5p

Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.

A szakértők új fogalommal, a városi bányászattal próbálják érdekesebbé tenni az újrahasznosítást, illetve rávenni az embereket arra, hogy ne spejzolják be otthon elhasznált elektronikai eszközeiket.

A városi bányászás mentheti meg a környezetet. Fotó: Pixabay
A városi bányászás mentheti meg a környezetet. Fotó: Pixabay

 A másodlagos bányászkodás arra utal, hogy az elektronikai szemétből vissza lehet nyerni a bennük lévő értékes anyagok túlnyomó részét, megspórolva az elsődleges, hagyományos bányák kiaknázását. Tulajdonképpen egy sokszorosan „win-win” helyzetről lehet szó. Az első nyertesek a nyersanyagokat felhasználó vállalatok, amelyek új beszerzési forráshoz juthatnak. A második nyertes a környezetvédelem, mert amit újrahasznosítanak, az nem kerül véglegesen a szemétbe a belőle kioldódó, kiszivárgó anyagokkal károsítva a természeti környezetet.

Ugyanezt szolgálja az is, hogy kevesebb bányát kell fenntartani és nyitni, azaz csökken a bányászkodással járó környezetrombolás. További nyertes az energiaipar, mert egyes anyagok újrafeldolgozása kevesebb energiát igényel, mint bányászatra épülő előállítása. Ilyen az alumínium, amely becslések szerint 10-15 százalékkal kevesebb energiával nyerhető vissza a hulladékból, mint amennyi energiát eredeti termelése igényel - sorolta a városi bányászás előnyeit a Conversation amerikai magazin. 

Nyertese lehet a városi bányászkodásnak az Európai Unió, amely nyersanyagokban szegény térsége a világnak. Erre kínálhat gyógymódot az újrahasznosítás. Az EU legfrissebb, 2023-as listája 34 olyan kritikusan fontos fémet sorol fel, köztük ritka fémeket, a lítiumot, a rezet és a nikkelt, amelyeket helyben kellene kitermelni az elektronikai hulladékokból.

Sok minden gátolja a városi bányászkodást

Mindez egyszerűen hangzik, ám számos akadálya van a teljes újrahasznosításnak. Az első az, hogy sok fémötvözet van az eszközökben és berendezésekben, amelyek szétbontása komoly gondot, esetenként megoldhatatlan problémát okoz. Az egyik példa az előbbire a folyadékot tartalmazó papírdobozok belső borítása. Erre végül a hulladékfeldolgozó cégek kidolgoztak egy eljárást, de a kisebb mennyiségben használatos hasonló anyagoknál ez nem feltétlenül járható út.

Sajátos akadálya a városi bányászatnak az elektronikai hibernáció jelensége. Ez alatt azt kell érteni, hogy az emberek nem dobják el használt elektronikai eszközeiket, hanem hagyják, hogy a padláson vagy a pincében porosodjanak. Egy 2009-es felmérés szerint akkoriban az amerikai háztartások átlagosan 6,5 hibernált eszközt spejzoltak. Ez azóta sokszorosára nőhetett.

A Google 2021-es felmérése hét okot talált emögött:

  • a tulajdonosok nem tudják, hogy leadhatják újrahasznosításra eszközeiket;
  • arra várnak, hogy valamilyen pénzügyi kompenzációt kaphatnak értük;
  • nosztalgiát éreznek egyes dolgaik iránt;
  • úgy vélik, jók lesznek tartalékalkatrész-forrásnak;
  • nem tudják kiszedni belőlük korábbi adataikat;
  • nem biztosak benne, hogy minden adatukat törölték belőlük;
  • bizonytalanok abban, mit kezdjenek velük.

Árulkodó, hogy a világ gazdagabb országai közé sorolt Svájc polgárainak 40 százaléka egy felmérésben azt mondta: kevesebb mint öt dollárnak (1815 forint) megfelelő összegért halandó lenne megválni régi mobiltelefonjaitól. Ennek alapján elképzelhető hogyan gondolkodnak ugyanerről a szegényebb országok lakói. Végül akadálya az városi bányászkodásnak a gyenge infrastruktúra. A hulladékok gyűjtésével jellemzően profitorientált szervezetek foglalkoznak. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatokból kiderül, hogy ezek tevékenysége messze van az optimálistól. Magyarán garantálni kellene a szervezetek pénzügyi stabilitását ahhoz, hogy minden szemetet összeszedjenek.

A szakértők szerint a termelési-felhasználási lánc minden elemét hozzá kellene igazítani az újrahasznosításhoz. Erre gondolva kellene megtervezni és gyártani az eszközöket, a hatóságoknak jó visszaforgatási infrastruktúrát kellene üzemeltetniük, a fogyasztók fejébe bele kellene verni, hogy mi a teendő az elhasznált eszközökkel.

Nem jön ki a matek

A fémek újrahasznosításának mértékét kétféle mutatóval mérik. Az egyik az eldobott anyagokhoz viszonyítja a visszanyertek arányát (end-of-life recycling rate, EOL-RR). A másik a fémek teljes termelését veti össze az újrahasznosított mennyiséggel (recycled content, RC). Világosan látszik, hogy ez a két mutató nagyon eltérhet egymástól.

Hiába érünk el jó EOL-RR indexet, ha az RC gyenge. Például a króm, a réz és a cink esetén az előbbi 50 százalék, míg az utóbbi csak 10-15 százalék körül alakul. Magyarán a városi bányászkodással nem sikerült lényegesen visszaszorítani a hagyományos bányászatot. Eközben például a réz kitermelése 2000 óta a közel duplára, évi 14 millió tonnáról 25 millió tonnára nőtt. A szakértők úgy összegzik a tanulságokat, hogy a városi bányászat szükséges, de nem elégséges módja a körforgásos gazdaság kialakításának. Olyan szintre kell emelkednie, hogy kiváltsa a hagyományos ércbányászatot. Nem csupán kiegészíteni kell a hagyományos ipari termelési láncot, hanem helyettesítenie kell a fenntarthatóság követelményének megfelelő új módszerrel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG