<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Trump üzent az ellenségnek, hogy ha az nem támad közvetlenül és nem kísérletezik interkontinentális rakétákkal, megússza az amerikai csapást. Egyelőre a kemény szankciók és Kína segítsége marad, Kína úgyis sokat tehet még a CIA egy volt Kína szakértője szerint. Azt mindenesetre Észak-Korea szándéka ellenére elérte, hogy Kína és Amerika jóban lettek.

Miután vasárnap Észak-Korea amerikai hadihajók elsüllyesztésével fenyegetőzött, tegnap beindult a diplomácia. Donald Trump az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult azzal a javaslattal, hogy az eddigieknél sokkal keményebb szankciókat kellene alkalmazni Észak-Koreával szemben, és így rábírni, hogy feladja nukleáris programját. Trump szerint a világ évtizedekig szemet hunyt a probléma fölött, de ezt most már nem lehet folytatni, mivel komoly fenyegetés a világ számára.

Kína és Amerika összejött

Azt nem jelezte Trump, hogy a szankcióknak szerinte csak a következő nukleáris vagy rakétakísérletnél kellene életbe lépniük, vagy mindentől függetlenül, amilyen hamar csak lehet. Trump a kínai elnököt is felhívta telefonon, és a Fehér Ház szerint egyetértettek abban, hogy el kell érni a Koreai-félszigeten a nukleáris leszerelést, ugyanakkor Kína véleménye szerint el kell kerülni minden olyan lépést, ami szembe megy az ENSZ határozataival. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy nem örülne, ha Amerika megelőző csapást hajtana végre Észak-Korea ellen, feltéve, hogy utóbbi nem támad, amint azzal vasárnap fenyegetőzött.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a telefonbeszélgetés azt mutatja, hogy országa és Amerika között szoros kommunikáció van, ami egyaránt jó a két országnak és az egész világnak. Trump a japán miniszterelnökkel is beszélt telefonon, aki elmondta, hogy együtt követelik Észak-Koreától az önmérsékletet, állandó kapcsolatban vannak, éberen figyelnek, és baj esetén azonnal és együtt lépnek fel, azaz régebbi divatos kifejezéssel: egységük megbonthatatlan.

Amerika egyelőre nem támad

Amerika ENSZ-nagykövete az NBC műsorában elmondta, hogy Amerika és nemzetközi közösség nyomást gyakorol Kim Dzsong Unra, de nem kezdeményeznek háborút vele. Arra a kérdésre, hogy fontolgatnak-e egy megelőző csapást, azt válaszolta, hogy nem csinálnak semmit, amíg okot nem ad rá. Ha megtámad egy katonai bázist (értve ezalatt hadihajókat is), vagy interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezik, akkor azonnal megteszik. Egyelőre csak azt mondják neki, ne teszteljen, ne kísérletezzen nukleáris rakétákkal, és ő talán megérti ezt, pláne, hogy most már Kína is igen komoly nyomást gyakorol rá.

Kína lehetőségei

A CIA egy volt Kína elemzője azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy Kínának erre több lehetősége van, mint gondolnánk. Eddig Észak-Korea szinte mindent Kínától kapott, amire külföldről szüksége volt: vontatójárműveket, repülőbenzint, sőt magát az olajat is. Ha ezeket Kína egy embargó keretében megvonja, és mindehhez persze tengeri zárlat is párosul, Észak-Korea nem jut hozzá semmihez, amit saját maga nem tud előállítani, és ez lehetetlenné teszi a további nukleáris, és rakétakísérleteket.

A szakértő szerint, ha nagy a nyomás, előbb-utóbb az észak-koreaiak is mozgolódni kezdenek, hisz országuk a 125. gazdaság a világon, míg Dél-Korea a 11., így még sokkal nagyobb a különbség, mint egykor a két Németország között volt. Ha nagy az elégedetlenség, akkor Kimnek hatalma megtartására kell koncentrálnia, és akkor kevésbé fog tudni a nukleáris fegyverekkel foglalkozni. Ráadásul amúgy is messze van még az a pont, amikor a nukleáris fegyverek és a rakéták ténylegesen bevethetővé válnak: a jelenlegi ütem mellett ez nagyjából négy év lenne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG