<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kanadai történelem eddig kevéssé ismert, ám annál sötétebb szelete került napvilágra az elmúlt hónapokban, miután több egykori, a katolikus egyház által üzemeltetett, bentlakásos iskola területén jelöletlen sírok százait találták – az intézményeket egykoron az őslakosok gyermekei számára hozták létre azzal a céllal, hogy asszimilálják őket a többségi társadalomba.

Május végén Kamloops városa mellett egy egykori iskola területén 215 őslakos gyermek maradványait találták meg - erről Rosanne Casimir, a Tk'emlups te Secwepemc nevű őslakos közösség vezetője számolt be május végén. Ezután nem sokkal később, Saskatchewan tartományban, a Regina városától délre található Marieval bentlakásos iskola területén több mint 750 jelöletlen sírt fedtek fel a szonáros vizsgálatok, míg június végén Cranbrook közelében az egykori St. Eugene bentlakásos iskola területén találták további 182 sírt.

A felháborodás óriási, és Kanadában ismételten erőre kaptak azok a hangok, amelyek azt követelik, hogy az ország nézzen szembe azzal, milyen sorsra juttatta őslakosait az elmúlt évszázadokban.

Generációs tragédia

A 19. század végén 139 hasonló, a keresztény egyházak által üzemeltett létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából. Az észak-amerikai országban 1874-től kezdőden mintegy 150 ezer őslakos törzsekhez tartozó, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kulturális közegükből, és zárattak kényszerrel bentlakásos iskolákba kifejezetten azzal a céllal, hogy asszimálják őket a többségi társadalomba. Sokukat bántalmazták, illetve nemi erőszak áldozatai lettek. Legalább 3200-an hunytak el, többségük tuberkulózisban. Az utolsó ilyen intézmény 1996-ban zárta be kapuit.

Az abúzus hatásai a mai napig megjelennek az őslakos társadalomban. Az Igazság és Megbékélés Bizottsága (TRC) már 2015-ös jelentésében úgy fogalmazott, hogy az iskolák hatása generációkon át érezhető, és hozzájárult a továbbra is fennálló problémákhoz. A vizsgálóbizottság úgy foglalt állást, hogy kulturális népirtás áldozataivá váltak a bentlakásos iskolák kényszerű lakói.

Kanada szégyenének története

Az erőszakos asszimilációt végző iskolák története egészen 1831-ig nyúlik vissza, ekkor nyílt meg az első ilyen intézmény Brantfordban, az anglikán egyház által fenntartott Mohawk Intézet a pocsék életminőség, rossz élelmezés és az ismétlődő erőszakos incidensek miatt gyorsan hírhedtté vált.

A Mohawk Intézet - az első bentlakásos iskola, amelyet az őslakosok számára hoztak létre (Forrás: Wikimedia Commons/Public Domain)A Mohawk Intézet - az első bentlakásos iskola, amelyet az őslakosok számára hoztak létre (Forrás: Wikimedia Commons/Public Domain)

Kezdetben azonban még nem a bentlakásos iskolák voltak többségben, az őslakos gyerekeknek ehelyett ún. „napközis” iskolákba kellett járniuk, amelyek szintén azzal a céllal jöttek létre, hogy elérjék, hogy beilleszkedjenek a többségi táradalomba – de a diákok a tanítási időn kívül saját közösségeikben maradhattak. A Brit Columbia-i Egyetem tanulmányában úgy fogalmazott, hogy bár a nem bentlakásos létesítmények esetében nem történtek átfogó vizsgálatok, az egykori diákok beszámolói alapján a fizikai, szóbeli, és szexuális bántalmazás igen gyakori volt.

1876-ban Alexander Mackenzie, az akkori kanadai miniszterelnök aláírt az „Indián Törvényt”, amellyel a mindenkori kormány jogot szerzett arra, hogy döntéseket hozzon az őslakosok felett. Ezután nem sokkal 1879-ben Nicholas Flood Davin parlamenti képviselő Amerikába utazott azért, hogy megvizsgálja az Egyesült Államokban már létező „indián iskolákat”, majd ezek mintájára javaslatot tett a kanadai intézményrendszer kialakítására. Végül 1883-ban született meg az iskolahálózat, amelynek szükségességét Hector Langevin közmunkaügyi miniszter így indokolta meg:

azért, hogy a gyerekek megfelelő oktatást kapjanak, el kell választani a családjuktól őket. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez túlzás, de azért, hogy civilizálhassuk őket, ez egy szükséges lépés.

Az 1900-as évek elejére már több mint 45 bentlakásos létesítmény működött, jóval a tervezett kapacitás felett, erősen túlzsúfolva, így gyakorivá váltak a járványok. A pocsék körülményekre Dr. Peter Henderson Bryce közegészségügyi orvos 1907-es jelentésében felhívta a figyelmet, ám a dokumentumnak nem lett érdemi eredménye, így az egykori szakember 1922-ben már civilként jelentette meg benyomásait „Egy nemzet bűnének története: fellebbezés a kanadai indiánok igazságáért” című erősen kritikus könyvében.

1920-ban egy kormánydöntésnek köszönhetően a bentlakásos iskolák kötelezővé váltak minden őslakos gyermek számára, és 1930-ra már több mint 80 hasonló intézmény működött. Bár az őslakosok ügyével foglalkozó vizsgálóbizottság már 1958-ban azt javasolta, hogy szüntessék meg az iskolákat, ám mégis 1966-ig kellett várni az első komolyabb vizsgálatig, amikor az egy Kenora melletti létesítményből megszökő, 12 éves Chanie Wenjack Inquest halálra fagyott. Nem sokkal később az egyházak elvesztették a felügyeleti jogot, azonban az iskolák szakaszos bezárásával az őslakos gyermekek ezrei saját családjaik helyett nevelőszülőkhöz kerültek – akár az országon kívülre is.

Őslakos diákok tanulnak egy bentlakásos iskolában (Forrás: Wikimedia Commons/Public Domain(Őslakos diákok tanulnak egy bentlakásos iskolában (Forrás: Wikimedia Commons/Public Domain(

Az őslakosok helyzete érdemben azután az 1982-es döntés után javult, amely beemelte az ország alkotmányába azt, hogy az őslakosoknak vannak jogai és szabadságai. Ezt nem sokkal később követte egy komolyabb kormányzati szintű kivizsgálás, valamint az, hogy 1996-ban az utolsó bentlakásos iskola is bezárt Saskatchewan tartományban – a „napközis” iskolák valamivel később, 2000-ben fejezték be működésüket. Az áldozatok számára létrehozott kártalanítási alap után a kanadai kormány 2008-ban a legmagasabb szinten is bocsánatot kért az atrocitásokért.

Nemcsak 4100 áldozat

A bentlakásos iskolákban vezetett dokumentumok alapján hivatalosan több mint 4100 egykori diák vesztetette életét, főleg betegségek és alultápláltság miatt, azonban az Igazság és Megbékélés Bizottságának egykori vezetője szerint a valódi halálozási szám jóval magasabb lehetetett, ugyanis a létesítményekben sokszor elhanyagolták a nyilvántartást.

Parázsló indulatok

Az eddig megtalált sírok azonban egyelőre még csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen a TRC már több mint tíz évvel ezelőtt 1,5 millió dolláros forrást kért arra, hogy szonárral vizsgálja át az egykori iskolák területét a gyermekek maradványait keresve. Ezt akkor nem kapták meg, azonban idén júniusban Ontario tartománya három évre elosztva 10 millió dolláros alapot különített el a vizsgálatra.

Az Igazság és Megbékélés Bizottságának utódszervezete, az NCTR most azért küzd, hogy megszerezze a bentlakásos iskolákban vezetett nyilvántartást a korábbi egyházi fenntartóktól, ám ezek egyelőre meglehetősen vonakodnak kiadni a vonatkozó dokumentumokat.

A katolikus egyháznak felelősséget kell vállalnia az őslakosok számára Kanadában létrehozott egykori bentlakásos iskolák ügyében

 – ezt már Justin Trudeau kanadai miniszterelnök mondta az első sírok felfedezése után, hozzátéve, hogy keresztényként mélységesen csalódott a katolikus egyház mostani, illetve az elmúlt években képviselt álláspontja miatt. A kormányfő azt is kiemelte, hogy elvárják, hogy az egyház közreműködik majd az igazságkeresés fontos folyamatában, és közzéteszi az iskolai feljegyzéseket.

A felgyülemlett társadalmi feszültséget jól mutatja az is, hogy több gyújtogatásos esetet is jelentettek Kanadában a volt iskolák helyén és templomokban, valamint a július elsejei ’Kanada Nap’ nemzeti ünnep is tüntetésektől volt hangos – a manitobai törvényhozás épületénél például egy összegyűlt tömeg kötelekkel ledöntötte Viktória királyné szobrát és piros festékkel összemázolták. A műemlék mögé több száz apró cipőt helyeztek el az őslakos gyerekek emlékére.

Justin Trudeau kormányának tehát úgy kell szembe néznie a bentlakásos iskolák sötét történelmi örökségével, és a generációs tragédiát jelentő rendszerszintű elnyomással, hogy a társadalmi figyelem óriási, és minden oldalról parázslanak az indulatok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Makro / Külgazdaság Egyetlen határozattal bő 300 millárd forintot rendezett át a kormány - van egy nagy nyertes
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 08:20
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat több mint 300 milliárd forint sorsáról döntött. Az átrendezések legnagyobb nyertese az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az önkormányzatok támogatásánál a kormány már a látszatra sem akar figyelni, simán kiválogatták a kormánypárti vezetésű fővárosi kerületeket.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter arról beszélt, mi kell a tálibokkal való együttműködéshez
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 06:35
A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-ben arról beszélt, hogy szigorú feltételeket kell szabni az iszlamista táliboknak - egyebek közt a nők jogainak biztosítása terén. Mindeközben a tálibok bejelentkeztek az ENSZ-közgyűlésre.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban?
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Bécsben jönnek a szigorítások
MTI | 2021. szeptember 21. 17:11
A járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig polgármester.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel hamarosan távozik – mi marad az utókorra?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 21. 16:15
Nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Angela Merkel pályájában nem találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitális átállásban. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos