4p
Jó ideje nem tud érdemben erősödni a forint az euróval szemben, pedig a magyar gazdaság majd kicsattan az egészségtől. Indokként egyre többen említik: a Magyar Nemzeti Bank saját haszna miatt szánt szándékkal tartja alacsonyan a forint árfolyamát. Megkérdeztük hát az elemzőket, hogy nekik mi a véleményük erről, de arra is kíváncsiak voltunk, hogyan értékelik a forint teljesítményét.

Tényleg a Magyar Nemzeti Bank tartja gyengén a forint árfolyamát az euróhoz képest, ahogy sokan feltételezik? - tettük fel a körkérdést a hazai alapkezelőknek és befektetőknek a kéthetente jelentkező új cikksorozatunk első részében. Örök probléma a magyaroknál, hogy mikor és hol érdemes pénzt váltani a nyaraláshoz, de ahhoz, hogy nyugodt szívvel hozzuk meg a döntést, nem árt ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk a forint/euró párost - vajon valóban joggal állíthatjuk, hogy gyenge a valutánk és ha igen, kell-e valamilyen szánt szándékot feltételeznünk a gyengeség mögött?

EUR/HUF

Persze nem mindegy, hogy milyen időtávon nézzük az adatokat, erre utal a Privátbankárnak adott válaszában Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója: "Az elmúlt 18 évben, amióta megszűnt a forint csúszó leértékelése, az euró a 250-285 forintos sávban mozgott jellemzően – ha ebből a szempontból nézzük, akkor jelenleg sávon kívül mozog az árfolyam, azaz gyenge a forint. Az elmúlt 3 évben azonban a 295-315 forintos sáv a jellemző, így jelenleg ezen sávon belül van az árfolyam." A szakértő szerint bár a jegybank jobban kedveli a gyengébb forintot az export és a devizatartalékon keletkezett nyereség miatt, sok összetevő mozgatja a forint árfolyamát. A további erősödés egyik akadálya, hogy hazánk a befektetésre nem ajánlott kategóriában van a hitelminősítők többségénél, "ugyanakkor a kockázati kamatfelárhoz képest lehetne erősebb az árfolyam" - értékelte Szántó András.

John J. Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégiai vezetője a közelmúltban történt események forintra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet: az elmúlt 12 hónapra jellemző sávból mindössze a Brexit tudta kimozdítani az árfolyamot. A szakértő szerint ugyanis a britek elszakadása az Európai Uniótól sokakban keltette azt a benyomást, hogy a döntés negatív hatással lesz Brüsszel és a kelet-közép-európai régió kapcsolatára is. "De ahogy a piacok úgy ítélték meg, hogy a Brexit hatásai lényegében csak az Egyesült Királyságban jelentkeznek, megfordult a forint gyengülése és az EURHUF visszakerült nagyjából annak a sávnak a közepébe, amelyben az elmúlt 12 hónapban mozgott" - írta. A szakértő szerint a jegybank nem gyengíti a forintot direkt intervencióval, erről árulkodik, hogy az elmúlt 18 hónapban a folyó fizetési mérleg masszív többlete ellenére is erősen csökkentek a devizatartalékok, márpedig ha az MNB gyengíteni akarna, a devizatartalék nőne.

Más véleményen van Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő elemzője. Ugyan közvetett eszközökkel, de a jegybank határozottan küzd a forint gyengítéséért - írta válaszában. "A legújabb ilyen eszköz a bankok fölös likviditás állományának hosszú kötvények felé terelése, amivel a hosszú kötvények hozamát, így a forint vonzerejét csökkentenék". Balásy Zsolt szerint éppen emiatt nevezhető alulértékeltnek az árfolyam, "ugyanis - a régióval egyetemben - a magyar hosszú kötvények azon ritka eszközök közé tartoznak, amelyekkel még érzékelhető reálkamatot lehet realizálni" - írta.

Egy erős forint lassítaná a gazdasági növekedés ütemét, amellett, hogy a jegybankot is hátráltatná a 3 százalékos inflációs cél elérésében - jelezte válaszában Ürmössy Gergely, az Erste makrogazdasági elemzője.

Az alapkamat alakulása.

Ugyan az eddigi kamatcsökkentések a forint gyengülését hozták magukkal, de mostanra már árnyaltabb a kép, a kamatvágások inkább forint erősödését késleltetik. Mint írta, "egy nagyon nehezen megtalálható és törékeny egyensúlyi pontra kell törekednie az MNB-nek, ami egyszerre segíti, hogy az inflációs ráta elérje a 3 százalékot és stabilan a jegybanki cél közelében is maradjon a jövőben, miközben a gazdasági növekedést is támogatni kívánja.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG