<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A török politikai felfordulás alapjaiban érinti a hazai energiabiztonságot. A román és horvát összekötő vezeték építésének eddigi elmaradása mögött Lázár János szerint tudatos bojkott húzódik meg, és így akadályozzák Magyarország biztonságos gázellátását. De ki finanszírozza majd a gázvezetéket a török-görög határtól?
Tüntetők tiltakoznak Isztambul belvárosában az erőszak ellen az ankarai kettős robbantásos merénylet estéjén, 2015. október 10-én. (Forrás: EPA/Sedat Suna)

Ankarában merénylők robbantanak, a török légierő bombázza a kurd állásokat Irakban, a szír határon pedig orosz vadászgépek sértik meg a török légteret. A török politika egy új, válságos időszakába lépett.

Ez a politikai felfordulás hazánkat is közvetlenül érinti, hiszen a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) jelenlegi energiabiztonsági álláspontja szerint 2020-ra Törökország gázelosztó központtá válik, ahonnan az orosz mellett azeri gáz is érkezik Magyarországra. A hivatalos álláspont szerint ez később türkmén, a geopolitikai fejlemények tükrében pedig akár iraki és iráni gázforrásokkal bővülhet.

Mennyiben befolyásolja a hazai energia-biztonságot, ha a török politikai bizonytalanság elhúzódik, netán eszkalálódik? Bizony nagy mértékben, hiszen egy áprilisi, Berlinben tartott konferencián az orosz energiaügyi miniszter és a Gazprom vezetője kijelentette: nem hosszabbítják meg az Ukrajnával kötött tranzitmegállapodást 2019 után, így a balkáni és dél-európai országoknak a török-görög határtól kell majd elszállítaniuk az orosz földgázt.

Feleannyi orosz gáz délre, kétszer annyi északra

A Gazprom ráadásul egy hete jelentette be, hogy drasztikusan lecsökkenti a tervezett Török Áramlat földgázvezeték kapacitását. Így tehát az - Ukrajna elkerülésével - Törökországba földgázt szállítandó vezeték kapacitása a tervezett évi 63 milliárd helyett csupán évi 32 milliárd köbméter lesz. A kapacitáscsökkentés nem érinti a török gázellátást, mert Törökország a megállapodás szerint évi 15 milliárd köbméter földgázt fog venni Oroszországtól, és csak az ezen felüli mennyiség jut el a görög határig.

Mi több, Moszkva a nyáron megegyezett öt európai vállalattal, hogy évi 55 milliárdról 110 milliárd köbméterre bővítik az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat földgázvezeték kapacitását 2019-től, amely szintén elkerüli Közép-Európát.

Blokád és finanszírozási kérdőjelek

A török politikai megrázkódtatás nélkül is vannak viharfelhők a hazai gázellátás horizontján. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – egyben titkosszolgálatokért felelős miniszter – június 23-i meghallgatásán a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt kifejtette: nem véletlen, hogy eddig csak szlovák-magyar összekötő gázvezeték (interkonnektor) valósult meg. A román és horvát vezeték építésének eddigi elmaradása mögött a miniszter szerint tudatos bojkott húzódik meg, és két déli szomszédunk így akadályozza Magyarország biztonságos gázellátását. Ezt Szijjártó Péter is így látja és hasonló értelemben nyilatkozott júliusban Horvátországban.

A magyar kormány által a hírek szerint preferált ún. Tesla projektben a török határról Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül a térségünkbe gázt szállító vezetékkel kapcsolatban pedig még nem világos, hogy ki állná a költségeket. A KKM szerint az államok önmagukban nem lesznek képesek állni a beruházás költségeit, ahhoz mindenképpen EU-támogatásra lesz szükség. Németh Zsolt, a külügyi bizottság vezetője még májusban az EU befektetési alapját, az ún. Juncker alapot nevezte meg lehetséges finanszírozónak.

A tavasszal Brüsszelben elfogadott európai energiaunió viszont Oroszországot tekinti az EU első számú energiabiztonsági kockázatának és az olcsó gázért cserébe sem kérne az újabb függőségekből. A klímaügyeket konzekvensen negligáló, Oroszországgal kapcsolatban viszont az EU megosztására játszó magyar kormány szempontjából ez nem ad okot túlzott bizakodásra.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Kiderült, kik keresnek többet havi 800 ezernél
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:00
Kijöttek a KSH legfrissebb kereseti adatai.
Makro / Külgazdaság Példátlan fegyverszállítmányok érkeznek Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 08:49
Egy hétfőn megrendezett virtuális találkozó alkalmával mintegy 20 ország ígéretet tett arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába - jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló