<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Kijev nyugati szövetségesei már javában tervezik, hogyan hozzák létre a száműzetésben működő ukrán kormányt, amely irányítaná a gerilla-műveleteket az orosz megszállók ellen. Egy elhúzódó háborúban egyre növekszik annak az esélye, hogy a konfliktus kiterjed, ráadásul az ukrán belpolitika tovább radikalizálódna. Káncz Csaba jegyzete.

Múlt szombaton, négy napos európai körútja lezárásaként Joe Biden elnök tüzes beszédet tartott Varsóban. A világpolitika szereplői a beszéd utolsó részét kapták föl, amelyben a Fehér Ház ura sokak megdöbbenésére kijelentette:

„Putyin nem maradhat hatalomban”.

De a beszéd egy rendkívül fontos része fölött szinte mindenki elsiklott: amikor Biden az Egyesült Államok „elkötelezettségét” deklarálta egy „több évtizedes háborúhoz”. Miközben tehát zajlik a Második Világháború óta látott legnagyobb európai szárazföldi háború, Biden leszögezte:

„El kell köteleznünk hosszú távon magunkat ehhez a harchoz. Együtt kell maradnunk ma, holnap, holnapután és az elkövetkező években, évtizedekben”.

Felejtsétek el a tavalyi ígéretemet

Nos ez felettébb érdekes, hiszen alig kilenc hónapja Biden így jelentette be az afganisztáni kivonulást: „A nemzetünk túl hosszú ideje áll háborúban. Ha Ön 20 éves, akkor soha nem látta Amerikát békeidőben”. S végül hozzátette:

„Itt az ideje, hogy véget vessünk az örökös háborúnak”.

Most pedig a Fehér Ház egy újabb örökös háborúra kötelezi el az amerikai népet, amely Biden szerint

„óriási költségekkel fog járni”.

Tehát mintha a Fehér Ház sem bízna az ukrán-orosz tárgyalások mostani fordulójában, amelyet hétfőtől szerdáig tartják Isztambulban. Holott Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszokkal való tárgyalás során készek biztonsági garanciák mellett a semlegességet és az atomfegyver-mentességet vállalni. Egy ilyen megállapodást népszavazáson kellene az országnak jóváhagynia. Az ország területi egységéhez ugyanakkor ragaszkodnak, bár egy vasárnap korábban tett kijelentése alapján a Donbassz sorsáról hajlandóak tárgyalni.

Menekültek a budapesti BOK csarnokban. Fotó: MTI/Balogh ZoltánMenekültek a budapesti BOK csarnokban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az elhúzódó háború valószínűsége

Valóban, már az orosz invázió első hetében az amerikai és a brit kormányzat tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy a háború évekig elhúzódhat. Most, az invázió ötödik hetében az orosz csapatok dinamikája megbicsaklott, a konfliktus egy veszélyes és véres új szakaszba lépett.

A beállás nem jelent tűzszünetet, a bombázások folytatódnak. Ahogyan az Első Világháborúban a nyugati fronton láthattuk Somme, Verdun és Passchendaele esetében: a vérontás folytatódik, a patthelyzet viszont fennmarad, és a háború bizony elhúzódik. A nyugati kormányok a fegyverszállításaikkal és anyagai támogatásukkal a végtelenségig elnyújthatják a konfliktust.

A gerillaharcok támogatása

Márpedig erre a forgatókönyvre számos jel utal. A Washington Post a napokban jelentette, hogy Ukrajna szövetségesei már javában tervezik, hogyan hozzák létre a száműzetésben működő ukrán kormányt, amely irányítaná a gerilla-műveleteket az orosz megszállók ellen.

Erősen valószínűsíthető, hogy az oroszok által megszállt ukrán területeken Washington és a NATO titokban ellátná és támogatná a belső ellenállást. A Foreign Affairs friss számában Douglas London, a CIA egy magasrangú műveleti tisztje azt állította, hogy „az ukránok az elmúlt nyolc évet az orosz megszállás elleni küzdelem megtervezésével töltötték, erre tréningeztek és szerelték fel magukat…és az Egyesült Államok fő forrása lesz ennek az ellenállásnak”.

A CIA már egy ideje képzi ki titkos amerikai bázisokon az ukrán kommandósokat, sőt egy ideig az ukránokkal együtt harcoltak is a Donbassz-ban 2014 után.

Mik a veszélyei az elhúzódó háborúnak?

Nem véletlen, hogy az amerikai politikusok gyakran utalnak arra, hogy Ukrajnát „Putyin Afganisztánjává” kell tenni, jelezve, hogy egy elhúzódó konfliktus tökéletesen megfelel az amerikai érdekeknek. Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium 3. embere kijelentette március 8-án a szenátus külügyi bizottsága előtt, hogy

„ez csak a harc kezdete lehet az ukránok számára”. Hozzátette, hogy az amerikai kormány célja „Putyin stratégiai veresége”.

Márpedig egy elhúzódó háborúban egyre növekszik annak az esélye, hogy a konfliktus kiterjed, különösen, ha - ahogyan már arra Moszkva előzetesen figyelmeztetett – az oroszok elkezdik támadni a nyugati fegyverszállítmányokat. Az ukrán menekültek milliói ráadásul tovább radikalizálhatják a lengyel és a balti politikát, erőteljesebb lépéseket követelve Washingtontól. A háború kihatásai és a szankciók egyre erőteljesebb negatív hatással járnának az európai gazdaságokra, amely könnyen az eddigi közös front megbomlásához vezethet – különösen, ha a háború elhúzódását amerikai háttérmachinációknak tudják be.

Végül, de nem utolsósorban a hosszú ideig tartó háború megerősítené az ukrán belpolitikában a radikális etno-nacionalista csoportokat, amely a háború utáni időszakban gátolná a jogállam visszatérését Ukrajnában és veszélyeztetné a többnemzetiségű állam harmonikus működését.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG