<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Általános meglepetésre ismét visszarettent az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a kamatváltoztatástól, így immár 80 hónapja, vagyis közel 7 éve nulla a kamatszint. Mi lehet ebből, mit mond a Fed elnöke és főleg hogy reagálnak a piacok?

Meglepetés

A mostani döntést sokkal nagyobb várakozás előzte meg, mint a korábbiakat, hisz most már a legtöbben komoly esélyt láttak arra, hogy a Fed megemeli a kamatot, sőt nem csak megemeli, hanem egyúttal jelzi, hogy egy kamatemelési ciklus kezdetét láthatjuk, és ezáltal lassan visszatérnek a normál kamatok világába. A 0 ugyanis mindennek mondható, csak normál kamatnak nem: 2008-ban egy teljesen extrém helyzetben alkalmazták, amikor a pénzpiacok a teljes bizalmatlanság miatt befagytak, és újra kellett éleszteni őket.

Ez meg is történt, a világ, a bankok működése és a tőkepiacok helyreálltak, azonban a kamat itt ragadt, a válságszinten. A jegybankok pánik üzemmódban feledkeztek, hisz nemcsak a FED, hanem az EKB, a japán jegybank és még néhány másik is hasonlóan jár el, ráadásul időközben még gazdaságélénkítőnek szánt fedezetlen pénzkibocsátási hullámokat, állami kötvényvásárlásokat is tartottak.

Sokan bírálják

Ezt a politikát egyre többen bírálják, mondván, értelmetlen egy bizonyos időszaknál hosszabban erőltetni. A beszédes nevű David Stockman, a Reagan kormányzat magas beosztásban dolgozó költségvetési szakembere azt mondja, hogy a 0 kamat immár semmi másra nem jó, csak arra, hogy a cégek egyre jobban eladósodjanak. Adósságállományuk magasabb, mint a válság előtt, ugyanakkor a hiteleket nem elsősorban fejlesztésekre, hanem sajátrészvény visszavásárlásra és cégfelvásárlásokra fordították, és ezáltal csak a tőzsdei árakat hajtották feljebb.

Stockman szerint a teljes pénz, amit a 0 kamat teremtett, a részvénytőzsdén kötött ki, és ott pihen, mint tartalék, onnan lehet majd felszívni, ha egyszer normalizálódik a helyzet. Hozzátette, hogy ha most az emelés elmarad, akkor egy kis átmeneti emelkedés után egy komolyabb zuhanást sem tart kizártnak a bizonytalanság miatt.

Reakció és magyarázat

A piacok reakciója egyelőre emelkedés. A döntés előtt az S&P 500 feljött 2000 pontig, ami olyan sokáig jelentett ellenállást felfelé jövet, és most augusztusban úgy törte le, mintha ott se lenne. A Nasdaq 4900 pont fölé, a 200 napos mozgóátlagig emelkedett. A döntés után kisebb ingadozás következett, majd lassan elindultak az indexek az elmúlt egy hónap legmagasabb értékeire.

A Fed úgy magyarázta a dolgot, hogy ráér emelni a kamatot, ha a munkanélküliségi helyzet tovább javul és az infláció is közelít a 2 százalékos középtávú célhoz. Nos, a mondat első fele elég ellentmondásosan hangzik, hisz a kívánatos helyzet az, amikor 6,5 százalékra csökken a munkanélküliség, miközben ezt más jóval alul is múlta, jelenleg 5,1 százalék. A lényeg az infláció lehet, amely majdnem 0 körül van, ezért a Fed deflációs veszélytől tart. Igaz, a maginfláció (amely nem tartalmazza az élelmiszerek és az energia árát) 1,3-1,4 százalék, és elvileg ezt jobban figyeli a Fed, de itt is arra hivatkoznak, hogy ez mélyen a 2 százalék alatt van.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy ugyan a Fed nem mondta ki, de most valójában a kínai lassulástól és az ottani részvénypiaci összeomlás átgyűrűző hatásaitól tartanak, és ezért szállt inukba a bátorságuk.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG