BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. november 29. 11:46

A Századvég Gazdaságkutató elnöke szerint a gazdaságpolitika rossz eszközökhöz nyúlt, sürgős korrekcióra szorul. Alapprobléma, hogy feleslegesen vonták be a nyugdíjpénztári vagyont, nem történt ugyanis adósságcsökkentés, különadókat pedig nem lehet örökké kivetni.

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató igazgatótanácsának elnöke tegnap este a HírTv műsorában azt mondta, az adósságdinamika alapján indokoltnak találja a Moody's döntését, márpedig a hitelminősítők ezt a szempontot veszik alapul.

Micsoda csapatfotó
2010 márciusában alakult új intézetként a Századvég Gazdaságkutató. A bemutatkozó sajtótájékoztatón részt vett akkor mint tulajdonos, Giró-Szász András és Heim Péter. Előbbi mára kormányszóvivő lett, utóbbi pedig maradt a Századvégnél, mint a gazdaságkutató igazgatótanácsának elnöke. Középen Stumpf István, a Századvég Alapítvány egykori vezetője, akiből alkotmánybíró lett azóta. Tőle jobbra ül az egykori kutatási igazgató, Mellár Tamás, mellette pedig a felügyelőbizottság elnöke Lantos Csaba.

Megalakul a Századvég GazdaságkutatóNem történt adósságcsökkentés

Nem az államadósság-csökkentésről van szó - válaszolta a műsorvezető felvetésére Heim -, a dinamika azt jelenti, hogy mi a fenntartható adósságcsökkentés, és mi az, ami nem fenntartható. A nyugdíjpénztári pénzek átvétele csak "technikai" adósságcsökkentés volt, a jelenlegi árfolyamok mellett az államadósság ugyanannyi, mint év elején volt - nagyjából 82% a GDP arányában. Csökkentek a devizatartalékok is - Heim ezzel a Mol-pakett megvásárlása utalt (bár ezek után a jegybank devizatartalékai így is csúcson voltak), valamint az MNB szintén a devizatartalék terhére juttatta euróhoz a kereskedelmi bankokat a végtörlesztés miatt.

Heim szerint nem volt adósságcsökkentés Magyarországon, de az államadósság stabil. Jövőre viszont nagyon nehéz lesz valóban csökkenteni az adósságszintet - legalábbis a 2012-es költségvetés alapján. Heim szerint kétséges, hogy teljesül-e a hiánycél, a gazdasági szakember jövőre pedig recessziót jósol.

A piac abban érdekelt, hogy menjen nekünk a szekér

Heim szerint az látszik a nagy hitelminősítőkön, hogy van "egy Európa-ellenes légkör", az amerikai gazdasági és politikai elit nem érdekelt ugyanis az erős eurózónában, mert akkor a dollár tartalékdeviza szerepe megkérdőjeleződne. (Erről bővebben itt olvashat >>>)

A piac abban érdekelt, hogy Magyarországnak jobban menjen. Nyilván vannak alapok, amelyek arra spekulálnak, hogy ne, de nincsen akkora támadás a forint mögött, mint amit mi gondolunk, ennek a támadásnak a többszöröse zajlik ma az euró ellen - mondta Heim a kormány által vélelmezett pénzügyi támadásról.

A leminősítés 40%-ban annak köszönhető, hogy az eurózóna komoly nyomás alatt van, 40%-ban a magyar gazdaságpolitika az ok, és a maradék 20% a piaci spekuláció - mondta Heim. "Ha a magyar gazdaságpolitika rendesen működne, akkor nem lenne spekuláció, már csak 40% lenne rossz és 60% jó, ez esetben nem lenne probléma" - mondta Heim.

A szakember szerint a magyar gazdaságpolitika "nem koherens és kapkodó". A gyorsan változó körülmények ellenére is tudnunk kellene a célt, amerre tartunk - így Heim, aki szerint vélhetően van a kormánynak valamilyen gazdaságpolitikai "mélycélja", de ennek eléréséhez az eszközöket nem megfelelően választotta meg.

Példaként említette, hogy a legnagyobb gond, hogy Magyarországon a deficitcsökkentés egyszeri tételekre épült, nem pedig strukturális átalakításokra. A különadókat nem lehet örökre alkalmazni, a nyugdíjpénztárak pénzét egyszer elvették, még egyszer nem tudják beolvasztani a költségvetésbe - magyarázta.

Heim szerint a jövő évi költségvetés fő számai nincsenek rendben, a recesszió elkerülésének esélye 50% alatt van. A Századvég két hónappal ezelőtti prognózisait (0,7%-os GDP-növekedés) felülírta a világgazdaság és a végtörlesztés. A végtörlesztés akkora lyukat üt ugyanis a bankrendszer mérlegén, hogy annak hitelezési képessége egyszerűen 0 lesz jövőre, a hitelállomány 7%-kal csökken - ez önmagában nagyjából 1,5%-kal veti vissza a növekedést, mondta Heim.

Hogyan lehetünk újra hitelesek?

Heim szerint tartós egyensúlyjavító intézkedésekre van szükség, befektetőbarát környezetre és kiszámíthatóságra, ami az adópolitikában is megjelenik. A szakember szerint amennyiben a gazdasági kormányzat nem lesz képes egy ilyen környezet megteremtésére, a piac kikényszeríti a személyi változásokat, ahogy ez megtörtént az elmúlt 10 évben Magyarországon is, és ahogy más európai államokban is, például Olaszországban.

Heim szerint sürgős gazdaságpolitikai korrekcióra van szükség, de nem teljesen ortodox eszközökre, de "ami ma Magyarországon zajlik, az nem >>nem konvencionális<< gazdaságpolitika, hanem valami egészen más".Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
Makro / Külgazdaság Olaszország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket
MTI | 2020. augusztus 8. 08:10
Szeptember 7-ig.
Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
hírlevél