BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. december 16. 13:55

A határellenőrzés szigorítása, az egészségügy fejlesztése, több pénz az elhanyagolt régióknak – sajtóértesülések szerint ezek lesznek az új Johnson-kormány prioritásai a Brexit végrehajtása mellett. A parlamenti képviselők beiktatása már holnap megkezdődik. Johnson kormányzása ugyanakkor rögtön médiacsatával indul: a miniszterek már szombaton bojkottálták a BBC egyik műsorát.

Boris Johnson beszéde a Downing Street 10 előtt december 12-én. EPA/NEIL HALL

Mozgalmas hét elé néz a brit politika azután, hogy múlt csütörtökön a konzervatívok elsöprő győzelmet arattak az előrehozott parlamenti választásokon, és ezzel megnyílt az út a Brexit végrehajtása előtt.

Tíz évre tervez

Boris Johnson kormányfő, a Konzervatív Párt vezére ma fogadja a 109 új brit képviselőt a parlamentben. Sajtóértesülések szerint arról beszél nekik, hogy ha orvosolni tudják a választók aggodalmait, akkor 2024-ben is nyerhetnek – ez lenne sorozatban az ötödik konzervatív győzelem, ami rekordot jelentene –, és ezzel ők uralnák a húszas éveket.

A Daily Mail úgy tudja, hogy a miniszterelnök egyelőre csak „feltölti” a kormányát – pótolja a közelmúltban lemondott két kormánytagot –, februárban viszont nagyobb átalakítást tervez, és miniszterei harmadát lecserélheti.

Szigorítja a bevándorlást

Ami a kormányprogramot illeti, az kezdetben – a Brexit végrehajtásán túl – három területre fókuszál majd: a határvédelemre és bevándorlásra, az egészségügyre és a vidékfejlesztésre.

A brit lap értesülései szerint a kormányfő azt fontolgatja, hogy kettéosztja a Belügyminisztériumot: az új részleg feladata kizárólag a határvédelem és a migráció kezelése lesz, így a Belügyminisztériumnak több energiája jut majd a bűnözés elleni küzdelemre.

A kormány szigorítja a határellenőrzést, és – ausztrál mintára – pontozásos bevándorlási rendszert vezet be. Célja, hogy visszaszorítsa az alacsonyan képzett munkások beáramlását.

Százmilliárd vidékfejlesztésre

Johnson emellett 100 milliárd fontos infrastrukturális alapot állít fel az elhanyagolt régiók, például a középső országrész (Midlands) és az északi területek fejlesztésére. Így próbálja megjutalmazni azokat a(z eddig nagyrészt munkáspárti) szavazókat, akik ezekben a régiókban most – főleg a Brexit érdekében – a konzervatívokra voksoltak.

A kabinet ezen felül évente 34 milliárd font extra forrást biztosít az egészségügyi rendszernek. Ennek betartására Johnson jogi kötelezettséget is vállal majd.                       

Ez lesz a héten

Ami az e heti történéseket illeti, az új parlament megalakulása és a parlamenti képviselők eskütétele már holnap megkezdődik. A parlament először csütörtökön ülésezik, amelynek középpontjában II. Erzsébet királynő beszéde áll majd. A miniszterek által írt beszéd a kormány jogalkotási programját fogja ismertetni.

Pénteken pedig megkezdődhet, illetve folytatódhat a Brüsszellel kötött Brexit-megállapodás vitája. Ha azt a parlament elfogadja – márpedig ez borítékolható –, akkor az Egyesült Királyság 2020. január 31-én rendezett körülmények között fog kilépni az EU-ból.

Botrány a BBC körül

Johnson kormányzása rögtön médiacsatával indul: a kormányfő ugyanis visszahívta minisztereit a Today című BBC-műsor szombati kiadásából, és egyes források szerint a jövőben is bojkottálhatja a programot, mivel tory- és Brexit-elllenesnek tartja a brit közszolgálati adó egyes műsorait.

A kormány emellett komolyan fontolgatja, hogy eltörli a közszolgálati adónak járó előfizetési díjak be nem fizetése miatt kiszabható büntetéseket. A BBC szerint emiatt 200 millió fonttal kevesebb juthat majd programokra és szolgáltatásokra.

Most csúnya populisták győztek vagy bátor szabadságharcosok? Tényleg hülyék a britek vagy csak mások nem bírják elfogadni a külön utas politikát? És miért lett ekkora sztár Boris Johnsonból? Tíz kérdés, tíz válasz a Brexitről videókommentárunkban:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél