<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A muszlim többségű államok jelenleg 21. századi problémák sorával szembesülnek, miközben a 20. században ragadt, elmeszesedett vezetőik nem érdekeltek olyan megoldásokban, amely a saját hatalmukat veszélyeztetné.  Az arab fiatalok többsége olyan államokban él, ahol rendszerszintű a korrupció, virágzik a nepotizmus és ahol alacsony szintű a társadalmi mobilitás. Káncz Csaba jegyzete.

A muszlim többségű országokat a Közel-Keleten és Észak-Afrikában (MENA) jórészt a túlnépesedés és korrupt kormányzatok jellemzik, ahol a munkahelyek hiánya a fiatalokat radikalizációba és a kábítószerekhez űzi.  A kiszáradó földek pedig fiatalok milliót kényszerítik évről évre országuk elhagyására. Ezen országok vezetőinek többsége már akkor a hatalom közelében volt, amikor a mai fiatalok még kisgyerekek voltak – és eszük ágában sincsen fölállni a bársonyszékből a belátható jövőben.

Forrongó ifjúság, elmeszesedett vezetők

Mahmud Abbász palesztin elnök példának okáért 86 éves, Michel Aoun libanoni elnök 88 éves, Szalman szaúdi király 86 éves, Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök pedig 67.  Valóban, egy kézen meg lehet számolni azon régiós vezetőket, akik 50 évnél fiatalabbak.  De koruktól függetlenül a többségük begyöpösödött kormányzati paradigmába szorult, amely nem ad elsőbbséget a haladásnak és nem törődik az arab fiatalok igényeivel. 

Márpedig a MENA térség lakosainak fele 24 év alatti.  Palesztina átlagos étlegkora 21 év alatt van, míg Egyiptomban, Jordániában és Irakban 24 év.  Szaúd-Arábiában és Tunéziában ez 32 év körül van.

A muszlim világ Közép-Kelettől a Közel-Keleten át egészen a Maghrebig (Észak-Afrikáig), vagyis Tádzsikisztántól Marokkóig terjedő övezetének népessége az ENSZ adatai szerint az elmúlt 70 évben az 1955-ös 193 416 897 főről 2018-ra 879 038 864 főre nőtt.

21. századi problémák,  20. században ragadt vezetők - illusztráció: Depositphotos 21. századi problémák, 20. században ragadt vezetők - illusztráció: Depositphotos

Ki lehet mondani, hogy a muszlim többségű államok jelenleg 21. századi problémák sorával szembesülnek, miközben a 20. századba ragadt vezetőik nem érdekeltek olyan megoldásokban, amely a hatalmukat veszélyeztetné.

A térség fiataljai előtt álló kihívások

Ezekben a többnyire túlnépesedett országokban – az oktatás átlagosan viszonylag magas szintje ellenére – egyszerűen nincsen elég munkahely a piacra lépő fiatalok számára.  A MENA régió mutatja fel a világon a legmagasabb szintű ifjúsági munkanélküliséget - ez 26 százalék, amely a világátlagnak közel kétszerese. Katar az egyetlen ország, ahol ez a mutató a világátlag alatt van, de Palesztinában és Líbiában a 18-29 évesek közel fele munkanélküli.

A globális felmelegedés és a koronavírus-válság csak tovább súlyosbította a térség fiataljainak helyzetét.  Az egyre világosabbá válik ugyanis, hogy a többségében inkompetens arab kormányok sikertelenül küszködnek a súlyosbodó recesszióval és a koronavírus-járvánnyal. Bár komoly különbségeket látunk a  22 arab állam egészségügyi rendszerének képességei között, a térség összességében egyszerűen képtelen megbirkózni a halálos járvánnyal.  A arab polgárok többsége ugyanis olyan országokban lakik, ahol az egészségügyi ellátás hiányos, nagyon gyenge színvonalú, vagy egyszerűen nem létező.

Szüleikkel és nagyszüleikkel ellentétben a MENA térség mai fiataljai már többségükben képzettek, és pontosan értesülnek a világ dolgairól az Interneten és a közösségi médiákban. Mindennek ellenére az arab fiatalok többsége olyan államokban él, ahol rendszerszintű a korrupció, magas szintű az egyenlőtlenség, virágzik a nepotizmus és ahol alacsony szintű a társadalmi mobilitás.   

Mi lehet a megoldás?

A MENA térség jóval lassúbb ütemben hoz létre új vállalatokat, mint a világátlag.  Általános választásokat – ahol a fiatalok letartóztatás nélkül nyilváníthatnak véleményt – rendszertelenül tartják meg, illetve a végeredmény több esetben már előre eldöntött. 

Ez széleskörű frusztrációhoz és intézményi bizalmatlansághoz vezet, egyben a fiatalok és az állam közötti társadalmi szerződés megrendüléséhez. Végeredményben a politikai életben legkevésbé képviselt fiataloknak kell szembesülniük elsősorban a régió legégetőbb kihívásaival: legyen az a klímaválság, a gazdasági egyenlőtlenségek, avagy az elhúzódó katonai konfliktusok utáni újjáépítés.

A Világbank becslése szerint a MENA régiónak 2050-ig mintegy 300 millió új állást kell létrehoznia.  Ezt a célt természetesen nem lehet elérni csupán a kormányzati állások számának növelésével, mint ahogyan azt jelenleg több gazdag arab állam teszi.  A régiónak magasabb technológiai szintre kell állnia, támogatnia a vállalkozások létrehozását – különös tekintettel a fiatalokra -, fel kell szabadítani a kreativitást és meg kell szabadulni a diszkriminációtól, valamint a nepotizmustól.

A térség versenyképességének növeléséhez feltétlenül szükséges a fiatalság civil részvételének növelése.  A fiatalságtól nem lehet elvárni, hogy állandóan forradalmak kirobbantásával kockáztassa életét. Ezt a korosztályt be kell vonni az ország politikai vezetésébe. Ha ez nem történik meg, akkor a térség politikailag krónikusan instabil marad. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
Makro / Külgazdaság Ukrajna nem adja fel a területét, és visszaszerezné, amit elvesztett - reggeli háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 06:46
Visszatekintésünk az elmúlt órák legjelentősebb eseményeire az orosz-ukrán háborúból. 
Makro / Külgazdaság Sorkatonaság: a finnekről példát vehetnének az oroszok
Litván Dániel | 2022. május 23. 05:46
A sorköteles finnek 80 százaléka be is vonul, a társadalom is híve a rendszernek. Oroszországban a fiatalok kétharmada nem megy katonának, aki teheti, kihúzza magát a szolgálat alól. Ezek a különbségek a harctéren is meglátszódnának.
Makro / Külgazdaság Kijózanító hírt kapott Ukrajna a franciáktól – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
hírlevél
Ingatlantájoló