<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Jó ideje nem tud érdemben erősödni a forint az euróval szemben, pedig a magyar gazdaság majd kicsattan az egészségtől. Indokként egyre többen említik: a Magyar Nemzeti Bank saját haszna miatt szánt szándékkal tartja alacsonyan a forint árfolyamát. Megkérdeztük hát az elemzőket, hogy nekik mi a véleményük erről, de arra is kíváncsiak voltunk, hogyan értékelik a forint teljesítményét.

Tényleg a Magyar Nemzeti Bank tartja gyengén a forint árfolyamát az euróhoz képest, ahogy sokan feltételezik? - tettük fel a körkérdést a hazai alapkezelőknek és befektetőknek a kéthetente jelentkező új cikksorozatunk első részében. Örök probléma a magyaroknál, hogy mikor és hol érdemes pénzt váltani a nyaraláshoz, de ahhoz, hogy nyugodt szívvel hozzuk meg a döntést, nem árt ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk a forint/euró párost - vajon valóban joggal állíthatjuk, hogy gyenge a valutánk és ha igen, kell-e valamilyen szánt szándékot feltételeznünk a gyengeség mögött?

EUR/HUF

Persze nem mindegy, hogy milyen időtávon nézzük az adatokat, erre utal a Privátbankárnak adott válaszában Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója: "Az elmúlt 18 évben, amióta megszűnt a forint csúszó leértékelése, az euró a 250-285 forintos sávban mozgott jellemzően – ha ebből a szempontból nézzük, akkor jelenleg sávon kívül mozog az árfolyam, azaz gyenge a forint. Az elmúlt 3 évben azonban a 295-315 forintos sáv a jellemző, így jelenleg ezen sávon belül van az árfolyam." A szakértő szerint bár a jegybank jobban kedveli a gyengébb forintot az export és a devizatartalékon keletkezett nyereség miatt, sok összetevő mozgatja a forint árfolyamát. A további erősödés egyik akadálya, hogy hazánk a befektetésre nem ajánlott kategóriában van a hitelminősítők többségénél, "ugyanakkor a kockázati kamatfelárhoz képest lehetne erősebb az árfolyam" - értékelte Szántó András.

John J. Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégiai vezetője a közelmúltban történt események forintra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet: az elmúlt 12 hónapra jellemző sávból mindössze a Brexit tudta kimozdítani az árfolyamot. A szakértő szerint ugyanis a britek elszakadása az Európai Uniótól sokakban keltette azt a benyomást, hogy a döntés negatív hatással lesz Brüsszel és a kelet-közép-európai régió kapcsolatára is. "De ahogy a piacok úgy ítélték meg, hogy a Brexit hatásai lényegében csak az Egyesült Királyságban jelentkeznek, megfordult a forint gyengülése és az EURHUF visszakerült nagyjából annak a sávnak a közepébe, amelyben az elmúlt 12 hónapban mozgott" - írta. A szakértő szerint a jegybank nem gyengíti a forintot direkt intervencióval, erről árulkodik, hogy az elmúlt 18 hónapban a folyó fizetési mérleg masszív többlete ellenére is erősen csökkentek a devizatartalékok, márpedig ha az MNB gyengíteni akarna, a devizatartalék nőne.

Más véleményen van Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő elemzője. Ugyan közvetett eszközökkel, de a jegybank határozottan küzd a forint gyengítéséért - írta válaszában. "A legújabb ilyen eszköz a bankok fölös likviditás állományának hosszú kötvények felé terelése, amivel a hosszú kötvények hozamát, így a forint vonzerejét csökkentenék". Balásy Zsolt szerint éppen emiatt nevezhető alulértékeltnek az árfolyam, "ugyanis - a régióval egyetemben - a magyar hosszú kötvények azon ritka eszközök közé tartoznak, amelyekkel még érzékelhető reálkamatot lehet realizálni" - írta.

Egy erős forint lassítaná a gazdasági növekedés ütemét, amellett, hogy a jegybankot is hátráltatná a 3 százalékos inflációs cél elérésében - jelezte válaszában Ürmössy Gergely, az Erste makrogazdasági elemzője.

Az alapkamat alakulása.

Ugyan az eddigi kamatcsökkentések a forint gyengülését hozták magukkal, de mostanra már árnyaltabb a kép, a kamatvágások inkább forint erősödését késleltetik. Mint írta, "egy nagyon nehezen megtalálható és törékeny egyensúlyi pontra kell törekednie az MNB-nek, ami egyszerre segíti, hogy az inflációs ráta elérje a 3 százalékot és stabilan a jegybanki cél közelében is maradjon a jövőben, miközben a gazdasági növekedést is támogatni kívánja.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG