<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az eurózónában hirtelen 2 százalékra, a jegybanki cél fölé ugrott az infláció, Amerikában pedig 44 éve nem volt olyan kevés új munkanélküli, mint múlt héten. A EKB és a Fed igen hosszú ideig homokba dugták a fejüket, pedig nyilvánvaló volt, hogy a pénzözön ezt eredményezi, és ki tudja, a folyamat hol áll meg?

A cél fölött

Az Eurostat adatai szerint az eurózóna inflációja a januári 1,8 százalékról 2 százalékra emelkedett, ezzel máris meghaladta a jegybank által valamivel 2 százalék alattinak megjelölt célt. Az EKB ezt korábbi nyilatkozataiban el sem tudta képzelni, pontosabban csak nagyon hosszú távon. Közben még mindig nemhogy 0 a kamat, de még a fedezetlen kötvényvásárlás is folyik. Vajon tud-e lépni az EKB, vagy végignézi, amint elszáll az infláció?

Még lehet arra hivatkozni, hogy az élelmiszer-, és üzemanyagárak nélküli úgynevezett maginfláció csak 0,9 százalék, de ettől még a folyamat tovább mehet, és a lakosságot érintő tényleges áremelkedés akár jóval a jegybanki cél fölé is nőhet. A kamat közben 0, így egyre nagyobb a negatív reálhozam, ami érthetően növekvő elégedetlenséget vált ki a megtakarítók részéről. A továbbra is fennálló létező leglazább jegybanki politika pedig deflációs helyzetre van kitalálva, és miután ennek veszélye már tavaly elmúlt, már rég változtatni kellett volna rajta.

44 éve a legfeszesebb

Ugyanezt Amerikában már felismerték, miután ott is hosszú ideig dacoltak a tényleges helyzettel. A munkanélküliség már két éve alacsony, sőt a munkaerőpiac feszes, a Fed mégis mindig okot keresett, hogy húzza-halassza a kamatemelést. Ők azonban legalább már rég befejezték a kötvényvásárlást, és nagy nehezen kétszer, tavalyelőtt és tavaly decemberben megemelték a kamatot 25-25 bázisponttal, így az fél százalék fölé került.

A mostani adat, amely végképp bebizonyította, hogy a munkaerőpiac évtizedek óta a legfeszesebb, gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság, és az infláció is beindult, szinte biztossá teszi a márciusi kamatemelést, és azt is, hogy továbbiak következhetnek az év folyamán. A Fed egy friss felmérése azt mutatja, hogy idén év elején egyes területeken már kifejezetten munkaerőhiány mutatkozik, amiből az következhet, hogy a munkaerőpiac túl feszessé válik, a hiány pedig beindítja az erős béremelkedést valahogy úgy, mint nálunk.

Stagfláció

Csakhogy míg nálunk van honnan emelkedni, hisz gazdasági fejlettségünkhöz képest is alacsonyak a bérek, addig Amerikában igen magasak, ezért erős emelkedésük részben a versenyképesség gyors esését okozza, részben pedig azonnali, erős inflációt okozhat. A Fed attól fél, hogy ha egy ilyen esetben túl gyorsan emeli meg a kamatokat, akkor a gazdaság ismét visszasüllyed a recesszióba, és akkor létrejön a stagfláció, a gazdasági stagnálás és az infláció egyidejű jelenléte, ami a gazdaságpolitika egyik legnagyobb ellensége.

A nagy jegybankok tehát lemaradtak, olyanok voltak, mint az egyszeri befektetők a tőzsdén, akik nem hiszik el, hogy egy emelkedő (vagy eső) trend valaha is véget tud érni, pedig korábban mindig véget ért. A Fed és az EKB az elnyúló inflációmentesség idején nem tudta elképzelni, hogy akár hirtelen is meglódulhat az infláció, pedig a munkaerőpiac helyzete pontosan mutatta az irányt. A Fed mintha most igyekezne pótolni a mulasztást, kíváncsian várjuk, az EKB mikor vesz tudomást a realitásokról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG