<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó ideje nem tud érdemben erősödni a forint az euróval szemben, pedig a magyar gazdaság majd kicsattan az egészségtől. Indokként egyre többen említik: a Magyar Nemzeti Bank saját haszna miatt szánt szándékkal tartja alacsonyan a forint árfolyamát. Megkérdeztük hát az elemzőket, hogy nekik mi a véleményük erről, de arra is kíváncsiak voltunk, hogyan értékelik a forint teljesítményét.

Tényleg a Magyar Nemzeti Bank tartja gyengén a forint árfolyamát az euróhoz képest, ahogy sokan feltételezik? - tettük fel a körkérdést a hazai alapkezelőknek és befektetőknek a kéthetente jelentkező új cikksorozatunk első részében. Örök probléma a magyaroknál, hogy mikor és hol érdemes pénzt váltani a nyaraláshoz, de ahhoz, hogy nyugodt szívvel hozzuk meg a döntést, nem árt ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk a forint/euró párost - vajon valóban joggal állíthatjuk, hogy gyenge a valutánk és ha igen, kell-e valamilyen szánt szándékot feltételeznünk a gyengeség mögött?

EUR/HUF

Persze nem mindegy, hogy milyen időtávon nézzük az adatokat, erre utal a Privátbankárnak adott válaszában Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója: "Az elmúlt 18 évben, amióta megszűnt a forint csúszó leértékelése, az euró a 250-285 forintos sávban mozgott jellemzően – ha ebből a szempontból nézzük, akkor jelenleg sávon kívül mozog az árfolyam, azaz gyenge a forint. Az elmúlt 3 évben azonban a 295-315 forintos sáv a jellemző, így jelenleg ezen sávon belül van az árfolyam." A szakértő szerint bár a jegybank jobban kedveli a gyengébb forintot az export és a devizatartalékon keletkezett nyereség miatt, sok összetevő mozgatja a forint árfolyamát. A további erősödés egyik akadálya, hogy hazánk a befektetésre nem ajánlott kategóriában van a hitelminősítők többségénél, "ugyanakkor a kockázati kamatfelárhoz képest lehetne erősebb az árfolyam" - értékelte Szántó András.

John J. Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégiai vezetője a közelmúltban történt események forintra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet: az elmúlt 12 hónapra jellemző sávból mindössze a Brexit tudta kimozdítani az árfolyamot. A szakértő szerint ugyanis a britek elszakadása az Európai Uniótól sokakban keltette azt a benyomást, hogy a döntés negatív hatással lesz Brüsszel és a kelet-közép-európai régió kapcsolatára is. "De ahogy a piacok úgy ítélték meg, hogy a Brexit hatásai lényegében csak az Egyesült Királyságban jelentkeznek, megfordult a forint gyengülése és az EURHUF visszakerült nagyjából annak a sávnak a közepébe, amelyben az elmúlt 12 hónapban mozgott" - írta. A szakértő szerint a jegybank nem gyengíti a forintot direkt intervencióval, erről árulkodik, hogy az elmúlt 18 hónapban a folyó fizetési mérleg masszív többlete ellenére is erősen csökkentek a devizatartalékok, márpedig ha az MNB gyengíteni akarna, a devizatartalék nőne.

Más véleményen van Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő elemzője. Ugyan közvetett eszközökkel, de a jegybank határozottan küzd a forint gyengítéséért - írta válaszában. "A legújabb ilyen eszköz a bankok fölös likviditás állományának hosszú kötvények felé terelése, amivel a hosszú kötvények hozamát, így a forint vonzerejét csökkentenék". Balásy Zsolt szerint éppen emiatt nevezhető alulértékeltnek az árfolyam, "ugyanis - a régióval egyetemben - a magyar hosszú kötvények azon ritka eszközök közé tartoznak, amelyekkel még érzékelhető reálkamatot lehet realizálni" - írta.

Egy erős forint lassítaná a gazdasági növekedés ütemét, amellett, hogy a jegybankot is hátráltatná a 3 százalékos inflációs cél elérésében - jelezte válaszában Ürmössy Gergely, az Erste makrogazdasági elemzője.

Az alapkamat alakulása.

Ugyan az eddigi kamatcsökkentések a forint gyengülését hozták magukkal, de mostanra már árnyaltabb a kép, a kamatvágások inkább forint erősödését késleltetik. Mint írta, "egy nagyon nehezen megtalálható és törékeny egyensúlyi pontra kell törekednie az MNB-nek, ami egyszerre segíti, hogy az inflációs ráta elérje a 3 százalékot és stabilan a jegybanki cél közelében is maradjon a jövőben, miközben a gazdasági növekedést is támogatni kívánja.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos