5p

A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.

Kína továbbra is küzd a légúti megbetegedésekkel, különösen a gyermekek tüdőgyulladásos eseteinek növekedésével. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten azt közölte, hogy a kórházi kezelések megugrása mögött inkább a gyakori téli fertőzések állnak, mint az új kórokozók. A fertőzések megugrása egyébként is várható volt Kínában, hogy a Covid 2020-as kitörése óta a 2023-as esztendő volt az első, amikor nincsenek korlátozások.

Ami mégis szokatlan az epidemiológusok szerint, az a tüdőgyulladás magas előfordulása Kínában. Ugyanis amikor más országokban enyhítették a Covid-ra vonatkozó korlátozásokat, többnyire az influenzás és a légúti syncytia vírusos (RSV) megbetegedések száma ugrott meg, nem a tüdőgyulladásoké – hívja fel a figyelmet a Nature írása az érdekességre.

Eltér a többi ország betegséghullámaitól. Fotó: Depositphotos
Eltér a többi ország betegséghullámaitól. Fotó: Depositphotos

A WHO a múlt héten információkat kért a kínai egészségügyi hatóságoktól, többek között laboratóriumi eredményeket és adatokat a légúti megbetegedések terjedésének legújabb tendenciáiról. Ezt követte a média és az Új Betegségek Monitoring Programja – egy nyilvánosan elérhető rendszer, amelyet a Nemzetközi Fertőző Betegségek Társasága működtet – a „diagnosztizálatlan tüdőgyulladás” csoportjairól.

A WHO november 23-i közleményében kijelentette, hogy a kínai egészségügyi hatóságok a kórházi kezelések október óta tartó növekedését olyan ismert kórokozóknak tulajdonítják, mint az adenovírusok, az influenzavírus és az RSV, amelyek általában csak enyhe, megfázáshoz hasonló tüneteket okoznak. 

Május óta azonban – különösen az északi városokban, például Pekingben – a kórházba kerülő gyermekek számának növekedése főként a Mycoplasma pneumoniae nevű baktériumnak köszönhető, amely megfertőzi a tüdőt. 

Ez a „sétáló, vagy vándorló tüdőgyulladás” gyakori oka, a betegség egy olyan formája, amely általában viszonylag enyhe, és nem igényel ágynyugalmat vagy kórházi kezelést, de idén mégis súlyosan érinti a gyerekeket.

Benjamin Cowling, a Hongkongi Egyetem epidemiológusa nem lepődik meg a betegséghullámon. „Ez az akut légúti fertőzések tipikus téli hulláma. Ez valamivel az év elején szokott kialakulni, de most talán azért ebben az időszakban, mert a hároméves Covid-intézkedések következtében megnövekedett a lakosság légúti fertőzésekre való fogékonysága" – mondja.

Ismerős minta

A járványügyi intézkedések – például a maszkviselés és az utazási korlátozások – enyhítését követő első télen a gyakori légúti megbetegedések fellendülése más országokban is megszokott dolog. 2022 novemberében az Egyesült Államokban 2010 óta a legmagasabb volt az influenza miatt kórházba került emberek száma.

„Az országos zárlatok és a Covid-19 terjedésének lassítására bevezetett egyéb intézkedések megakadályozták a szezonális kórokozók keringését, így az embereknek kevesebb lehetőségük volt arra, hogy immunitást építsenek ki ezekkel a mikroorganizmusokkal szemben. Ezt a jelenséget nevezik „immunitási adósságnak” – mondja Francois Balloux, a College London Egyetem számítógépes biológusa.

„Mivel Kína sokkal hosszabb és keményebb lezáráson ment keresztül, mint lényegében bármely más ország a Földön, várható volt, hogy ezek a „zárlat-kilépési” hullámok jelentősek lehetnek Kínában” – teszi hozzá a szakértő.

Cowling azt magyarázza, hogy a kínai betegséghullám azonban eltér a más országokban tapasztaltaktól. 

Egyes nemzetek influenza- és RSV-fertőzésekkel küszködtek a Covid utáni télen, Kínában azonban az M. pneumoniae fertőzések a gyakoriak. Ez azért meglepő, mert a bakteriális fertőzések gyakran opportunisták, és a vírusfertőzések után szoktak kitörni.

Bár a baktérium által okozott tüdőgyulladást általában makrolidként ismert antibiotikumokkal kezelik, a gyógyszerek túlzott használata a kórokozó rezisztenciájához vezetett. 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a M. pneumoniae makrolidokkal szembeni rezisztenciája Pekingben 70-90 százalék közé esik. Ez a nagyfokú rezisztencia járulhat hozzá a M. pneumoniae miatti kórházi kezelések idei magas számához, ami hátráltathatja a kezelést és lassíthatja a bakteriális tüdőgyulladásból való felépülést.

A téli járványhullámok egyébként mindig kihívást jelentenek, de a kínai egészségügyi rendszerek jobb helyzetben vannak ezek enyhítésére, mint a Covid előtt – mondja Christine Jenkins, az ausztráliai UNSW Sydney felső légúti betegségekkel foglalkozó orvosa. Hiszen ebben az országban jobb nemzeti betegségmegfigyelési rendszerek, diagnosztikai tesztek és intézkedések vannak érvényben a fertőzések megakadályozására és a halálesetek megelőzésére.

Jenkins hozzáteszi, hogy még ha a fertőzéseket ismert kórokozók okozzák is, fontos, hogy szorosan nyomon kövessék őket, hogy minimalizálják a súlyos betegség kitörésének kockázatát. „S bár nagyon más helyzetben vagyunk a Covid-19-hez képest, nem hiszem, hogy elégedetten hátradőlhetnénk” – teszi hozzá. 

A betegséget az utazások révén könnyű széthordani a világban, éppen ezért jelent már meg Európában is. Az esetszámok növekedéséről eddig Dániában és Hollandiában számoltak be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG