<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magas árakat ugyan sikerült megfékezni, de legalább félmillió ember hiányzik az amerikai építőiparból. A következő 2-3 évben hatalmas infrastrukturális beruházások indulnak és a lakáspiac is tovább pöröghet, mindez további béremelésekhez vezet, amit árnövelés követ. A sok terhet a cégek jelentős része már nagyon nehezen tudja kigazdálkodni.

Rózsás évek elé néz az Egyesült Államok építőipara, ha csak a megrendelői oldalt nézzük: óriási állami kereslet lesz utakra, hidakra, a középületek felújítására, bizonyos gyárak bővítésére amiatt, hogy hazahoznak termelést külföldről. Közben a lakásépítés is nagyobb sebességre kapcsolhat, úgyhogy akár hátra is dőlhetnének az építőipari kivitelezők és az építőanyagokkal kereskedők is.

Szakmunkásból és művezetőből is nagy a hiány az USA-ban (fotó: pixabay.com)Szakmunkásból és művezetőből is nagy a hiány az USA-ban (fotó: pixabay.com)

Egyelőre azonban nem a lehetséges bevételt számolják, hanem azt, hogy mennyivel kell emelni a béreket ahhoz, hogy elegendő munkaerő legyen. Merthogy pont az nincs. Különféle ágazati becslések szerint csak idén legalább félmillió új dolgozóra lenne szükség, így a szektorban már 8-8,5 millió fő dolgozna. Jövőre újabb százezreknek kellene munkába állni, hogy teljesíthessék a megrendeléseket.

Az ingatlanfejlesztők és a kivitelezők azonban azzal szembesülnek, hogy idén a szakmunkások és a középvezetők (projektmenedzserek, HR–és könyvelési vezetők) fizetését átlagosan legalább 3,5-4 százalékkal kell növelni. (Ez jóval meghaladja a teljes gazdaságban várható 2,9 százalékos átlagot – a szerk.) A Contractor Compensation nevet viselő, negyedévente rendszeresen elkészített összegzés friss adatai szerint ezzel csak azt érnék el, hogy az elmúlt hét év emelkedési szintjét tartják. A súlyos munkaerőgondok megoldásához azonban vélhetően ennél is magasabb emelés kell majd ősszel – fűzte a jelentéshez a bisnow.com üzleti portál.

Az Egyesült Államokban nemrégiben döntöttek arról, hogy 15 dollár lesz a szövetségi minimális órabér. Ehhez képest idén januárban az építőipari szakmunkások legalább 32,11 dollárt kerestek óránként és mivel keresletük megugrott, ez csak tovább növekedett az év során. Egyes becslések szerint már 34-35 dollár körül jár. A havi bruttó bérük (32 dolláros minimális órabérrel és 20 munkanappal számolva) így mintegy 5120 dollár, ami 12 havi foglalkoztatás esetén évi 61 440 dollárt jelent. Ehhez képest a felsővezetők évi 150 ezer dollárt keresnek, de ehhez további 27-32 ezer dollár bónuszt is zsebre tehetnek.

A koronavírus járvány első hullámában, 2020 elején a kivitelező cégeknek csak három százaléka fagyasztotta be a béreket. Ez az arány júniusra 14, szeptemberre 25 százalékra nőtt, de az év végére 14 százalékra esett, míg idén már csak 4 százalék volt ez a mutató. Nyilván a mostani keresleti nyomás nemhogy eltörölte a bérek befagyasztását, hanem felfelé menő spirálba kényszerít sok vállalatot.

A Markstein Advisors tanácsadó cég – a nagyon óvatos előrejelzési változata szerint – az idei teljes amerikai építőipari költést 1,45 billió dollárra becsülte, ez 1,3 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál. Vélhetően az igazi ugrás jövőre és 2023-2024-ben lesz, amikor országszerte elindulnak a nagy infrastrukturális projektek. Ezekről éppen ezen a héten szavaztak Washingtonban. Ugyanez a cég egy optimistább verziót is készített 2021-re: eszerint nem fél, hanem egymillió új munkaerő kell az ágazatba, annyira beindulnak a beruházások.

Más elemzők ezen felül megjegyzik: a járvány utáni visszaépülés mellett más szempontok is a kereslet felkorbácsolását jelzik. Ilyen például az inflációs várakozás, az alapanyagárak növekedése és a globális ellátási láncok hiányosságai miatti félelem. Mindez az USA egyes körzeteiben fokozhatja a munkaerőhiányt, s ez alól az építőipar sem kivétel.

A Joe Biden elnök által erőteljesen képviselt hatalmas beruházási célok között ott van az is, hogy négy év alatt legalább négymillió középületet és kétmillió lakóingatlant szeretne felújíttatni, ezen kívül 1,5 millió energiatakarékos új családi házat és társasházat kíván felépíttetni. A hatalmas csomaghoz szükséges forrást több elemző és politikus is – költségvetési tételek átcsoportosítása mellett – az adóemelésekben látja. Például az üzemanyagok adótartalmának a növelésében, ez 1993 óta nem történt meg és nem is indexálták.

A 24/7 Wall St. (247wallst.com) nevű portál megnevez néhány olyan építőipari céget, amely biztosan sokat profitál majd a nagy állami beruházásokból. Közöttük van a Fluor Corp. nagy mérnöki és kivitelező vállalat, aztán ott van a hidakat, kikötőket és nagy középületeket építő AECOM vagy a KBR nevű cég, amelyik az űriparban, a védelmi szektorban és különféle energetikai óriás projektekben szerzett hírnevet  – és sokmillió dolláros bevételt.

Magyarországon minegy két éve kezdődött súlyosbodni a helyzet az építőiparban. A kormány látványberuházásai nyomán átmenetileg még alapanyaghiány is volt, illetve jelentős munkaerőt szívtak el ezek a projektek. A lakosság egyes rétegeit megcélzó támogatási csomag felpezsdítette a keresletet a lakáspiacon, közben az építőanyag fronton mára már elviselhetetlen anomáliákkal találkozunk. A kormány a GVH és a Fogyasztóvédelem, valamint a NAV embereit hetek óta tartó razzia sorozatra utasította, hogy biztosíthassák az alapanyagellátást és elvileg korlátozzák az áremelkedést. Ez eddig nem járt sikerrel.

A munkaerőgondokat az ÉVOSZ javaslatára az úgynevezett hazahívó programmal is szerették volna megoldani, de ez csak részsikert hozott, pár ezren jöttek haza a nyugat-európai munkahelyekről. A szakképzés továbbra is kullog az ipari átlag után, és egyre súlyosabb probléma a minőségi munkavégzés, elszaporodtak a kontárok, akik a hiány miatt ráadásul ugyanolyan magas díjakat számítanak fel, mint a valódi szakemberek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló