Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az eurózónában hirtelen 2 százalékra, a jegybanki cél fölé ugrott az infláció, Amerikában pedig 44 éve nem volt olyan kevés új munkanélküli, mint múlt héten. A EKB és a Fed igen hosszú ideig homokba dugták a fejüket, pedig nyilvánvaló volt, hogy a pénzözön ezt eredményezi, és ki tudja, a folyamat hol áll meg?

A cél fölött

Az Eurostat adatai szerint az eurózóna inflációja a januári 1,8 százalékról 2 százalékra emelkedett, ezzel máris meghaladta a jegybank által valamivel 2 százalék alattinak megjelölt célt. Az EKB ezt korábbi nyilatkozataiban el sem tudta képzelni, pontosabban csak nagyon hosszú távon. Közben még mindig nemhogy 0 a kamat, de még a fedezetlen kötvényvásárlás is folyik. Vajon tud-e lépni az EKB, vagy végignézi, amint elszáll az infláció?

Még lehet arra hivatkozni, hogy az élelmiszer-, és üzemanyagárak nélküli úgynevezett maginfláció csak 0,9 százalék, de ettől még a folyamat tovább mehet, és a lakosságot érintő tényleges áremelkedés akár jóval a jegybanki cél fölé is nőhet. A kamat közben 0, így egyre nagyobb a negatív reálhozam, ami érthetően növekvő elégedetlenséget vált ki a megtakarítók részéről. A továbbra is fennálló létező leglazább jegybanki politika pedig deflációs helyzetre van kitalálva, és miután ennek veszélye már tavaly elmúlt, már rég változtatni kellett volna rajta.

44 éve a legfeszesebb

Ugyanezt Amerikában már felismerték, miután ott is hosszú ideig dacoltak a tényleges helyzettel. A munkanélküliség már két éve alacsony, sőt a munkaerőpiac feszes, a Fed mégis mindig okot keresett, hogy húzza-halassza a kamatemelést. Ők azonban legalább már rég befejezték a kötvényvásárlást, és nagy nehezen kétszer, tavalyelőtt és tavaly decemberben megemelték a kamatot 25-25 bázisponttal, így az fél százalék fölé került.

A mostani adat, amely végképp bebizonyította, hogy a munkaerőpiac évtizedek óta a legfeszesebb, gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság, és az infláció is beindult, szinte biztossá teszi a márciusi kamatemelést, és azt is, hogy továbbiak következhetnek az év folyamán. A Fed egy friss felmérése azt mutatja, hogy idén év elején egyes területeken már kifejezetten munkaerőhiány mutatkozik, amiből az következhet, hogy a munkaerőpiac túl feszessé válik, a hiány pedig beindítja az erős béremelkedést valahogy úgy, mint nálunk.

Stagfláció

Csakhogy míg nálunk van honnan emelkedni, hisz gazdasági fejlettségünkhöz képest is alacsonyak a bérek, addig Amerikában igen magasak, ezért erős emelkedésük részben a versenyképesség gyors esését okozza, részben pedig azonnali, erős inflációt okozhat. A Fed attól fél, hogy ha egy ilyen esetben túl gyorsan emeli meg a kamatokat, akkor a gazdaság ismét visszasüllyed a recesszióba, és akkor létrejön a stagfláció, a gazdasági stagnálás és az infláció egyidejű jelenléte, ami a gazdaságpolitika egyik legnagyobb ellensége.

A nagy jegybankok tehát lemaradtak, olyanok voltak, mint az egyszeri befektetők a tőzsdén, akik nem hiszik el, hogy egy emelkedő (vagy eső) trend valaha is véget tud érni, pedig korábban mindig véget ért. A Fed és az EKB az elnyúló inflációmentesség idején nem tudta elképzelni, hogy akár hirtelen is meglódulhat az infláció, pedig a munkaerőpiac helyzete pontosan mutatta az irányt. A Fed mintha most igyekezne pótolni a mulasztást, kíváncsian várjuk, az EKB mikor vesz tudomást a realitásokról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Miről tárgyalt Szijjártó Péter a befolyásos bankárcsalád tagjaival? Itt a külügy válasza
Privátbankár.hu | 2021. március 7. 15:36
Egyebek mellett a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről.
Makro / Külgazdaság Milyen válság? Gőzerővel nyomul a kínai export idén
MTI | 2021. március 7. 11:38
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export és az import az év első két hónapjában az erősödő keresletnek köszönhetően, jóllehet a kiemelkedő adatok hátterében részben a tavalyi alacsony bázisadatok álltak.
Makro / Külgazdaság Merkel kezéből kiesett az ellenőrzés – egyre többen fordulnak a kancellár ellen
Káncz Csaba | 2021. március 7. 05:47
Merkel olyannyira határozatlan az oltási és járványkezelési stratégiában, hogy a média, valamint a nagyvállalatok sorra a kormány ellen fordulnak.  Ezek után pedig már csak idő kérdése, hogy a kancellár hatalma megrendüljön a CDU-n belül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél