<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A török politikai felfordulás alapjaiban érinti a hazai energiabiztonságot. A román és horvát összekötő vezeték építésének eddigi elmaradása mögött Lázár János szerint tudatos bojkott húzódik meg, és így akadályozzák Magyarország biztonságos gázellátását. De ki finanszírozza majd a gázvezetéket a török-görög határtól?
Tüntetők tiltakoznak Isztambul belvárosában az erőszak ellen az ankarai kettős robbantásos merénylet estéjén, 2015. október 10-én. (Forrás: EPA/Sedat Suna)

Ankarában merénylők robbantanak, a török légierő bombázza a kurd állásokat Irakban, a szír határon pedig orosz vadászgépek sértik meg a török légteret. A török politika egy új, válságos időszakába lépett.

Ez a politikai felfordulás hazánkat is közvetlenül érinti, hiszen a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) jelenlegi energiabiztonsági álláspontja szerint 2020-ra Törökország gázelosztó központtá válik, ahonnan az orosz mellett azeri gáz is érkezik Magyarországra. A hivatalos álláspont szerint ez később türkmén, a geopolitikai fejlemények tükrében pedig akár iraki és iráni gázforrásokkal bővülhet.

Mennyiben befolyásolja a hazai energia-biztonságot, ha a török politikai bizonytalanság elhúzódik, netán eszkalálódik? Bizony nagy mértékben, hiszen egy áprilisi, Berlinben tartott konferencián az orosz energiaügyi miniszter és a Gazprom vezetője kijelentette: nem hosszabbítják meg az Ukrajnával kötött tranzitmegállapodást 2019 után, így a balkáni és dél-európai országoknak a török-görög határtól kell majd elszállítaniuk az orosz földgázt.

Feleannyi orosz gáz délre, kétszer annyi északra

A Gazprom ráadásul egy hete jelentette be, hogy drasztikusan lecsökkenti a tervezett Török Áramlat földgázvezeték kapacitását. Így tehát az - Ukrajna elkerülésével - Törökországba földgázt szállítandó vezeték kapacitása a tervezett évi 63 milliárd helyett csupán évi 32 milliárd köbméter lesz. A kapacitáscsökkentés nem érinti a török gázellátást, mert Törökország a megállapodás szerint évi 15 milliárd köbméter földgázt fog venni Oroszországtól, és csak az ezen felüli mennyiség jut el a görög határig.

Mi több, Moszkva a nyáron megegyezett öt európai vállalattal, hogy évi 55 milliárdról 110 milliárd köbméterre bővítik az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat földgázvezeték kapacitását 2019-től, amely szintén elkerüli Közép-Európát.

Blokád és finanszírozási kérdőjelek

A török politikai megrázkódtatás nélkül is vannak viharfelhők a hazai gázellátás horizontján. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – egyben titkosszolgálatokért felelős miniszter – június 23-i meghallgatásán a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt kifejtette: nem véletlen, hogy eddig csak szlovák-magyar összekötő gázvezeték (interkonnektor) valósult meg. A román és horvát vezeték építésének eddigi elmaradása mögött a miniszter szerint tudatos bojkott húzódik meg, és két déli szomszédunk így akadályozza Magyarország biztonságos gázellátását. Ezt Szijjártó Péter is így látja és hasonló értelemben nyilatkozott júliusban Horvátországban.

A magyar kormány által a hírek szerint preferált ún. Tesla projektben a török határról Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül a térségünkbe gázt szállító vezetékkel kapcsolatban pedig még nem világos, hogy ki állná a költségeket. A KKM szerint az államok önmagukban nem lesznek képesek állni a beruházás költségeit, ahhoz mindenképpen EU-támogatásra lesz szükség. Németh Zsolt, a külügyi bizottság vezetője még májusban az EU befektetési alapját, az ún. Juncker alapot nevezte meg lehetséges finanszírozónak.

A tavasszal Brüsszelben elfogadott európai energiaunió viszont Oroszországot tekinti az EU első számú energiabiztonsági kockázatának és az olcsó gázért cserébe sem kérne az újabb függőségekből. A klímaügyeket konzekvensen negligáló, Oroszországgal kapcsolatban viszont az EU megosztására játszó magyar kormány szempontjából ez nem ad okot túlzott bizakodásra.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Makro / Külgazdaság Szombaton engedik ki a kórházból Zemant, és vasárnap kinevezi az új kormányfőt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 12:17
Előzmények: csütörtök délelőtt kijött a kórházból, csütörtök délután visszavitték.
Makro / Külgazdaság A nap képe: csinos szőkének tapsol Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 11:06
Tegnap adták át az Aktív Magyarország pályázat díjait Siófokon.
Makro / Külgazdaság Von der Leyenék a dél-afrikai régióból bejövő légiközlekedés leállítását javasolják
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 10:46
Az Európai Bizottság is aggódik az újabb koronavírus-variáns miatt. Nagy-Britannia és Izrael már elrendelte a korlátozásokat, és egyre több ország csatlakozik hozzájuk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló