<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Valójában Erdogan török elnök áll az egész menekültválság mögött? – veti fel egy német lap annak kapcsán, hogy a törökök ismét azzal fenyegetőznek, megnyitják határaikat a menekültek előtt. Vannak arra utaló jelek, hogy az elnök 2015-ben a menekültválságot tudatosan hagyta kialakulni, sőt talán még irányította is. Ezzel két legyet ütött egy csapásra.
Menekültek ékeznek Törökországból gumicsónakon a görög Leszbosz szigetére Mithimna közelében 2015. október 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Erdogan török elnök fenyegetőzése, mely szerint Európa irányába megnyitja a határait a menekültek előtt, beleillik az eddig követett politikájába, amely kettős – írja az N24.de német portál. Egyrészt az ország valóban befogadott mintegy hárommillió menekültet, többet, mint bármely más ország a világon. Másrészt azonban kezdettől fogva politikai és morális tőkét igyekezett ebből kovácsolni.

Sőt, vannak arra utaló jelek, hogy Erdogan szándékosan hagyta eszkalálódni a helyzetet, hogy Európát zsarolhassa, és éppen ez történhet meg most. Idézik e heti kirohanását, amely szerint ha az EU tovább megy, Törökország megnyitja határait. Annak nyomán mondta ezt, hogy az Európai Parlament felfüggesztette országa EU-csatlakozási tárgyalásait.

Félrenézésben az erő

A határok hivatalos megnyitásáról vélhetően nem lehet szó, azt gyanítják, hogy Törökország visszatérne a „szisztematikus félrenézés politikájához”, amit 2015-ben alkalmaztak. Annak idején egyes isztambuli és izmiri városrészek az embercsempészek és a menekültek nyílt találkozóhelyeként működtek, ahonnét akadálytalanul indulhattak a buszok és a hajók Európa felé.

A Die Welt értesülései szerint a szisztematikus félrenézést igazolja az is, hogy az egyik leginkább érintett határkörzetben, Ayvalikban a menekültválság kitörése előtt is és most is 250 határőrizettel foglalkozó rendőr és csendőr teljesít szolgálatot. A hatóságok csak akkortól léptek fel valamivel keményebben, amikor Angela Merkel 2015 végén Törökországba látogatott, de akkor sem teljes szigorral, aki nagyon akart, legalább másodjára vagy harmadjára Európába juthatott. A komoly ellenőrzés 2016 márciusától kezdődött.

Vízbe fúltak temetője

A cikk török emberi jogi aktivistákra és európai diplomatákra hivatkozva azt írja, Törökországnak egyrészt kapóra jött tavaly, hogy a menekültek egy részétől megszabadulhat, másrészt pedig egyúttal Európára is nyomást gyakorolhat. Ezen túl morális tőkét kovácsolt belőle, Európát okolhatta azért, hogy az Égei-tenger a vízbe fúltak tömegsírja lett. Úgy tesz, mintha Törökország ezért nem lenne felelős.

Főleg az ellenzéki kurd HDP párt vezetői állítják, hogy Erdogan nem egyszerűen tűrte, hanem irányította a menekültáradatot – írják. Számításba kell azonban venni, hogy a HDP az elnök ellensége, érdekében áll a lejáratása, és nemrég letartóztatták a párt több vezetőjét, parlamenti képviselőjét. Bizonyítékokat pedig nem mutattak fel eddig.

Hová tűnt a menekültek pénze?

Hasonlóan bizonytalan azon állítások megbízhatósága, melyek szerint a tavalyi, sok ezer menekült részvételével zajló menetet Edirne felé a török titkosszolgálat szervezte volna, hogy növelje a nyomást Brüsszelre. Mások azt feszegetik, hová tűnt az a milliárd eurós nagyságrendű összeg, ami az embercsempészekhez befolyt? Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint 2015 eleje és 2016 márciusa között mintegy egymilliárd dollár bevételük lehetett az embercsempészeknek a görög partokat elérő mintegy egymillió menekült révén.

Török emberi jogi aktivisták szerint pusztán a határok megnyitása még nem eredményezné, hogy százezrek induljanak meg Európa felé. Ahhoz az kell, hogy a menekültek munka- és életkörülményeit Törökországban ellehetetlenítsék, vagy Szíriába való visszatoloncolással fenyegessék őket. Valójában a rossz törökországi körülmények okozták az EU-val között megállapodás megkötéséig azt, hogy annyian kerekedtek fel, elsősorban a munkavállalási tilalom. (Sokan feketén, éhbérért, kiszolgáltatottan dolgoztak – a szerk.)

Zuhanó lírával nem lehet ugrálni?

Az N24.de szerint nem valószínű, hogy Erdogan beváltaná fenyegetését, amely egyébként már a sokadik. Nem sokkal a megállapodás megkötése után már fenyegetőzni kezdett, méghozzá keményebben, mint most. A gyengélkedő török gazdaság miatt sem engedheti meg ezt magának.

A török líra például az idén 18 százalékkal esett a dollárral és 15 százalékkal az euróval szemben. (Az ország súlyosan el van adósodva a külföld felé, a héten váratlan kamatemeléssel igyekeztek megállítani a líra zuhanását – a szerk.) Az Európai Parlament eheti határozata egyébként inkább szimbolikus, nem kötelezi a tagországokat semmire.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG