Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Általános meglepetésre ismét visszarettent az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a kamatváltoztatástól, így immár 80 hónapja, vagyis közel 7 éve nulla a kamatszint. Mi lehet ebből, mit mond a Fed elnöke és főleg hogy reagálnak a piacok?

Meglepetés

A mostani döntést sokkal nagyobb várakozás előzte meg, mint a korábbiakat, hisz most már a legtöbben komoly esélyt láttak arra, hogy a Fed megemeli a kamatot, sőt nem csak megemeli, hanem egyúttal jelzi, hogy egy kamatemelési ciklus kezdetét láthatjuk, és ezáltal lassan visszatérnek a normál kamatok világába. A 0 ugyanis mindennek mondható, csak normál kamatnak nem: 2008-ban egy teljesen extrém helyzetben alkalmazták, amikor a pénzpiacok a teljes bizalmatlanság miatt befagytak, és újra kellett éleszteni őket.

Ez meg is történt, a világ, a bankok működése és a tőkepiacok helyreálltak, azonban a kamat itt ragadt, a válságszinten. A jegybankok pánik üzemmódban feledkeztek, hisz nemcsak a FED, hanem az EKB, a japán jegybank és még néhány másik is hasonlóan jár el, ráadásul időközben még gazdaságélénkítőnek szánt fedezetlen pénzkibocsátási hullámokat, állami kötvényvásárlásokat is tartottak.

Sokan bírálják

Ezt a politikát egyre többen bírálják, mondván, értelmetlen egy bizonyos időszaknál hosszabban erőltetni. A beszédes nevű David Stockman, a Reagan kormányzat magas beosztásban dolgozó költségvetési szakembere azt mondja, hogy a 0 kamat immár semmi másra nem jó, csak arra, hogy a cégek egyre jobban eladósodjanak. Adósságállományuk magasabb, mint a válság előtt, ugyanakkor a hiteleket nem elsősorban fejlesztésekre, hanem sajátrészvény visszavásárlásra és cégfelvásárlásokra fordították, és ezáltal csak a tőzsdei árakat hajtották feljebb.

Stockman szerint a teljes pénz, amit a 0 kamat teremtett, a részvénytőzsdén kötött ki, és ott pihen, mint tartalék, onnan lehet majd felszívni, ha egyszer normalizálódik a helyzet. Hozzátette, hogy ha most az emelés elmarad, akkor egy kis átmeneti emelkedés után egy komolyabb zuhanást sem tart kizártnak a bizonytalanság miatt.

Reakció és magyarázat

A piacok reakciója egyelőre emelkedés. A döntés előtt az S&P 500 feljött 2000 pontig, ami olyan sokáig jelentett ellenállást felfelé jövet, és most augusztusban úgy törte le, mintha ott se lenne. A Nasdaq 4900 pont fölé, a 200 napos mozgóátlagig emelkedett. A döntés után kisebb ingadozás következett, majd lassan elindultak az indexek az elmúlt egy hónap legmagasabb értékeire.

A Fed úgy magyarázta a dolgot, hogy ráér emelni a kamatot, ha a munkanélküliségi helyzet tovább javul és az infláció is közelít a 2 százalékos középtávú célhoz. Nos, a mondat első fele elég ellentmondásosan hangzik, hisz a kívánatos helyzet az, amikor 6,5 százalékra csökken a munkanélküliség, miközben ezt más jóval alul is múlta, jelenleg 5,1 százalék. A lényeg az infláció lehet, amely majdnem 0 körül van, ezért a Fed deflációs veszélytől tart. Igaz, a maginfláció (amely nem tartalmazza az élelmiszerek és az energia árát) 1,3-1,4 százalék, és elvileg ezt jobban figyeli a Fed, de itt is arra hivatkoznak, hogy ez mélyen a 2 százalék alatt van.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy ugyan a Fed nem mondta ki, de most valójában a kínai lassulástól és az ottani részvénypiaci összeomlás átgyűrűző hatásaitól tartanak, és ezért szállt inukba a bátorságuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Miről tárgyalt Szijjártó Péter a befolyásos bankárcsalád tagjaival? Itt a külügy válasza
Privátbankár.hu | 2021. március 7. 15:36
Egyebek mellett a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről.
Makro / Külgazdaság Milyen válság? Gőzerővel nyomul a kínai export idén
MTI | 2021. március 7. 11:38
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export és az import az év első két hónapjában az erősödő keresletnek köszönhetően, jóllehet a kiemelkedő adatok hátterében részben a tavalyi alacsony bázisadatok álltak.
Makro / Külgazdaság Merkel kezéből kiesett az ellenőrzés – egyre többen fordulnak a kancellár ellen
Káncz Csaba | 2021. március 7. 05:47
Merkel olyannyira határozatlan az oltási és járványkezelési stratégiában, hogy a média, valamint a nagyvállalatok sorra a kormány ellen fordulnak.  Ezek után pedig már csak idő kérdése, hogy a kancellár hatalma megrendüljön a CDU-n belül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél