<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Konszenzus az Egészségért Kör több mint 20 egészségügyi szakértője, - köztük professzorok, biológusok, kutató és gyakorló orvosok - szakmai ajánlást dolgozott ki 3. és a 4. oltásról, ami segít tisztábban látnunk a sokakat foglalkoztató kérdést.

Hazánkban nem alakult ki egységes szakmai álláspont abban a tekintetben, mely személyek esetében jár egyértelmű előnnyel a 4. Covid elleni védőoltás felvétele. Orvosok tízezreitől ugyanakkor nem várható a problémakörben való elmélyülés. A jelen dokumentumot aláíró egészségügyi szakértők szükségesnek látják egy széles körben egyeztetett szakmai álláspont megfogalmazását, mely egyaránt segítheti a lakosság tájékoztatását, illetve a betegellátásban közvetlenül résztvevő kollégákat az oltással kapcsolatos döntéseik meghozatalában - ez a véleménye Rékassy Balázs orvos, népegészségügyi szakértőnek, a Konszenzus az Egészség Kör (KEKSZ) társalapítójának is.

Világos és egyszerű. Fotó: DepositphotosVilágos és egyszerű. Fotó: Depositphotos

A szakmai protokolljuk szerint megfelelő tudományos bizonyítékok alapján Magyarországon is szükség van a 3. (emlékeztető - booster) oltásra, a Covid-19 ellen, ám ezzel szemben a 4. oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható a jelenlegi járványügyi helyzetben.

A 4. oltás felvétele véleményük szerint nekik javasolt:

  1. immunhiányos ill. immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek)
  2. 60 év feletti, alap-immunizációként két adag Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak
  3. kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. COVID osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.

Ugyanezeket mondja egyébként Jakab Ferenc virológus és Szekanecz Zoltán klinikai immunológus is, erről az Mfor.hu-n megjelent cikkben beszélnek.

Jelen dokumentum publikálásakor Magyarország 9,7 milliós teljes lakosságából, illetve az elvileg oltható kb. 9 millióból a legalább 1 oltást kapott személyek száma 6,3 millió fő, a 3-szor oltottak száma 3,5 millió fő.

Ezért elsődleges feladatnak az első, illetve második oltás minél több ember részéről való felvételét tekintik, valamint a 3., emlékeztető oltás biztosítását, mert számos nemzetközi vizsgálat igazolja, hogy az idővel csökkenő védettség megerősítésére megerősítő oltásra is szükség van. Ezzel jelentősen csökkenthető a kórházba kerülés, illetve a halálozás veszélye. Így csak harmadlagos feladat lehet a 4. oltás bevezetése.

A 4. oltás azonnali, általános bevezetése a következő veszélyekkel jár a szakértők szerint:

  • a szűkös erőforrások (pl. oltóközpont, háziorvosok) túlterhelése,
  • az oltatlanok körében az oltás hatékonyságára vonatkozó bizalomvesztés felerősítése,
  • és egyéb fontos járványügyi védekezési intézkedésekről való figyelemelterelés.

A fentiekre tekintettel a 4. oltás felvételét ezért az irodalmi adatok alapján csak a fent említett veszélyeztetett csoportokban javasolják.

A 4. oltásra akkor lesz szükség, ha újabb antigén célpontú vakcinák érkeznek, vagy a járvány jellemzői jelentősen megváltoznak.

A részletes indoklást és szakmai érveket ezen a linken tudják elolvasni. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló