy része attól tart, hogy Trump elnököt nem fogja érdekelni a csöppnyi kis ország sorsa, és takarékossági okokból hazahívja a még mindig ott állomásozó 650 amerikai katonát, ezzel aláásva az összesen 4200 fős nemzetközi békefenntartó misszió létét.  Akkor pedig újra elszabadulhat a pokol, főleg, hogy a Balkán haladó hagyományaihoz híven, ha tehetné, mindenki mindenhol határt változtatna. Edi Rama albán miniszterelnök áprilisban már meg is nyittatta a sort, kijelentve, hogy Tirana egyesülésre fog törekedni Koszovóval, ha a térség EU csatlakozása kútba esik.

Fenntartani a bővítés reményét

Brüsszel mintha kezdene rájönni, milyen kapitális geopolitikai hibát követett el azzal, hogy a Juncker-vezette EU Bizottság hivatalosan is elzárkózott 2020-ig bármifajta bővítéstől, átadva a terepet Moszkva, Ankara és Rijád erőinek. A Belgrádban tárgyaló bővítési biztos, Johannes Hahn kiemelte, hogy a szerb lakosság felé az EU-s integráció eredményeit szeretné felmutatni. Hahn reméli, hogy Belgrád két további tárgyalási fejezetet megnyithat még ebben a hónapban és a folyamat az év második felében folytatódni fog.

Káncz Csaba

Macedónia esetében pedig egy új lendületet ad mind az EU-, mind a NATO-csatlakozás irányába az új szociáldemokrata kormány hajlandósága, hogy az ország nevének megváltoztatásával kiegyezzen Görögországgal. Hahn az ottani látogatásán sürgette Zaev miniszterelnököt, hogy a bíróságok és a közigazgatás reformját gyorsabb ütemben hajtság végre. Kijelentette, hogy ha Macedónia őszig eredményt ér el, a Bizottság újra javasolni fogja, hogy kezdődjenek meg a felvételi tárgyalások. Hozzátette, hogy valós esélye van annak, hogy Macedónia vagy más nyugat-balkáni ország 2024-ig az EU tagja lehet.

A nagy kérdés viszont az, hogy az EU figyelme és elkötelezettsége mennyire lankad az idő haladtával, illetve, hogy az új szociáldemokrata kormány valóban képes lesz-e fordulatot hozni. A korábban már kormányzó baloldal korántsem makulátlan - ha az elmúlt 10 év rendszerszintű korrupciós ügyeiben nem is volt benne -, és a korábbi miniszterelnök Gruevszkinek is annak idején az EU és a NATO-csatlakozás kilátástalansága adta meg a lökést, hogy elindítsa Macedóniát azon a lejtőn, amely a polgárháború szélére sodorta az országot az elmúlt hónapokban.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG