<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ezt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke közölte azon a sajtótájékoztatón, amelyen elmagyarázta, a Monetáris Tanács miért emelte tovább, ezúttal a korábbi 30 bázisponttal szemben 15 bázisponttal, 1,65 százalékra a jegybanki alapkamatot. Mivel a korábbiakhoz képest romlottak a piaci feltételek, a jegybank már csak 2022 utolsó harmadában számít arra, hogy a fogyasztóiár-index a 3 százalékos céljára megy le. Ezért a következő hónapokban is folytatódnak a kamatemelések.

Fél óra alatt nagyot gyengült a forint. Míg például délután 2 óra előtt egy euróért kevesebb mint 353 forintot kellett adni a hazai bankközi devizapiacon, addig nem sokkal fél 3 előtt már csaknem 355-öt. Így fejezték ki a piaci szereplők afeletti csalódottságukat, hogy a Monetáris Tanács „csak” 15 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatát, 1,65 százalékra, hiszen ők a magas infláció miatt nagyobb mértékre számítottak.

Az inflációt emelő tényezők tartósabban velünk maradnak, az inflációs kockázatok változatlanul felfelé mutatnak, egyrészt a világpiaci drágulások, másrészt a hazai munkabérek másodkörös emelkedése miatt – magyarázta a kamatemelés publikálása után egy órával megkezdett sajtótájékoztatóján Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint fokozódtak az inflációs kockázatok. Fotó: MTIVirág Barnabás, az MNB alelnöke szerint fokozódtak az inflációs kockázatok. Fotó: MTI

Aki ismertette, hogy az inflációt három döntés révén kívánják megfékezni: 

  • a mai 15 bázispontos kamatemeléssel,
  • azzal, hogy a heti állampapírvásárlások mértékét jövő hétfőtől, tehát szeptember 27-étől 10 milliárd forinttal, 40 milliárdra mérséklik (ez a heti mérték egészen 2021 decemberéig, a következő inflációs jelentés publikálásig nem változik),
  • valamint a forintlikviditást biztosító swapeszköz kivezetésével, az ugyanis hozzájárulhat a hazai likviditás szűkítéséhez. Jelenleg ez a swapállomány 1100 milliárd forintos, ennek több mint a fele az év végéig lejár. 

Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a jegybank középtávú, 3 százalékos inflációs céljának az elérése a legutóbbi, júniusi prognózisukhoz képest kitolódott. Ennek megfelelően a részletesen majd csütörtökön nyilvánosságra hozandó legfrissebb inflációs jelentésben az MNB szakmai stábja azt prognosztizálja, hogy az éves pénzromlás az idén már végig 5 százalék felett lesz (a júniusi 5,3, a júliusi 4,6 és az augusztusi 4,9 százalék után), s novemberben 5,5-6 százalékon tetőzhet. A kamatdöntéseknél kiemelten figyelt maginfláció is emelkedik, s az év végére 4 százalék közelébe mehet fel. Az MNB-ben csak 2022 utolsó harmadában, az őszi hónapokban látják elérhetőnek a fogyasztóiár-index 3 százalékos mértékét – közölte Virág.

Az infláció növekedésének hátterében leginkább az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának emelkedése állt. A globális nyersanyagár-emelkedés hatása az iparcikkek egyre szélesebb körében okozza az infláció gyorsulását. A piaci szolgáltatások jelentős havi áremelkedése a nyáron megállt, ami arra utal, hogy az újranyitáshoz kapcsolódó átárazások döntő része már megvalósulhatott.

Ugyanakkor nemcsak az inflációs, hanem a GDP-előrejelzését is emelte az MNB a legfrissebb inflációs jelentésében. Eszerint a hazai gazdaság növekedése a harmadik negyedévben 7-8 százalék lehet, a negyedik negyedévben viszont e dinamika a negyedik hullám hatására alacsonyabban alakulhat. Így összességében a gazdasági növekedés az MNB szerint 2021-ben 6,5-7 százalék között landolhat, míg 2022-ben 5-6 százalék lehet. 

Magyarország 2022 végére Európa öt leggyorsabb helyreállítást mutató országa közé tartozhat – emelte ki Virág Barnabás.

Ami a kilátásokat illeti, az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a kamatemelésekre havonta kerül sor – vagyis értelmezésünk szerint nem várható rendkívüli, a Monetáris Tanács egyetlen havi kamatdöntése ülései közötti lépésekre. Virág azt is egyértelművé tette, hogy a kamatemelés mostani, 15 bázispontos mértéke lesz az irányadó a következő hónapokra nézve. Ebből arra következtethetünk, hogy októberben és novemberben is 15-15 bázispontos monetáris szigorításra lehet számítani, amelyek bekövetkezte esetén a jegybanki alapkamat november végére 1,95 százalékra emelkedhet.

Hogy azt követően, a december közepén esedékes idei utolsó ülésen milyen döntést hoz a Monetáris Tanács, az alapvetően az azt megelőzően frissített inflációs jelentés megállapításaitól függ.

S hogy meddig folytatódhatnak a kamatemelések? Ezzel kapcsolatban az MNB-alelnöke csak meg tudta erősíteni a tanács által kiadott közleményt, miszerint „a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak”.

Az alelnök szavai megnyugtatták a piaci szereplőket, hiszen a forint az euróval szemben a 355 feletti szintről 2 egységgel, csaknem visszaerősödött a 15 bázispontos kamatemelés bejelentése előtti szintre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos