<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke közölte azon a sajtótájékoztatón, amelyen elmagyarázta, a Monetáris Tanács miért emelte tovább, ezúttal a korábbi 30 bázisponttal szemben 15 bázisponttal, 1,65 százalékra a jegybanki alapkamatot. Mivel a korábbiakhoz képest romlottak a piaci feltételek, a jegybank már csak 2022 utolsó harmadában számít arra, hogy a fogyasztóiár-index a 3 százalékos céljára megy le. Ezért a következő hónapokban is folytatódnak a kamatemelések.

Fél óra alatt nagyot gyengült a forint. Míg például délután 2 óra előtt egy euróért kevesebb mint 353 forintot kellett adni a hazai bankközi devizapiacon, addig nem sokkal fél 3 előtt már csaknem 355-öt. Így fejezték ki a piaci szereplők afeletti csalódottságukat, hogy a Monetáris Tanács „csak” 15 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatát, 1,65 százalékra, hiszen ők a magas infláció miatt nagyobb mértékre számítottak.

Az inflációt emelő tényezők tartósabban velünk maradnak, az inflációs kockázatok változatlanul felfelé mutatnak, egyrészt a világpiaci drágulások, másrészt a hazai munkabérek másodkörös emelkedése miatt – magyarázta a kamatemelés publikálása után egy órával megkezdett sajtótájékoztatóján Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint fokozódtak az inflációs kockázatok. Fotó: MTIVirág Barnabás, az MNB alelnöke szerint fokozódtak az inflációs kockázatok. Fotó: MTI

Aki ismertette, hogy az inflációt három döntés révén kívánják megfékezni: 

  • a mai 15 bázispontos kamatemeléssel,
  • azzal, hogy a heti állampapírvásárlások mértékét jövő hétfőtől, tehát szeptember 27-étől 10 milliárd forinttal, 40 milliárdra mérséklik (ez a heti mérték egészen 2021 decemberéig, a következő inflációs jelentés publikálásig nem változik),
  • valamint a forintlikviditást biztosító swapeszköz kivezetésével, az ugyanis hozzájárulhat a hazai likviditás szűkítéséhez. Jelenleg ez a swapállomány 1100 milliárd forintos, ennek több mint a fele az év végéig lejár. 

Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a jegybank középtávú, 3 százalékos inflációs céljának az elérése a legutóbbi, júniusi prognózisukhoz képest kitolódott. Ennek megfelelően a részletesen majd csütörtökön nyilvánosságra hozandó legfrissebb inflációs jelentésben az MNB szakmai stábja azt prognosztizálja, hogy az éves pénzromlás az idén már végig 5 százalék felett lesz (a júniusi 5,3, a júliusi 4,6 és az augusztusi 4,9 százalék után), s novemberben 5,5-6 százalékon tetőzhet. A kamatdöntéseknél kiemelten figyelt maginfláció is emelkedik, s az év végére 4 százalék közelébe mehet fel. Az MNB-ben csak 2022 utolsó harmadában, az őszi hónapokban látják elérhetőnek a fogyasztóiár-index 3 százalékos mértékét – közölte Virág.

Az infláció növekedésének hátterében leginkább az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának emelkedése állt. A globális nyersanyagár-emelkedés hatása az iparcikkek egyre szélesebb körében okozza az infláció gyorsulását. A piaci szolgáltatások jelentős havi áremelkedése a nyáron megállt, ami arra utal, hogy az újranyitáshoz kapcsolódó átárazások döntő része már megvalósulhatott.

Ugyanakkor nemcsak az inflációs, hanem a GDP-előrejelzését is emelte az MNB a legfrissebb inflációs jelentésében. Eszerint a hazai gazdaság növekedése a harmadik negyedévben 7-8 százalék lehet, a negyedik negyedévben viszont e dinamika a negyedik hullám hatására alacsonyabban alakulhat. Így összességében a gazdasági növekedés az MNB szerint 2021-ben 6,5-7 százalék között landolhat, míg 2022-ben 5-6 százalék lehet. 

Magyarország 2022 végére Európa öt leggyorsabb helyreállítást mutató országa közé tartozhat – emelte ki Virág Barnabás.

Ami a kilátásokat illeti, az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a kamatemelésekre havonta kerül sor – vagyis értelmezésünk szerint nem várható rendkívüli, a Monetáris Tanács egyetlen havi kamatdöntése ülései közötti lépésekre. Virág azt is egyértelművé tette, hogy a kamatemelés mostani, 15 bázispontos mértéke lesz az irányadó a következő hónapokra nézve. Ebből arra következtethetünk, hogy októberben és novemberben is 15-15 bázispontos monetáris szigorításra lehet számítani, amelyek bekövetkezte esetén a jegybanki alapkamat november végére 1,95 százalékra emelkedhet.

Hogy azt követően, a december közepén esedékes idei utolsó ülésen milyen döntést hoz a Monetáris Tanács, az alapvetően az azt megelőzően frissített inflációs jelentés megállapításaitól függ.

S hogy meddig folytatódhatnak a kamatemelések? Ezzel kapcsolatban az MNB-alelnöke csak meg tudta erősíteni a tanács által kiadott közleményt, miszerint „a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak”.

Az alelnök szavai megnyugtatták a piaci szereplőket, hiszen a forint az euróval szemben a 355 feletti szintről 2 egységgel, csaknem visszaerősödött a 15 bázispontos kamatemelés bejelentése előtti szintre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A mélyépítők örülnek, a magasépítők kicsit aggódnak  
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 11:30
Az építőpipari termelők kilátásai javultak az elmúlt hetekben, de egyes alágazatok nehezebb hónapokra számítanak.
Makro / Külgazdaság Hétszer többet költött Dobrev Klára Facebook-hirdetésekre, mint Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 11:24
Netnográfiai kutatás készítettek az előválasztással és a miniszterelnök-jelöltekkel kapcsolatban. A Ynsight Research kutatásából kiderült, az előválasztás második fordulóját elképesztő mértékű aktivitást generált az online térben.
Makro / Külgazdaság Most már tényleg nagy a baj: klinikákat zárnak le, maszkviselésre kérik az embereket a vírus miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 09:16
A Semmelweis öt klinikáján vezetnek be látogatási tilalmat.
Makro / Külgazdaság Még hat évet tölthet a margitszigeti uszodában a Magyar Úszó Szövetség
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 07:47
A 2027-es úszó vb szervezési feladatait látja el innen a szövetség. Egy füst alatt 10,6 milliárd forint átcsoportosításáról is döntött a kormány.
Makro / Külgazdaság Trump bejelentette, hogy új közösségi médiás oldalt indít
Litván Dániel | 2021. október 21. 07:25
Úgy látszik, az exelnök korábbi ígérgetései és fenyegetőzései után most tényleg megpróbálja felvenni a harcot a Twitter, a Facebook és a többiek ellen.
Makro / Külgazdaság Még könnyebbé tenné a bevándorlást az új német kormány
Wéber Balázs | 2021. október 21. 05:52
Az integrációra hajlandók tartózkodási engedélyhez jutásának megkönnyítése, a jelenleginél gyorsabb honosítás és családegyesítés, részvétel a Földközi-tengeri mentőakciókban: a Merkel-kormánynál is megengedőbb migrációs politikát folytatnának a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok, akik ma kezdik meg a hivatalos koalíciós tárgyalásokat. Németország lakosságának több mint negyede már migrációs hátterű. A német felfogás szerint, aki hajlandó beilleszkedni és tesz magáért, az maradhat.
Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos