BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 29. 08:58

Az orosz fővárosban több mint kétszer annyian haltak meg koronavírus miatt áprilisban, mint eddig gondolták. A járvány lakosságszámra vetített halálozási rátája Belgiumban a legmagasabb a világon.

Felülvizsgálták a koronavírusban elhunytak számára vonatkozó hivatalos adatokat a moszkvai egészségügyi hatóságok.

Várakozó utasok a moszkvai Kazanszkij vasútállomáson 2020. május 28-án. EPA/SZERGEJ ILNITSZKIJ Várakozó utasok a moszkvai Kazanszkij vasútállomáson 2020. május 28-án. EPA/SZERGEJ ILNITSZKIJ

Több mint kétszer annyi haláleset   

Korábban azt közölték, hogy 639-en haltak bele a fertőzésbe áprilisban, tegnap viszont bejelentették, hogy valójában 1561-en, azaz több mint kétszer annyian vesztették életüket a vírus következtében, írja a BBC.

A hatóságok szerint a számot a boncolások eredményei alapján módosították. Ezek során 169 olyan embernél azonosították a koronavírust a halál okaként, akiknek a teszteredménye korábban negatív lett.

További 756 embernél ugyan más betegséget állapítottak meg a halál okaként, de ők is koronavírus-fertőzöttek voltak.

A hatóságok szerint számos ilyen esetben a vírus katalizátor volt, azaz fontos szerepet játszott a betegek halálában.

Az új, felülvizsgált szám már a legvitathatóbb eseteket is tartalmazza.

A brit közszolgálati adó emlékeztet arra, hogy az orosz hatóságok korábban fake news terjesztéssel vádolták meg azokat a helyi újságírókat, akik kételkedtek a hivatalos számokban.

Oroszországban eddig 379 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, ami a harmadik legmagasabb érték a világon az Egyesült Államok és Brazília után.

Hivatalosan ugyanakkor „csak” 4142-en hunytak el a járvánnyal összefüggésben.

Az orosz kormány szerint a relatív alacsony halálozási arány a tömeges teszteléseknek köszönhető.

A mostani bejelentés ugyanakkor azt jelentheti, hogy az áldozatok száma országosan is magasabb lehet az eddig közöltnél.

Szakértők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a halálozási rátákat csak fenntartásokkal lehet összehasonlítani, mivel a koronavírusos halálesetek felderítése és „címkézése” országonként különbözhet.

Belgiumban a legrosszabb a helyzet

A Financial Times adatbázisa szerint a népességen belüli halálozási ráta Belgiumban a legmagasabb, ahol 816 haláleset jut egymillió lakosra. A második helyen Spanyolország, a harmadik helyen az Egyesült Királyság áll. (A teljes listát itt olvashatják: ezeket az országokat sújtja legjobban a koronavírus.)

A magas számot a belga hatóságok részben azzal magyarázzák, hogy ők – szerintük a világon egyedüli országként – nem csak a bizonyítottan koronavírusos, kórházakban és idősotthonokban elhunyt betegeket emelik be a statisztikába,

hanem azt a több ezer embert is, akiknél csupán gyanítják, hogy a vírus miatt vesztették életüket.

Szám szerint a legtöbb áldozatot, csaknem 38 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig.

Olaszországban 33 ezren, Franciaországban 28,5 ezren, Spanyolországban 27 ezren hunytak el. Belgiumban mintegy 9400, Németországban 8500, Hollandiában 5900 áldozatot regisztráltak ma reggeli adatok szerint.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban csaknem 4300 áldozat van.

Globálisan a legtöbb koronavírusos halálesetet az Egyesült Államokban jegyezték fel, ahol több mint 100 ezren vesztették életüket.

Latin-Amerikában a legtöbb áldozatot, csaknem 27 ezret Brazíliában követelte a járvány.

Világszerte eddig 5,8 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. A vírussal összefüggésben mintegy 360 ezren vesztették életüket, 2,4 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3841, 517-en hunytak el. A magyar koronavírusos halálozási ráta Európában átlagos, Közép- és Kelet-Európában magas.

Az országos szűrővizsgálat eredménye alapján a fertőzöttek valós száma itthon minimum 8-szorosa, maximum 22-szerese lehet a diagnosztizáltak számának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél