Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jelentős módosításokat kér az Európai Parlament (EP) az EU-csúcson elért megállapodásban az erről szóló határozatot nagy többséggel fogadta el ma az EP plenáris ülése. A többi közt erős garanciákat szeretnének arra, hogy a jogállamiságot megsértő tagállamok uniós forrásait csökkenteni lehessen. A megállapodást kritizálók elsősorban a magyar és a lengyel demokrácia miatt aggódnak.

Kedves Ursula, jelenleg nem vagyunk hajlandók lenyelni a keserű pirulát

jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakcióvezetője az EP mai plenáris ülésén, amelyen a képviselők a maratoni EU-csúcson elért megállapodást vitatták meg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnökének részvételével. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és David-Maria Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP plenáris ülésén Brüsszelben 2020. július 23-án. EPA/FRANCOIS WALSCHAERTS
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és David-Maria Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP plenáris ülésén Brüsszelben 2020. július 23-án. EPA/FRANCOIS WALSCHAERTS

A "keserű pirulát" az EP-képviselők többsége sem volt hajlandó lenyelni: a parlament 465:150 arányban (67 tartózkodás mellett) elfogadta azt a határozatot, amely módosításokat kezdeményez a 2021-2027 közötti, 1074 milliárd eurós uniós költségvetésről, valamint a koronavírus-válság okozta gazdasági károk enyhítését célzó, 750 milliárd eurós helyreállítási alapról kötött megállapodásban.

Az EP, amely csak a költségvetést vétózhatja meg, ezáltal azonban a gyakorlatban a helyreállítási alapról elért egyezséget is elutasíthatja, a most elfogadott határozat alapján tárgyal majd ezekben a kérdésekben.

Mivel van baja az EP-nek?

Az EP határozatában három fő területen kér változtatást:

  • Jogállamiság. Az EP szerint az EU-csúcson elért megállapodás nem ad megfelelő garanciákat arra, hogy a jogállamot megsértő tagállamok uniós forrásait csökkenteni lehessen.
  • Költségvetés. Az EP nem fogadja el, hogy az új költségvetésben megnyirbálták a kutatásra, klímavédelemre, migrációs politikára vagy például az Erasmus-ösztöndíjra szánt forrásokat.
  •  Új eszközök. Az EP szerint az EU-nak új, saját pénzforrásokra lenne szüksége (új adók, például pénzügyi tranzakciós adó).

Az EP azt szeretné, hogy ha egy tagállam szisztematikusan aláássa a jogállamot, akkor az Európai Bizottság csökkenthesse a neki járó forrásokat, és döntését az Európai Tanács csak fordított minősített többséggel utasíthassa vissza - tehát akkor, ha a 27 EU-tagállam közül minimum 15 ország ellenzi azt, amelyek együttesen az EU lakosságának minimum 65 százalékát teszik ki.

A Spiegel szerint ez "erős fegyver" lett volna a vétkezőkkel szemben,

az EU-csúcson azonban Magyarország és Lengyelország megakadályozta az elfogadását – az Európai Tanács az eredeti javaslatot jelentősen "felvizezte".

Bár az EP most első körben "visszadobta" a megállapodást, korábban azt is jelezte, hogy nem szeretné azt sokáig blokkolni, hiszen a jelenlegi válsághelyzetben ez senkinek sem érdeke.

Miről döntöttek hétfő éjjel?

Ami az uniós büdzsé és a helyreállítási alap magyar vonatkozását illeti, a magyar kormány egyelőre annyit közölt, hogy Magyarország az eredeti tervekhez képest 3 milliárd euróval több fejlesztési forrást kap.

Az biztos, hogy összességében

több pénz érkezhet Brüsszelből, mint eddig, hiszen az EU most létrehozott egy új eszközt, a helyreállítási alapot.

Kohéziós pénzekből és agrártámogatásokból ugyanakkor kevesebbet kaphatunk, mivel ezek a források uniós szinten is csökkennek. Konkrét számokat a kormány egyelőre nem közölt.

Ami pedig a jogállamiság és az uniós pénzek kifizetése közötti kapcsolatot illeti, az EU-csúcs következtetései közé bekerült, hogy bevezetnek egy feltételrendszert:

Az Európai Tanács hangsúlyozza az Unió pénzügyi érdekei védelmének fontosságát. Az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát. Mindezek fényében a költségvetés és a Next Generation EU (a helyreállítási alap) védelmét szolgáló feltételrendszer kerül majd bevezetésre. Ezzel összefüggésben a Bizottság a jogsértések esetére intézkedéseket fog javasolni, amelyeket a Tanács minősített többséggel fogad el. Az Európai Tanács rövidesen vissza fog térni a kérdésre

 olvasható a hétfő éjjel elfogadott dokumentumban.

Nemzetközi szakértők már eddig is hosszasan elemezgették, hogyan lehet ezt értelmezni, és mit jelenthet ez a gyakorlatban.

Abban nagyjából egyetértés volt közöttük, hogy a jelenlegi megfogalmazás szándékosan homályos és többféleképpen értelmezhető – így minden fél számára elfogadható, azaz kompromisszumos.

Bár valóban megteremti az elvi lehetőségét annak, hogy a jogállam sérülése esetén visszatartsák az uniós pénzek kifizetését, ennek gyakorlati bekövetkezte csekély.

Kérdés, hogy pontosan milyen megfogalmazás kerül majd be az uniós jogszabályba. Ez ugyanakkor csak ősszel derül ki, amikor az uniós intézmények kidolgozzák a hétéves költségvetés részleteit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szigorúbb intézkedéseket vezet be Szlovákia
MTI | 2021. január 18. 07:16
Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be vasárnap esti sajtóértekezletén Igor Matovic miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Negatív teszt, karanténkötelezettség: ezek nélkül nem lehet az Egyesült Királyságba utazni
MTI | 2021. január 18. 07:01
A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba.
Makro / Külgazdaság 75 éve lépett színre a botanikusból lett véreskezű diktátor
Káncz Csaba | 2021. január 17. 18:21
Az albán kommunista vezetés Sztálin 1930-as években alkalmazott erőszakos modernizációját tekintette példaképnek, és ez hamarosan a terrorban is testet öltött.  A Föld első hivatalosan ateista országát napjainkban Törökország reiszlamizálja.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A véltnél több idős ember halt meg, miután beoltották a Pfizer-vakcinával
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 16:21
Norvégiában harminc idős, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meghaltak. További tizenhat halálesetet is vizsgálnak. A veszélyeztettek korhatárát 75 évre csökkentették.
Makro / Külgazdaság Nagy harc dúl Merkel székéért a német jobboldalon
Wéber Balázs | 2021. január 17. 13:16
Bár tegnap új elnököt választott a CDU Armin Laschet személyében, korántsem biztos, hogy ő lesz a jobboldal kancellárjelöltje. A választók ugyanis jobban kedvelik a testvérpárt, a CSU vezérét, Markus Södert.
Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is a választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Friss
hírlevél